Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PUNTJES OP DE 'I' VOOR ROCKOPERA IN HAL VAN GEMEENTEWERF

'Dit is Jesus Christ Superstar 2.0, zonder christelijk sausje'

Zaterdag vond in de nog kale en koude gemeentewerf een van de laatste repetities plaats. De productie werd - met onderbrekingen van de regisseur- tweemaal volledig doorgenomen. Het decor bestond uit stellages en voertuigen uit de dienst Openbare Werken. Ook dit jaar bestaat de cast uit 96 deelnemers, onder wie veertien kinderen en zeventien dansers. Ook zijn bijna vijftig vrijwilligers betrokken bij Jesus Christ Superstar.

,,Er is gekozen voor een compleet andere insteek, we spelen niet alleen op een geheel andere locatie; ook zijn muziekstukken bewerkt en worden de rollen anders ingevuld," vertelt deelneemster Mirjam Hendrickx (48). ,,Ik ben erg blij met de rol die ik speel. Samen met een paar andere meiden speel ik 'alternatieveling'. In eerste instantie ben ik een volgeling van Jezus, maar gedurende het stuk trek ik meer richting Judas", legt ze uit.

,,Tijdens de vorige editie deed ik ook mee in het ensemble en ik vond dat een heel bijzondere ervaring. Ik wilde graag opnieuw een rol spelen omdat alles nu is aangepast. Ook doen er veel andere mensen mee – onder meer met verschillende culturele achtergronden - en zijn er enorm veel vrijwilligers bij het project betrokken. We doen het ook echt samen. Iedereen is belangrijk", aldus Hendrickx.

DROOM

Initiator en medeorganisator Roeland Heesbeen beaamt dit: ,,We zijn bezig met de laatste dingen, de puntjes op de 'i'. Alles gebeurt nu voor het collectief, we zijn allemaal met hetzelfde bezig. Deze energie is voelbaar. En dat allemaal vanwege de droom die ik ooit had om Jesus Christ Superstar op de planken te brengen."

Hij vervolgt: ,,Er staat iets heel bijzonders te gebeuren. Jesus Christ Superstar 2.0. Het christelijke 'sausje' is ervan af. Het verhaal is universeel en voor alle religies. Iedereen herkent zich in het verhaal. Ik durf hardop te zeggen dat deze uitvoering beter is dan de vorige. Ik vind het wel heel erg dat mijn zus Anke (Heesbeen – red.) als regisseur af moest haken vanwege ziekte. Gelukkig komt ze de uitvoering wel bekijken."

CHARISMATISCH

Eén van de nieuwelingen die voor een grote verrassing gaat zorgen is de 21-jarige Pim Lavaleije. Met zijn stoere en charismatische vertolking van Judas, blaast hij al tijdens de repetitie iedereen omver. Zelf is hij er nuchter onder: ,,Ik ben gaan zingen omdat ik gitaar speelde in een bandje en we geen zanger konden vinden. Ook begeleid ik de kinderen van 'Angela's Project' waar (oud)leerlingen van de Angelaschool samen muziek maken. Ik gaf ook de kinderen van Roeland muziekles en hij vroeg me auditie te doen. Ik had nog nooit een rol in een dergelijke productie gespeeld, maar met de juiste begeleiding heb ik hem goed kunnen vormgeven."

THEATERZAAL

Ook belangrijk en veel meer op de achtergrond zijn de mensen die niet op het podium staan, maar zeer actief zijn in ondersteunende rollen achter de schermen. Zo ook Louis Meister, die met een groep mensen het productieteam vormt. ,,Wij zorgen voor de zogenaamde grote techniek. Vanaf maandag is de gemeentewerf een week beschikbaar voor ons. We gaan dan het podium en het decor opbouwen. We maken van een bedrijfshal een theaterzaal, dus er is veel werk te verzetten. Ook moeten we zorgen voor een goede stroomvoorziening."

Meister: ,,We krijgen goede medewerking van de gemeente. Dat is heel prettig. Maar er komt nog veel meer bij kijken. Begin 2017 zijn we voor het eerst met een kleine club bij elkaar gekomen om te bespreken wát we wilden en hóe we het wilden. We besloten ervoor te gaan, zonder dat we een locatie hadden. Tijdens de zoektocht zijn we flink gaan lobbyen en dat heeft geleid tot deze prachtige plek en de nodige sponsors."

Alle voorstellingen die plaatshebben op vrijdag 23 maart, zaterdag 24 maart én zondag 25 maart zijn uitverkocht.

FOTO BOVEN: Eén van de nieuwelingen die voor een grote verrassing gaat zorgen is de 21-jarige Pim Lavaleije. Op de foto het middelpunt van de selfie. (Foto: Peter de Koning).