Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BALANS IS GROOTSTE PARTIJ EN AAN ZET IN COALITIEONDERHANDELINGEN BOXTEL

'We laten ons geen tweede keer buitenspel zetten'

PÅL JANSEN & ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nadat om negen uur 's avonds de vijftien stembureaus sloten, kieperden de leden de containers leeg en werden de keuzebiljetten geteld. Een pittige klus die behoorlijk voortvarend ging. Om precies middernacht werd namelijk al de voorlopige verkiezingsuitslag in de gemeente Boxtel bekendgemaakt. Brabants Centrum peilde na afloop van de verkiezingsavond de reacties onder de negen lijsttrekkers in de raadzaal.

Mariëlle van Alphen (Balans): ,,Geweldig. Ik ben dankbaar dat mensen hun stem hebben laten horen en dat we nu de grootste zijn. De betrokkenheid binnen onze partij is zó groot. We gaan het voortouw nemen in de coalitieonderhandelingen, heel graag zelfs. Die verantwoordelijkheid nemen we. Ik zie mogelijkheden, we sluiten niemand uit en gaan met iedereen in gesprek. We laten ons geen tweede keer buitenspel zetten."

Peter van de Wiel (Combinatie95): ,,We hebben zo'n 250 stemmen meer ten opzichte van 2014. Dat is geweldig. Je ziet vaker dat coalitiepartijen het lastig hebben om hun positie te handhaven, maar we hebben het voor elkaar gekregen en uiteindelijk zelfs een forse winst geboekt."

Eric van den Broek en Dave van de Ven (SP): ,,Ondanks dat we nagenoeg hetzelfde aantal stemmen hebben behaald, zijn we teleurgesteld over het nipte verlies en dat we net een restzetel missen. Zeker omdat we 441 stemmen meer hebben dan D66, maar allebei drie zetels behalen. Van vier naar drie: dat is nooit leuk. Regeren brengt toch moeilijke keuzes met zich mee, mogelijk verklaart dat waarom mensen anders hebben gestemd. Toch hebben we met de huidige coalitie een meerderheid om door te gaan."

Hélène van As (CDA): ,,Jammer, we hoopten echt die vierde zetel te pakken. We hebben met zijn allen knalhard gewerkt en hebben een fantastisch team. Maar de komende periode hopen we in ieder geval graag mee te doen aan de coalitie-onderhandelingen, we zijn immers een bestuurspartij. En met de huidige bezetting gaan we de komende jaren met vertrouwen tegemoet."

Jos Hegeman (D66): ,,Het is top. We gingen landelijk erg slecht. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht: op veel plekken zijn we gedaald. Maar we hebben er hier een zetel bij en dat is voor ons ook het bewijs dat we goed lokaal geworteld zijn. We zijn voor de derde keer op rij gegroeid en zaten vier jaar geleden al dicht tegen een extra zetel aan. En die hebben we nu."

Herman van Wanrooij (INbox): ,,Het valt erg tegen. Toen we de resultaten van het stembureau in Sint-Ursula te horen kregen, dachten we nog even dat het voor ons een ommekeer kon zijn. Maar dat bleek een hele korte opleving. Maar goed, over het algemeen is er qua zetelverdeling weinig veranderd. Balans gaat de coalitie-onderhandelingen leiden en kan eventueel met CDA nog iets betekenen. We zullen zien hoe recht de schouders staan tijdens de coalitie-onderhandelingen."

Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks): ,,Wat een spannende avond. Ik had er rekening mee gehouden dat we in deze situatie (van twee zetels naar één -red.) terecht konden komen. We gaan het aan. Waar GroenLinks in grote steden in de flow zit, komt dat in Boxtel niet uit de verf. Mensen met een hart voor duurzaamheid, verliezen we toch aan andere partijen. De lokale partijen waren hier al sterk en zijn nu helemaal gevestigd. Toch gedroegen we ons lokaal. We zijn immers geworteld in Boxtel."

Dymph van de Vries (VVD): ,,We hebben meer stemmen dan vier jaar geleden, maar het is jammer dat we er geen zetel bij hebben gekregen. De lokale partijen gaan, net als op nationaal niveau, de hoogte in en de landelijke partijen blijven achter. Toch overheerst bij mij trots dat we nog steeds op de kaart staan. Bovendien beschikken we over een pittige club, waardoor we kunnen knallen in de toekomst. En ik ga weer bikkelen, met evenveel zin."

OP DE FOTO'S: Jos Hegeman en Marusjka Lestrade (foto rechtsboven) van D66 waren met hun partij een van de grote winnaars van de avond en kregen een zetel erbij. Lijsttrekker Eric van den Broek van de SP is teleurgesteld: zijn partij verloor een zetel. Bij Anja van den Einden (foto linksboven) van PvdA/GroenLinks overheerste berusting. Voor lijsttrekker Mariëlle van Alphen (Balans, kleine foto) bleef het spannend tot het einde: haar partij won uiteindelijk. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding