Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

OPMERKELIJKE UITSPRAKEN TIJDENS STEMMEN IN BOXTEL LIVE • INHOUDELIJK EN TOEKOMSTGERICHT DEBAT

Balans: 'Autotunnel Tongersestraat is breekpunt'

PÅL JANSEN EN HENK VAN WEERT

De Boxtelse raadzaal stroomde vrijdagavond vol voor het verkiezingsdebat Stemmen in Boxtel Live dat Brabants Centrum organiseerde. Bezoekers werden getrakteerd op enkele opmerkelijke uitspraken. De meest ferme kwam van Balans: als het gemeentebestuur vasthoudt aan een fietstunnel in plaats van een door haar gewenste autotunnel op de plek van de dubbele overweg, is dat voor de partij een breekpunt bij de vorming van een nieuwe coalitie.

Per onderwerp namen vier lijsttrekkers deel aan een gespreksronde met debatleider Twan van den Brand, voormalig adjunct-hoofdredacteur van Brabants Dagblad. Het verkeersvraagstuk en in het bijzonder de eerder door de raad gekozen oplossing voor de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat, bleek hét discussiemoment van de avond. Lijsttrekker Mariëlle van Alphen liet weten dat het voor Balans een absoluut breekpunt vormt in de komende coalitiebesprekingen als er geen autotunnel komt. Voor Herman van Wanrooij (INbox) is de keuze vóór een autotunnel juist een breekpunt. ,,Ze zien ons al aankomen bij het Rijk en de provincie. Dan moet het bestuurlijke proces helemaal opnieuw. Ik moet er niet aan denken: dat wordt een horrorscenario voor Boxtel."

Ook de overige partijen die op dat moment deelnamen aan de debatronde vielen over het standpunt van Balans. Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) noemde de eventuele keuze voor een autotunnel 'het failliet van Boxtel'. Dave van de Ven (SP) merkte op dat Balans eerder nog instemde met een fietstunnel, maar dat ligt toch wat genuanceerder (lees elders op deze pagina). ,,Het is nu het moment om door te pakken", aldus de socialist.

'KLINKKLARE LEUGENS'

Eric van den Broek, die samen met Van de Ven het lijsttrekkersduo van de SP vormt, kwam aan bod in de debatronde over economie. Een onderwerp dat hij de voorbije vier jaren in zijn wethoudersportefeuille had. Van den Broek reageerde op een cartoon die Balans verspreidde en waaruit op te maken valt dat de socialisten tegen uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof zijn: ,,Het zijn klinkklare leugens die Balans over de SP rondstrooit." De SP is niet tegen toename van het aantal vierkante meters winkelvloer in Oosterhof, tenzij de ondernemers niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zei Van den Broek.

Balans-lijsttrekker Van Alphen, die niet aan deze gespreksronde deelnam, kreeg later de kans om zich te verdedigen: ,,Er lag een gedegen plan, maar dat werd afgewezen in plaats van dat de wethouder mee had kunnen denken." Op dat moment zat Van den Broek weer aan de zijlijn. ,,Leugens, leugens", scandeerde hij vanuit de zaal. De kans is nagenoeg nihil dat het tussen de twee kemphanen ooit nog goed komt: op de ochtend voorafgaand aan het debat vlogen de partijen elkaar al verbaal over dit onderwerp in de haren tijdens de weekmarkt.

Volgens Dymph van de Vries (VVD) moet er op economisch vlak een einde komen aan de 'Boxtelse kneuterigheid': ,,Wij willen meer uitdaging zien in de detailhandelsvisie. Zo werd het deze week gepresenteerde plan Boxtel Binnen de Bruggen 'on-Boxtels ambitieus' genoemd; waarom is dat nou on-Boxtels?"

De gespreksronde over zorg bracht weinig verschillen tussen partijen aan het licht. Jos Hegeman (D66): ,,Als er iets goed is gegaan de afgelopen vier jaar, dan is het deze transitie." De partijen willen naar één hulpverlener per zorgvraag en vooral zorg dichtbij, in de eigen wijk, gaan verlenen. Zoals gerontoloog Diny Stolvoort vanuit het publiek aangaf: ,,De wijk heeft de toekomst." De vraag blijft echter: hoe komt die 'wijkzorg' eruit te zien? Alleen Hegeman werd enigszins concreet met een 'wijkleerbedrijf' waar onder meer studenten ondersteuning bieden bij kleine zorgtaken van buurtbewoners.

Ook woningbouw kwam uiteraard aan bod. Ondanks dat de provincie niet verder wil gaan dat veertig nieuwbouwhuizen, denkt Peter van de Wiel (Combinatie95) dat in het Liempdse uitbreidingsgebied Hamsestraat/Roderweg toch minimaal het dubbele aantal huizen kan verrijzen. Op de vraag of duurzame huizen die de gemeente wenst wel betaalbaar zijn voor starters op de woningmarkt, antwoordde Van Wiel positief. ,,Doordat de energiekosten omlaag gaan bespaar je in deze huizen op woonlasten." Vera Brouns (CDA) gaf aan dat in Lennisheuvel en Liempde toch vooral gefaseerd gebouwd moet worden. ,,Om zo in de woningbehoefte van de eigen inwoners te voorzien en de leefbaarheid op peil te houden."

VOORAL PARTIJGEBONDEN

Het verkiezingsdebat Stemmen in Boxtel Live werd afgesloten met een vragenronde voor het publiek. Zowel vanuit de zaal als via de livestream op Facebook werden die ingediend. Voordat hij het debat afsloot, peilde debatleider Van den Brand in hoeverre de enkele aanwezige zwevende kiezer een keuze had gemaakt. Dat bleek niet het geval. Net zo min als dat mensen besloten anders te gaan stemmen dan zij van plan waren. De bezoekers van het debat waren dan ook vooral partijgebonden...

Directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum sloot de avond af en concludeerde tevreden dat er een interessant debat was gevoerd dat ging over de inhoud en de toekomst.

FOTO LINKS BOVEN: Mariëlle van Alphen (Balans) en Eric van den Broek (SP) lagen regelmatig met elkaar in de clinch. De kans is klein dat het ooit nog goed komt tussen de twee partijen.

FOTO RECHTSBOVEN: De Boxtelse raadzaal liep vol voor het verkiezingsdebat Stemmen in Boxtel Live. Op uitnodiging van Brabants Centrum deden alle acht partijen mee aan het verkiezingsdebat. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding