Watergraaf Peter Glas opende samen met Séline Witlox, Saar en Maas van der Bruggen de nieuwe waterontdekplek in Esch. (Foto: Peter de Koning).
Watergraaf Peter Glas opende samen met Séline Witlox, Saar en Maas van der Bruggen de nieuwe waterontdekplek in Esch. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ESCH EN LIEMPDE STAAN UITGEBREID STIL BIJ JAARLIJKSE BOOMFEESTDAG

Jeugd geniet van bomen planten en modder

CARRY DIRKX & JOLEEN VAN ROOIJ

Bijna zestig kinderen van basisschool De Oversteek uit Liempde, een tiental leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) en ruim dertig vrijwilligers van Natuurwerkgroep Liempde staken gisterochtend tijdens de 61e nationale Boomfeestdag de schop in de grond om een nieuw 'educatief natuurgebied' aan De Sortestraat in Liempde aan te leggen. Het project is een particulier initiatief van de broers Serge en Eric Schellekens. Zij kochten dit perceel in natuurgebied De Scheeken onlangs van de provincie. De boomfeestdag in Esch had een extra feestelijk tintje. De educatieve waterontdekplek De Kikkertuin, achter basisschool Sint-Willibrordus, werd in gebruik genomen.

Vier jaar na de eerste plannen, vond de officiële opening van De Kikkertuin plaats in Esch, in het bijzijn van wethouder Eric van den Dungen van de gemeente Haaren, watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel en alle leerlingen van de school. Die waren niet weg te slaan bij de bergen zand, de waterpomp, de grote poel en vooral de modder. ,,Modder is leuk", vond Katie de Bie (6), waarna ze vrolijk verder speelde in de gigantische plassen.

De hele ochtend waren er voor de leerlingen activiteiten die te maken hadden met de natuur en de waterontdekplek. Zoals vogelhuisjes timmeren, een natuurwandeling maken, een insectenhotel vullen en boompjes planten. Dat laatste vonden veel kinderen 'het leukst'. Benthe en Fleur uit groep 5 waren net klaar; Benthe strooide nog wat wit zand rond de boompjes. ,,Dat is zand met zaadjes", zei ze. Ze weet niet precies waarvoor het bedoeld is. Ze wist al wel hoe je boompjes moest planten. ,,Een gat graven, de plant erin en dan dichtmaken. Ik help papa altijd in de tuin", verklaarde ze. De kinderen plantten verspreid over het terrein bomen en struiken als de vlier, linde, wilg en roos.

TRIBUNE

De aanplanting gaat zorgen voor aankleding van het terrein, wat er nu nog kaal en modderig bij ligt. Tot plezier van de kinderen, die geen genoeg van de modder kregen. Toch zag iedereen de potentie van de waterontdekplek al. De kinderen waren enthousiast over de poel - ,,Cool!"- waterpomp en speelboom. En bij de fraaie tribune van boomstronken fantaseerde menig leraar en ouder al over voorstellingen, picknicks en activiteiten in de openlucht. ,,Dit is een mooie aanwinst voor Esch", zei een van de ouders.

Rond het middaguur verzamelden alle leerlingen, ouders en genodigden zich voor de officiële opening. Medewerkers van waterschap De Dommel deelden worstenbroodjes en krentenbollen uit. Na openings- en dankwoorden van schooldirecteur Wilma van der Pol, de Haarense wethouder Van den Dungen en watergraaf Glas, werd het informatiebord 'De Kikkertuin' onthuld. Daarbij hielpen Séline Witlox (10), die de naam had bedacht, en Saar (6) en Maas (4) van der Bruggen. De grond waarop de waterontdekplek is gerealiseerd, was vroeger van hun opa en oma. En daarna gauw weer spelen, in de modder...

NATUURPROJECT

In Liempde genoot Eric Schellekens zichtbaar van de grote opkomst en de bedrijvigheid aan de Sortestraat in Liempde: ,, Dit is precies wat wij bedoelen; kinderen vanaf de start bij dit natuurproject betrekken." Het perceel in De Scheeken is ruim 1.300 hectare groot en wordt voorzien van een circa 200 vierkante meter grote amfibieënpoel. In het midden van het perceel worden inheemse bomen en struiken aangeplant voor een toekomstige houtsingel. Verder komen er een rij met knotwilgen, een gezellig zitje, een elzensingel, een kruidenrijk en vochtig grasland. Bij de inrit komt een boerenveldpoort die door BHC-leerlingen is gemaakt. Het gehele perceel wordt omgeven met een vlechtheg. Leerlingen van de middelbare school gaan zorg dragen voor het onderhoud.

De eerste boom werd geplant door Lex van Erp en Tynke de Greef van De Oversteek en wethouder Peter van de Wiel. Hierna gingen de honderd vrijwilligers enthousiast aan de slag om liefst tweeduizend planten en bomen de grond in te krijgen. Derdejaarsleerling Jordy van de Boogaard (15) van het BHC had hiervoor al het nodige voorwerk gedaan. Momenteel loopt hij stage bij loon- en transportbedrijf Van Pinxteren. ,,Ik heb afgelopen week met de loader geholpen om de geulen voor de vlechtheg te graven en ik heb een bijdrage geleverd aan het uitgraven van de poel. Dit is prachtig werk, precies wat ik later wil gaan doen", glundert hij.

Onder een stralend zonnetje werd de Boomfeestdag een prettig uitje voor de leerlingen van De Oversteek. ,,Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, maar regenwormen vind ik eng", zegt Romy de Ouden. Okke Spaas, voormalig jeugdprins van Ploegersland geniet met volle teugen. ,,Dit is veel leuker dan school! Nu zijn we lekker lang buiten in plaats van maar vijftien minuutjes per dag op het schoolplein."

De insteek van de gebroeders Schellekens is om het gebied in de toekomst een zondag per maand open te stellen voor het publiek.

Jurre, Ties en Teun van De Oversteek wisten van geen ophouden en plantten samen zo'n dertig boompjes. (Foto: Albert Stolwijk).
Spelen in de modder: een heerlijke bezigheid... (Foto: Peter de Koning).
Een perceel aan de Sortestraat wordt educatief natuurgebied. (Foto: Albert Stolwijk).