Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE BOXTEL MAAKT NIEUWE CULTUURVERBINDER BEKEND

Romijn Conen: 'Fantastische kans'

PÅL JANSEN

Romijn Conen is de nieuwe cultuurverbinder van de gemeente Boxtel. Maandag ondertekende hij samen met wethouder Marusjka Lestrade en directeur Nan van Schendel van bibliotheek 's-Hertogenbosch de overeenkomst. Twee jaar gaat hij aan de slag.

De voormalig acteur is bij het grote publiek onder meer bekend van de film Liever Verliefd met Chris Zegers, de serie Flikken Maastricht en als onderdeel van de vriendengroep in de beroemde Amstel Bier-reclames. Daarnaast was hij in de cultuursector verantwoordelijk voor het Makershuis in 's-Hertogenbosch, een verzamelplaats voor kunstenaars.

Dit concept breidde zich ook uit naar andere plekken in Noord-Brabant. ,,In Boxtel runde ik vier jaar lang de Makerskamer waar lokale kunstenaars met collega's uit 's-Hertogenbosch samenwerkten aan projecten met buurtbewoners", legt Conen, die in Berlicum woont, uit. ,,Ik maakte toen mee hoe het was om in de wijk te werken en de mensen deden graag mee. De opkomst werd almaar groter." Uiteindelijk resulteerde de Makerskamer in buurthuis Forofiet in de wijk Breukelen.

MONDRIAAN

Conen wil ook de culturele partijen gaan verbinden in Boxtel. Typerend was dan ook het 'contract' dat hij maandag symbolisch tekende. Een versplinterde 'Mondriaan' in het linkervak symboliseerde volgens wethouder Lestrade het huidige culturele veld in Boxtel, het rechtse vak was een keurig samengestelde Mondriaan. Daar werden dan ook de handtekeningen op gezet.

De Boxtelse cultuurverbinder wordt weliswaar betaald door Boxtel, maar valt onder bibliotheek 's-Hertogenbosch. ,,Hij is dan ook geen ambtenaar", lichtte directeur Van Schendel toe die deel uit maakte van de sollicitatiecommissie. ,,We moesten in die commissie uiteindelijk kiezen uit ruim zeventig kandidaten. Vijf daarvan zijn op gesprek geweest." Astrid Kraal, als ambtenaar van Boxtel ook onderdeel van de sollicitatiegroep: ,,Een ambtenaar zou ook te veel te maken krijgen met alle regels en kaders van de gemeente. De cultuurverbinder moet buiten de gemeente om kunnen werken." Lestrade vulde aan: ,,Diegene moet neutraal zijn."

Dat Conen in Boxtel aan de slag kan, vindt hij 'fantastisch'. Te meer omdat de acteur 2,5 jaar geleden getroffen werd door een herseninfarct: ,,Mijn rechterhelft functioneert nog niet goed en soms kom ik niet uit mijn woorden. Maar in het hoofd is het allemaal uitstekend in orde."

Noodgedwongen moest hij stoppen met acteren en zich daarna gaan focussen op zijn revalidatie. ,,Ik heb gezocht naar een manier om mee te kunnen doen binnen de cultuursector. Dat gevoel daarvoor is nog steeds even wakker als voor mijn 'ongeluk'. Het is daarom fantastisch dat ik het in Boxtel mag proberen", aldus Conen. ,,Bovendien geloof ik dat mijn handicap juist een kracht is om mensen te raken."

MENSEN MEEKRIJGEN

De Boxtelse cultuurverbinder gaat de komende tijd langs diverse cultuurmakers in de gemeente, wetende dat er veel kritiek de revue passeerde voordat hij werd aangesteld. ,,Door het jaar heen zal ik daarom moeten laten zien wat ik voor elkaar kan krijgen. Wat ik vooral wil, is óók de mensen die tegen waren, meekrijgen", vertelt Conen enthousiast. ,,Ik begin eerst met het opzoeken van de cultuurmakers in Boxtel en aan hen te vragen wat ze doen en wat hen bezig houdt."

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: wethouder Marusjka Lestrade, cultuurverbinder Romijn Conen en directeur Nan van Schendel van bibliotheek 's-Hertogenbosch. (Foto: Peter de Koning).


'BOXTELSE GASTVRIJHEID OP PROEF STELLEN'

Jules van den Langenberg wil kunstproject Local Heroes 2.0

Kunstenaar Jules van den Langenberg is bezig met Local Heroes 2.0. Tegelijkertijd wenst de oud-Boxtelaar cultuurverbinder Romijn Conen succes, die maandag werd voorgesteld in het gemeentehuis (zie boven).

Met de aankondiging van Local Heroes 2.0, een opvolger van het gelijknamige tentoonstellingsproject dat tussen 2012 en 2014 in Boxtel plaatsvond, komt Van den Langenberg nog terug op zijn kritiek die hij uitte in een open brief en middels een petitie. ,,Inmiddels is duidelijk dat de aanstelling geen artistiek of inhoudelijk persoon, maar die van een organisatorisch en faciliterend karakter betreft." Desalniettemin noemt de kunstenaar de petitie een succes en is hij blij met de 'relevante discussie die op gang is gekomen' omtrent de cultuurverbinder.

Local Heroes 2.0 wordt wederom een tweejarig programma. De bedoeling is dat jonge internationale ontwerpers, kunstenaars en architecten gaan werken aan originele en kritische projecten in de gemeente Boxtel.

,,Aan de hand van hun persoonlijke fascinaties gaan de buitenstaanders lokale fenomenen bevragen, op deuren kloppen, worden locaties tijdelijk opnieuw geprogrammeerd en bijeenkomsten georganiseerd in de gemeenschap", aldus Van den Langenberg. ,,De wendbaarheid en gastvrijheid van het dorp worden mogelijk op de proef gesteld." Hij hoopt voor dit project samen te kunnen werken met de toekomstige bestuurders van Boxtel, de mensen die werkzaam zijn in het culturele speelveld én met cultuurverbinder Romijn Conen.


Paaseieren zoeken

In de Geitenwei in de wijk Selissenwal liggen Tweede Paasdag, maandag 2 april, paaseieren verstopt. Kinderen in de leeftijd tot 8 jaar kunnen vanaf 10.00 uur op zoek gaan over een uitgezet parcours. Deze keer zijn er ook gouden en zilveren eieren verstopt waarmee een prijsje gewonnen kan worden. Tevens is de paashaas aanwezig die traktaties bij zich heeft. Vanaf 12.00 uur kan de jeugd zich vermaken in de knutselruimte.