Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS GEMEENTEBESTUUR MAAKT EERSTE RITJE IN VOERTUIG

Al plannen voor tweede Zilverexpress

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Eindelijk is de Zilverexpress klaar om de weg op te gaan. Ik hoop dat er binnenkort dranghekken nodig zijn om het publiek in bedwang te houden." Coördinator Boudewijn Mijjer stelde dinsdagochtend samen met vertegenwoordigers van Zorgzaam Boxtel en Oertijdmuseum Boxtel de langverwachte tuktuk voor aan het gemeentebestuur. En hoewel het voertuig nog amper kilometers heeft gemaakt, zijn er al plannen om eind volgend jaar een tweede te laten rijden...

Een keuring van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, vertraging in het productieproces: de Zilverexpress liet een tijd op zich wachten. ,,Maar nu is ie klaar om het volle leven in te gaan", glundert Mijjer. De Boxtelaar is sinds de lancering betrokken bij het initiatief van Zorgzaam Boxtel en Oertijdmuseum Boxtel. ,,In plaats van een vast draaiboek moest alles nog bedacht worden. En dan kom je allerlei dingen tegen. Zo had woonstichting Sint-Joseph een garage voor de Zilverexpress geregeld, maar daar past het voertuig niet in", grinnikt Mijjer, die zich niet zo snel van de wijs laat brengen. ,,Het is wel jammer dat het even geduurd heeft voordat de Zilverexpress er was. Nu moeten de plannen die we hadden, weer afgestoft worden."

Plannen voor de Zilverexpress zijn er immers in overvloed. Het voertuig is bedoeld om toeristen van Oertijdmuseum Boxtel naar het centrum te vervoeren. Maar ook ouderen kunnen er gebruik van maken. ,,Ik hoop vooral dat de winkeliers en horeca de mogelijkheden zien die de Zilverexpress met zich meebrengt", aldus Mijjer. ,,Zo zouden ze een evenement kunnen organiseren, zoals een modeshow met een lunch of iets dergelijks. De Zilverexpress kan de ouderen naar die plek vervoeren." Ook een samenwerking met de fluisterboot op de Dommel en ritjes langs markante plekken in Boxtel behoren tot de mogelijkheden. Mijjer: ,,Maar eerst willen we de mensen kennis laten maken met het voertuig en nog wat aanpassingen verrichten, zoals de plaatsing van een geschikt opstapje. De Zilverexpress is de komende weken dus regelmatig te zien in Boxtel."

KOPPELING

Het eerste kennismakingsmoment vond dinsdagochtend plaats in de Indenhof, de boomgaard achter het Hofje. Het gemeentebestuur mocht plaatsnemen in de Zilverexpress en zelfs even achter het stuur kruipen, tot enthousiasme van wethouders Eric van den Broek, Marusjka Lestrade en Peter van de Wiel. ,,We hebben dit initiatief van begin af aan omarmd en zijn blij dat een koppeling met de horeca en winkeliers wordt gemaakt. Het gaat zorgen voor reuring", zei Van den Broek. Na afloop van het proefritje overhandigde de wethouder een cheque van 1.000 euro uit het economisch stimuleringsfonds aan Zorgzaam Boxtel en Oertijdmuseum Boxtel. De Zilverexpress is gefinancierd door sponsors, meldt Mijjer. ,,De voucher wordt besteed aan onder meer drukwerk en verzekeringen."

De Zilverexpress rijdt voorlopig alleen door het centrum, Breukelen, Selissenwal en Oost, met een uitbreiding naar Oertijdmuseum Boxtel. ,,Het streven is om met de opbrengsten van dit voertuig eind 2019 een tweede Zilverexpress aan te schaffen die langere afstanden kan afleggen. Liempde en Lennisheuvel moeten dus nog even geduld hebben", zegt Mijjer.

Donderdag 12 april wordt de Zilverexpress feestelijk in gebruik genomen bij woonzorgcentrumSimeonshof aan de Annastraat. Binnenkort wordt een telefoonnummer gelanceerd dat mensen kunnen bellen als ze gebruik willen maken van het voertuig. Er zijn ook nog chauffeurs nodig. Zij kunnen zich melden bij het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern.

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade kreeg dinsdag instructies van chauffeur Sjef Cuyten, voordat ze zelf een ritje maakte in de Zilverexpress. En na haar volgden nog wethouders Eric van den Broek en Peter van de Wiel. In het voertuig is plaats voor vier personen (exclusief chauffeur). De maximale snelheid is 45 kilometer per uur. (Foto: Peter de Koning).


Popkoor Voices

Popkoor Voices uit Liempde zorgt vrijdag 20 april om 20.15 uur voor de muzikale begeleiding tijdens de voorstelling 'Klap van de Korenmolen' van de Bende van Beuving in Podium Boxtel. De show is een mix van cabaret en muziek. De leden van het koor zijn hiervoor de komende tijd nog druk aan het repeteren in Liempde. De door Voices gezongen muziekstukken sluiten goed aan bij de acts van cabaretier Ernest Beuving. Kaarten zijn online verkrijgbaar via:
www.podiumboxtel.nl.

Soundmachine Liempde

Fanfare Concordia uit Liempde brengt zaterdag 24 maart The Soundmachine ten gehore in De Serenade aan de Oude Dijk 117. Het concert wordt gehouden voor donateurs van stichting Vrienden van Concordia. Zij kiezen de nummers die de muzikanten gaan uitvoeren. Enkele titels die zomaar uit de Soundmachine kunnen rollen, zijn Stars and Stripes, Go your own way van Fleetwood Mac en liedjes van Cole Porter, Queen en Whitney Houston. Het concert begint om 20.00 uur; vanaf 19.30 uur is de zaal open.

Afbeelding