Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'NIEUWE' DINO-AANWINST TE ZIEN IN BOXTEL

Oertijdmuseum bouwt live een dinosaurus op

In het Oertijdmuseum is vanaf morgen, vrijdag 23 maart een van de allereerste dinosaurussen te zien die ooit gevonden werd: de Thecodontosaurus. En bezoekers kunnen live zien hoe studenten en specialisten het skelet gaan opzetten.

De Thecodontosaurus, ook wel 'Theco' genoemd, werd in 1834 ontdekt in het Engelse Bristol. De chirurg Henry Riley en de conservator Samuel Stutchbury van het Bristol City Museum verzamelden versteende botten die gevonden werden in een grote steengroeve aan de rand van de stad.

Pas zes jaar later benoemde de wetenschapper Richard Owen de groep 'dinosauria'. 'Theco' bleek uiteindelijk de vijfde dinosaurus die ooit werd gevonden.

De Thecodontosaurus was een vrij kleine dinosaurussoort van ongeveer 2,5 meter lang. Het prehistorische dier had een relatief lange nek, langgerekte kop, lange zware staart en is een voorouder van plantenetende Brachiosaurus, bekend van het logo van de film Jurassic Park.

Het Oertijdmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Entree voor volwassenen en kinderen van twaalf jaar en ouder bedraagt tien euro. Kinderen van drie tot en met elf jaar betalen zeven euro. Kijk voor meer informatie op www.oertijdmuseum.nl.

FOTO ONDER: De Portugese preperateur en huidig curator Pedro Viegas van het Oertijdmuseum werkt aan de restauratie van de Thecodontosaurus. (Foto: Oertijdmuseum).


EXPOSITIE TREKT ZO'N 250 BEZOEKERS

Boxtel Ontspant oogst lof met foto-expositie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Werkzaamheden aan de Keulsebaan, een straatvechter, de Dommel, insecten: de variëteit bij de tentoonstelling van fotoclub Boxtel Ontspant was, net als vorig jaar, groot. Gemeenschapshuis De Walnoot vormde afgelopen weekend het decor voor de tweedaagse expositie, die zo'n 250 bezoekers trok.

'Prachtige foto's', 'mooie tentoonstelling' en 'goed initiatief' en 'mooi kleurengebruik': een greep uit de reacties die de bezoekers aan de tentoonstelling op de evaluatieformulieren invulden. ,,Zaterdag kwamen ongeveer 85 mensen naar de ex-


Reünie Liempds Jongerenkoor

Voor leden van het voormalige Jongerenkoor Liempde wordt vrijdag 1 juni een reünie gehouden. In 2004 veranderde de naam van de muziekgroep in Dississit, aangezien de groep door de jaren heen diverser werd. De club werd op 13 december 1977 opgericht en vierde recent nog het veertigjarig jubileum.

Jongerenkoor Liempde was jarenlang een begrip in het dorp waar honderden zangers en zangeressen uit voort zijn gekomen. De repetities op de zolder van café Het Wapen van Liempde en de 'legendarische' kampen die werden georganiseerd, zal menig (oud-)lid nog in het geheugen gegrift staan.

De reünie is op 1 juni vanaf 20.30 uur in café Het Wapen van Liempde. Aanmelden kan door vóór 22 mei een bericht te sturen via e- mail: miekehast@hotmail.com. Kosten bedragen 10 euro per persoon inclusief koffie met iets lekkers en vier consumpties.


positie en dat viel een beetje tegen", aldus secretaris Jan van de Wiel van Boxtel Ontspant. ,,Zondag hadden we echter constant aanloop. Ik heb van verschillende kanten gehoord dat mensen de tentoonstelling waardeerden én dat de foto's beter waren dan vorig jaar. Deze expositie is een mooie manier om te laten zien wat we kunnen."

Leden van Boxtel Ontspant selecteerden vooraf welke foto's ze wilden tonen aan het publiek. Daarnaast hingen er foto's rond het thema 'Boxtel in beweging'. ,,Het was jammer dat de foto's wat gebobbeld aan de muur hingen", aldus Van de Wiel. ,,We vermoeden dat het met het koude weer te maken had."

Naast de expositie konden kinderen deelnemen aan een fotopuzzelspeurtocht. Voor de winnaar lag een bon van speelgoedwinkel Bart Smit klaar. Ook werd op gezette tijden een demonstratie portretfotografie georganiseerd door Van de Wiel en zijn dochter Lisette. ,,We hebben zo'n 25 portretten geschoten in ruil voor de aankoop van vijf lootjes. Deze mensen hebben een dag later hun foto via e-mail ontvangen, een mooi aandenken", aldus de secretaris.

Door middel van een loterij maakten bezoekers kans op een zelfgekozen foto van de expositie. Corinne van de Laar kwam als winnaar uit de bus en koos voor de bomencollage die George Douenburg samenstelde. Daarnaast mocht het publiek stemmen voor de mooiste foto van de expositie. Die eer kwam Rita de Wilt toe. Zij fotografeerde een straatvechter.

Vorig jaar organiseerde Boxtel Ontspant voor het eerst een expositie. Van de Wiel: ,,En volgend jaar zijn we het wéér van plan. Het zorgt voor binding onder de leden én het is een mooie manier om naar buiten te treden."

FOTO ONDER: De tentoonstelling van Boxtel Ontspant trok zo'n 250 bezoekers naar gemeenschapshuis De Walnoot. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding