Afbeelding
Foto:

EXTRA DIKKE EDITIE BRABANTS CENTRUM

Verkiezingskoorts stijgt en nadert hoogtepunt

De voorbije weken zijn inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel anders dan gebruikelijk in deze krant geïnformeerd over de gemeenteraadsverkiezingen. Stichting Brabants Centrum vroeg haar leden via een enquête om onderwerpen aan te dragen. Bovendien werden politieke kwesties belicht vanuit het perspectief van de wijken en kerkdorpen. Alles komt vandaag samen in een extra dikke krant. De 'Stemmen in Boxtel' Verkiezingskrant 2018 omvat het volledige tweede katern. Een korte leeswijzer...

Woensdag 21 maart zijn van 07.30 tot 19.00 uur de stemlokalen geopend. Inwoners van Boxtel die hun keuze nog niet bepaald hebben, kunnen zich aan de hand van deze krant een mening vormen op wie ze hun stem het best kunnen uitbrengen. Zo worden in de kieswijzer op de pagina's 30 en 31 de verkiezingsprogramma's van de acht partijen vergeleken aan de hand van onderwerpen die leden van de stichting inbrachten. Zo wordt niet alleen het standpunt helder, maar ontstaat ook een beter beeld hoe partijen daaraan invulling willen geven.

Morgen, vrijdag 16 maart organiseert Brabants Centrum vanaf 19.30 uur het verkiezingsdebat Stemmen in Boxtel Live. Journalist Twan van den Brand voelt de lijsttrekkers aan de tand over woningbouw, verkeer & infrastructuur, economie en zorg. De vier thema's, waarvan een beknopte analyse is te vinden op pagina 25, worden ingeleid door de verslaggevers van deze krant. Elders is een verslag te lezen van het verkiezingsdebat - ook met deelname van de acht partijen - dat werkgeversvereniging SPIN vorige week organiseerde.

'GA VOORAL STEMMEN!'

Diverse partijen die deelnemen aan de verkiezingen hebben de voorbije tijd met promotionele acties aandacht gevraagd voor hun ideeën. Dat was deze week niet anders en van die activiteiten wordt kort verslag gedaan. Bovendien proberen de partijen via reclame-uitingen zoveel mensen over de streep te trekken om toch vooral op hen te stemmen.

En mensen mobiliseren om toch vooral van hun kiesrecht gebruik te maken, blijkt nodig. Vier jaar geleden deed dat maar iets meer dan de helft in Boxtel. 53 procent om precies te zijn; één procent minder dan het landelijk gemiddelde. Burgemeester Mark Buijs vervult als onafhankelijk voorzitter van de gemeenteraad een belangrijke rol in het democratische proces. Hij roept op pagina 21 inwoners dan ook op om toch vooral gebruik te maken van hun stemrecht. Hoe meer mensen stemmen, hoe groter het draagvlak wordt voor besluiten van de gemeenteraad, is zijn mening. En dat draagvlak is nodig, te meer omdat het lokale bestuur door decentralisaties steeds meer rijkstaken op haar bordje heeft gekregen.

Inwoners van Esch en Gemonde kiezen in respectievelijk de gemeenten Haaren en Sint-Michielsgestel een nieuw bestuur. De belangrijkste thema's aldaar zijn te lezen op pagina 36.

Naast verkiezingsnieuws staat de krant uiteraard ook vol met 'reguliere' actualiteiten: van Boomfeestdag tot en met een interview met Erik Verzijden over zijn vertrek als coach van het mannenteam van hockeyclub MEP. Veel leesplezier!

FOTO ONDER: Overal in Boxtel zijn de voorbije weken posters geplakt door partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook het publicatiebord bij basisschool De Hobbendonken in Boxtel-Oost hangt vol met affiches. (Foto: Henk van Weert).