VERWARRING BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN

'Stapelen' is overvallen door ideeën voor centrum

RENS VAN DEN ELSEN

Bij het bestuur van de Assumptie-stichting, eigenaar van het kasteel en park Stapelen in Boxtel, heerst verwarring over het project Boxtel Binnen de Bruggen. Met verbazing namen de bestuursleden kennis van de concept-visie zoals die vorige week in het gemeentehuis aan de raadsleden werd gepresenteerd. Vicevoorzitter Leo Verhoeven is vooral verbolgen omdat Stapelen zelf nooit bij de plannen is betrokken: ,,Vooral de looproute van het NS-Station via Stapelen naar SintLucas schoot bij ons in het verkeerde keelgat." Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als deze is opgediend, zo blijkt uit navraag.

,,Laat ik voorop stellen dat de ideeën voor het park en het kasteel er prima uitzien. Het gaat er ons om dat deze tot stand zijn gekomen zonder dat er contact met ons is opgenomen", geeft Verhoeven desgevraagd aan.

In een overleg tussen de Assumptie-stichting en de gemeente dat twee weken geleden plaatsvond, werd volgens de vicevoorzitter met geen woord gerept over Boxtel Binnen de Bruggen. ,,We vonden de houding van de gemeente in dat gesprek ook wat vreemd, maar zochten er nog niet zoveel achter. Pas toen de uitgewerkte plannen in Brabants Centrum verschenen viel bij ons het kwartje. Daar zijn we dus een beetje van geschrokken."

Op dit moment staan het kasteel en het park nog in de etalage en is er al een visie onder de titel Stadslandgoed Stapelen. ,,Daar willen we niet te veel aan tornen omdat we nog in gesprek zijn met een eventuele koper. Die moet het ook eens zijn met die visie." Verhoeven begrijpt dat de gemeente snel stappen wil zetten om Stapelen bij het centrum te betrekken: ,,Maar wij hebben dus nog rekening te houden met de belangen van de kopende partij."

BEGRIP

Projectleider Frits Fastenau van de gemeente kan de reactie van de stichting wel begrijpen, maar benadrukt dat er nog helemaal niets vastligt voor Boxtel Binnen de Bruggen. ,,Het gaat hier om een aanzet voor een visie. We hebben de landschapsarchitecten van MTD de opdracht gegeven om te kijken naar waar er kansen liggen in het Boxtelse centrum. Het zou vreemd zijn om een dominante stedenbouwkundige factor als Stapelen buiten de centrumvisie te houden."

Fastenau zegt echter steeds te zijn uitgegaan van de vastgelegde en door de gemeente omarmde visie Stadslandgoed Stapelen: ,,Dit hebben we bij alle besprekingen ook duidelijk meegegeven aan de aanwezigen. De ideeën die voor Boxtel Binnen de Bruggen zijn ingebracht tijdens de verschillende inspiratiesessies passen dan ook precies in die visie. Er zijn geen vrijwel geen nieuwe elementen bedacht omdat we anders in de knoei zouden komen met de plannen die de paters assumptionisten hebben voor het park en het kasteel."

Op twee punten wijken de ideeën af van de al bestaande visie op Stapelen. Namelijk de extra brug. Dit zou volgens de inbrenger het park beter vindbaar maken voor bezoekers van buiten Boxtel. Dat geldt ook voor de looproute vanaf het station naar mbo-school SintLucas. Fastenau: ,,Dit is ook slechts een opgehaald idee, maar in zijn uitwerking nog erg voorbarig en onduidelijk hoe die wandelroute zou zijn. Voor studenten lijkt de loop langs Albert Heijn en Raaphof waarschijnlijk aantrekkelijker. Voor alle ideeën met betrekking tot Stapelen zijn we daarnaast ook afhankelijk van de eigenaar van het park. Dit is zodoende een aspect voor nader overleg; daarvoor is dit ook een visie en nog niet een plan."

Verhoeven geeft aan dat er geen vijandigheid is naar de gemeente: ,,We blijven de gesprekken positief insteken. Samen komen we er zeker uit."