Op landgoed Velder worden de komende maanden bomen en bloemenbedden geplant om de bijenpopulatie te bevorderen. Dit op initiatief van stichting Fruitcultuur Brabant met behulp leerlingen van Helicon-opleidingen en BHC. (Foto: Ruud van Nooijen)
Op landgoed Velder worden de komende maanden bomen en bloemenbedden geplant om de bijenpopulatie te bevorderen. Dit op initiatief van stichting Fruitcultuur Brabant met behulp leerlingen van Helicon-opleidingen en BHC. (Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

STICHTING FRUITCULTUUR BRABANT ZET ZICH IN VOOR BIJEN

Velder straks vol met bloemen en fruit

PÅL JANSEN

Op landgoed Velder verrijzen de komende maanden circa twintig fruitbomen en 2.500 vierkante meter aan bloembedden. Stichting Fruitcultuur Brabant werkt daar momenteel aan een project in samenwerking met Helicon-opleidingen en het Baanderherencollege (BHC). Dit om de bijenpopulatie te bevorderen, vertelt bestuurslid Jan Zandbergen, eigenaar van een boomkwekerij in Liempde.

,,Na een avond over bijengezondheid van provincie heb ik toen mede de stichting Fruitcultuur Brabant opgericht", aldus de boomkweker. Doel van de stichting is om fruitbomen zoveel mogelijk in Noord-Brabant terug te brengen. ,,Met behulp van Streekhuis Het Groene Woud, voeren we dit project hier uit."

Julian Schot stak maandag de handen uit de mouwen. ,,Dit is ook wat ik later als hovenier wil doen", aldus de BHC-leerling. ,,Je bent buiten in de natuur, dat maakt het werk mooi." Half april worden de bloembedden ingezaaid.

Morgen, vrijdag 23 maart om 11.00 uur wordt een 'bijenboom' geplant in Boxtel. De Liempdse imkersvereniging De Honingbij plaatst die bij de Blauwhoefseloop aan de Ramsteeg. Het is een sneeuwklokjesboom, een cadeau aan de Boxtelse zustervereniging Sint-Ambrosius die twee jaar geleden haar 250-jarig jubileum vierde. De bloesem van de boom is een traktatie voor bijen.