Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LAATSTE KEER STEMMEN VOOR GEMEENTERAAD HAAREN

Essche belang staat voorop bij kiezers

CARRY DIRKX

Voor de laatste keer konden Esschenaren stemmen voor de raad van Haaren. Die gemeente wordt immers binnen vier jaar opgesplitst en Esch wordt dan - hoogstwaarschijnlijk - onderdeel van Boxtel. Maar deze keer nog 'Haarense' verkiezingen. Brabants Centrum peilde de stemming bij het Essche stembureau. Verschillende stemmers vertelden dat de naderende opsplitsing bepalend was voor hun keuze: ,,Ik heb nu meer dan anders op het Essche belang gelet."

In de ochtend was er een gestage stroom kiezers bij het stembureau in Esch, gevestigd in het dorpshuis, met soms zelfs even een wachtrij. De mensen die kwamen, vonden het uiteraard belangrijk hun stem uit te brengen. ,,Stemmen is je recht", zei Hans Teeuwen. ,,Omdat we gaan opsplitsen, lijkt deze verkiezing minder belangrijk. Maar we moeten nog een paar jaar door in Haaren. Ik heb deze keer meer naar 'het Essche' gekeken en dus op iemand uit het dorp gestemd. We moeten straks verder in een andere gemeente en dan wil ik dat Esch goed vertegenwoordigd wordt."

Ook Marja ('achternaam hoeft niet in de krant') had eenzelfde argumentatie. Ze stemde op een Essche kandidaat. ,,Normaal gesproken doe ik dat niet, maar nu heb ik meer op het Essche belang gelet", zei ze.

FAMILIE

Claire Pijnenburg en Paul van den Dungen hadden een campagneposter van Samenwerking '95 voor het raam van hun huis hangen, dus het leek duidelijk waarop ze gestemd hadden. Niet helemaal. Van den Dungen: ,,Ik heb alle verkiezingsprogramma's van de partijen gelezen en ik vond het verschil niet zo groot. Maar regeren is moeilijker dan oppositie voeren en ik vind dat Samenwerking '95 het redelijk goed gedaan heeft." Toch een stem op die partij, dus. Pijnenburg was korter van stof. ,,Ik stem op mijn familie." (Ze is familie van Christien van Schijndel, nummer 6 op de lijst van Samenwerking -red.) Van den Dungen vond dat geen goede reden. Hij was het wel met haar eens dat je op een Esschenaar moet stemmen. ,,Iemand uit Esch weet wat hier speelt."

Thea Heesemans, voorzitter van het stembureau, toonde zich tevreden. ,,Het verloopt prima. Geen calamiteiten", zei ze. Ze was al vanaf half zeven in touw en mocht nog even door. Tot negen uur was ook het Essche stembureau open en daarna begon het tellen van de stemmen. In de ochtend leek de opkomst redelijk tot goed. Tegen tien uur waren er 180 stemmen uitgebracht.

FOTO BOVEN: Dorpshuis De Es werd gisteren omgetoverd tot stembureau. Een groot deel van de Esschenaren stelde dit jaar het dorpsbelang voorop. (Foto: Albert Stolwijk).


KIEZERS STEMMEN IN GEMONDE VOORAL OP DORPSGENOTEN

Normaal de kleinste en nu de grootste

Wendy van Lijssel

,,Vroeger hadden we vier stembureaus in ons dorp", vertelt Theo Verbruggen uit Gemonde. Hij is voorzitter van het groepje van in totaal vier vrijwilligers die aan een lange tafel in café/zaal De Schuif de stemgerechtigden ontvangen, begeleiden en zorgen dat alles gaat zoals het hoort.

Op de opmerking wordt meteen gereageerd door een stemmer die eraan toevoegt: ,,En winkels, meer horeca, een pinautomaat en een gemeenschapshuis." Dat er door de jaren heen steeds meer aan faciliteiten is ingeleverd, is voor velen ook een reden om hun stem te doen gelden.

Het merendeel van de mensen die deze krant spreekt, heeft zich niet door de stapels verkiezingsretoriek weten te worstelen die online, in flyers en de plaatselijke media te lezen viel. Velen vonden het handiger om de kieswijzer te raadplegen en kozen aan de hand van wat daar uitrolde. Plaatsgenoten genieten daarbij wel de voorkeur want, zo is de gedachte. ,,Die komen, omdat ze hier ook wonen, het meeste op voor onze belangen."

600

Naast Verbruggen zijn ook Cor van der Heijden en Anita van Houtum uit Gemonde en Ine van Hout uit Sint-Michielsgestel al vanaf zeven uur in de ochtend doende om alles in goede banen te leiden.

Bijna zeshonderd mensen hadden omstreeks half zes de gang naar de stembus in Gemonde gemaakt. Dit keer niet alleen om te laten weten welke partij de voorkeur had, maar ook om in een raadgevend referendum aan te geven voor of tegen de zogenaamde sleepwet te zijn. ,,Ik vind het belangrijk om te stemmen. Ik heb zowel gekeken naar partijprogramma's als ook verkiesbare plaatsgenoten. Ik hoop dat die nieuwe multifunctionele accommodatie er komt en dat we meer woonruimte voor ouderen en jongeren krijgen", klinkt het.

EERSTE KEER

Gemonde telt 1.740 stemgerechtigden en heeft dus één stembureau. Terwijl de kern in alles doorgaans het kleinst is, is het in dezen de grootste. Inwoners druppelen tijdens de dag binnen en uiteindelijk ontstaat zelfs een rij.

Voor de 18-jarige Nienke Bressers is het de eerste keer dat ze haar stem mag uitbrengen. ,,Ik vind het een unieke kans om dit te doen", lacht ze. Om serieuzer te vervolgen: ,,Er was geen speciaal onderwerp waarom ik het belangrijk vind om te gaan stemmen. Ik heb de stemwijzer ingevuld en aansluitend gekeken op de site van de gemeente. Het sloot beide op elkaar aan, dus dat heb ik gestemd." Wát wordt in het midden gelaten en dat doet eigenlijk iedereen. ,,Ach", bromt iemand. ,,Ze doen toch niet wat er nu beloofd wordt", maar ook hij vult 'braaf' zijn stembiljet in.

FOTO ONDER: Nienke Bressers is trots dat ze haar eerste stem mag uitbrengen. De 18-jarige heeft geen gedegen onderzoek gedaan, maar heeft stemwijzers ingevuld. (Foto: Wendy van Lijssel).

Afbeelding