Marijke van Beek (links) en Maria Boleij van de Heilig Bloedstichting ontvangen de Heemkundepluim uit handen van Dik Bol. Die gaf later op de avond zijn voorzittershamer over aan Wilbert Steenbakkers. (Foto: Peter de Koning).
Marijke van Beek (links) en Maria Boleij van de Heilig Bloedstichting ontvangen de Heemkundepluim uit handen van Dik Bol. Die gaf later op de avond zijn voorzittershamer over aan Wilbert Steenbakkers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HEILIG BLOEDSTICHTING ONTVANGT HEEMKUNDEPLUIM

'Echte doeners die zich inzetten voor processie'

RENS VAN DEN ELSEN

De Heilig Bloedstichting heeft de Heemkundepluim ontvangen. Marijke van Beek en Maria Boleij kregen deze prijs dinsdagavond uitgereikt door de voorzitter van Heemkunde Boxtel, Dik Bol. Dit was tevens zijn laatste activiteit als preses van de vereniging. Bol droeg namelijk zijn hamer over aan Wilbert Steenbakkers.

Volgens de onafhankelijke jury, die de kandidaat voor de pluim voordraagt aan het heemkundebestuur, mag Boxtel trots zijn op de vrijwilligers die de Heilig Bloedprocessie ieder jaar weer organiseren. In het rapport valt te lezen dat 'alle vrijwilligers zich ieder jaar weer inzetten voor het in stand houden van de traditionele processie, ondanks alle veranderingen in de beleving. Ze blijven enthousiast ook als de processie op het allerlaatste moment wordt afgelast vanwege slecht weer'.

De Heemkundepluim wordt toegekend aan een persoon of instelling die zich inzet voor behoud van het historisch erfgoed van Boxtel. De prijs werd voor de vierde keer uitgereikt. Eerder namen onder meer Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen van Villa Catherina, heemkundige en auteur pater Hans de Visser en het bestuur van Museum Vekemans de pluim in ontvangst.

De prijs bestaat, naast eeuwige roem, uit een wisseltrofee in de vorm van een sleutel, ontworpen door beeldhouwer Paul Simons. Bol: ,,In de trofee staan de letters H en B gegraveerd, deze staan voor Heemkunde Boxtel, maar de winnaars doopten deze snel om tot Heilig Bloedstichting."

De pluim werd uitgereikt tijdens jaarlijkse de algemene ledenvergadering van Heemkunde Boxtel in zaal De Adelaar in Boxtel. Hier werd tevens Steenbakkers als nieuwe voorzitter geïnstalleerd. Hij neemt de taak over van Bol, die ruim 21 jaar de functie heeft ingevuld. Bol blijft voorzitter van de werkgroep archeologie en actief lid van de vereniging. Ook werden er twee nieuwe bestuursleden geïnstalleerd: Hans de Visser en Fons van Heesch.