Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jeffrey en Femke uit Boxtel trekken de wijde wereld in

Een enkele reis naar Verweggistan…

LINDA VAN DE WIEL

Ontslag nemen, je huur opzeggen, de auto verkopen en een enkele reis richting 'Verweggistan' boeken. Veel mensen dromen er stiekem over. Femke van den Akker (27) en Jeffrey van de Meerendonk (25) uit Boxtel doen het gewoon. Zondag 8 april vertrekken ze naar Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Wanneer ze terug komen? Dat weten ze niet.

,,De droom is er al een aantal jaren en we vonden dit een goed moment om de knoop door te hakken en te beslissen hem werkelijkheid te laten worden", vertelt Femke. ,,We hebben geen eigen huis en nog geen kinderen, dus als we het nu niet doen, wanneer dan wel?"

Beiden hebben hun laatste werkdag inmiddels achter de rug. ,,We hadden allebei een mooie baan en een vast contract. Om deze reis te maken, hebben we ontslag genomen", aldus Jeffrey. ,,En we zijn al negen maanden bezig met de voorbereidingen. Er komt heel veel kijken bij het organiseren van deze tocht. Naast het opzeggen van onze baan en de huur, hebben we alle verzekeringen en abonnementen opgezegd en legio


inentingen gehad." Femke vult aan: ,,Natuurlijk willen al onze vrienden en familieleden nog een keer met ons afspreken en geven we een afscheidsfeest. Dus de komende weken zijn goed gevuld." Tot het 'opeens' 8 april is en het koppel in het vliegtuig stapt...

WOOFF

,,Via Wooff, een website die je kunt vergelijken met Marktplaats en waar mensen klusjes aanbieden, hebben we een aantal plekken gevonden waar we tegen kost en inwoning kunnen werken. We starten op een boerderij waar we halve dagen werken en de rest van de dag vrij zijn. Later gaan we richting een hostel om daar klusjes te doen", legt Femke uit.

Jeffrey: ,,Op deze manier kunnen we onze reis verlengen. We hebben natuurlijk flink gespaard maar we willen echt langere tijd weg. Hoe lang? Ik vermoed dat we pas over anderhalf jaar terugkeren. We hebben een enkele reis geboekt en we zien wel wat er gebeurt."

Femke en Jeffrey zijn niet onvoorbereid. Jeffrey: ,,We weten welke landen en gebieden we moeten mijden en houden ons daar ook goed van de op de hoogte. We zijn avontuurlijk en niet bang, maar nemen geen onnodige risico's."

Hoe de reis er precies er precies gaat uitzien, weet het koppel nog niet, maar dat het anders wordt dan eerdere trips is duidelijk. Femke: ,,We hebben al veel landen bezocht, maar we zijn dan steeds maar een paar weken weg. We willen nu de tijd nemen om langere tijd op een plek te blijven, zodat we het land, de bewoners en de gebruiken leren kennen."

Jeffrey is het hiermee eens: ,,Onze reis wordt relaxed en zeker niet vluchtig. Als het ergens fijn is, blijven we lang. Als het ons niet bevalt, gaan we door naar het volgende. Ik hoop vooral veel nieuwe dingen te leren en indrukken op te doen. " Dit geldt ook voor Femke: ,,Ik zie ernaar uit nieuwe mensen te leren kennen, misschien wat van de taal te leren. En in elk land een kookles te nemen zodat ik veel nieuwe gerechten kan maken."

Het koppel reist zoveel mogelijk over land. Femke: ,,Ik zie ons al zitten, in een overvol busje waarvan je denkt dat er niks meer in past. En er toch nog een geit en twee kippen bijgestopt worden."

KAMELENMELK

Femke en Jeffrey hebben er zin in, zoveel is wel duidelijk. ,,Onze passies zijn reizen, fotograferen en bloggen. Er gaat dus een hoop apparatuur mee. We hebben zelfs een drone. Waar ik wel tegenop zie, is wat te doen als de een het ergens naar de zin heeft en de ander graag verder wil. We moeten dan een compromis sluiten. En het eten, dat is ook nog wel een dingetje. Ik ben geen alleseter", zegt Jeffrey.

,,Ik ook niet", vertelt Femke. ,,Ik zie nu al op tegen de gefermenteerde kamelenmelk die ik vast ga drinken. En ik houd erg van het hebben van een eigen plek, een soort thuis. Ik hoop dat op de verschillende plaatsen die we gaan ontdekken te kunnen creƫren. Vooral wanneer we ergens langere tijd blijven. Gelukkig worden we bezocht door verschillende vrienden en familieleden."

Wat het koppel gaat doen na thuiskomst, is nog niet duidelijk. Jeffrey: ,,We volgen ons gevoel. Ik denk dat deze reis ons gaat veranderen en nog beter leert relativeren." Femke: ,,Ik heb ook geen idee wat ik wil worden als ik groot ben. We willen nu even weg uit onze prestatiegerichte maatschappij om onze dromen na te jagen."

De belevenissen van Femke en Jeffrey zijn te volgen via www.wanderbird.nl. Hun foto's zijn te zien op Instagram: wanderbird_travel.

FOTO BOVEN: Jeffrey van de Meerendonk en Femke van den Akker stappen op 8 april in het vliegtuig voor een reis over de wereld. (Foto: Peter de Koning).


Paaseieren zoeken

Jongeren van 12 tot en met 27 jaar kunnen vrijdag 30 maart bij Jongerencentrum B-Town in Boxtel op zoek naar paaseieren. Het startschot van de zoekactie wordt om 20.00 gegeven. Meedoen is gratis. Tevens is het deze avond mogelijk tot 22.00 uur te komen kletsen, muziek te luisteren of een spelletje te spelen tijdens Plug&Play.