Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SNELFIETSROUTE KOMT LANGS BOXTELSE NOORD/ZUID-AS

Fietssnelweg: kans voor Keulsebaan

PÅL JANSEN

De verkeerswethouders van Boxtel, Best, Vught, 's-Hertogenbosch en Eindhoven tekenden gisteren een intentieovereenkomst voor de toekomstige fietssnelweg tussen de Brabantse hoofdstad en de Lichtstad. De komst van deze route kan gevolgen hebben voor de Keulsebaan en dus het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), vertelde wethouder Herman van Wanrooij.

De vijf gemeenten spreken in de intentieovereenkomst de wens uit dat de route in Boxtel langs de noord/zuid-as moet komen liggen. Naar schatting moet dit ergens in de periode 2020-2025 gaan gebeuren. Met name voor de rotonde De Goor, waar in het kader van PHS verkeerslichten zouden moeten komen, kan dat gevolgen hebben. Wethouder Van Wanrooij: ,,Als straks uit onderzoek blijkt dat op het kruispunt Eindhovenseweg-Keulsebaan bijvoorbeeld een tunnel of iets dergelijks de beste optie is, dan moet daar serieus naar gekeken worden."

BIJDRAGE PROVINCIE

Door de snelfietsroute komen er gelden vanuit provincie Noord-Brabant vrij. Mobiliteitswethouder Peet van de Loo van Best: ,,De helft van het fietspad wordt straks bekostigd door de provincie. En aan eventuele 'kunstwerken' (zoals bruggen en tunnels - red.) dragen ze vanuit het provinciehuis 80 procent bij."

Gedeputeerde Christophe van der Maat was gisteren echter geen niet aanwezig om de intentieovereenkomst te ondertekenen. Pas in een later stadium zal hij de afspraken met de samenwerkende gemeenten bekrachtigen. ,,Die komt aan bod bij de bestuursovereenkomst", aldus Van de Loo. Wethouder Van Wanrooij: ,,De overeenkomst laat zien dat het ons menens is om de snelfietsroute te realiseren. De ambtenaren gaan aan de slag en aan het einde van dit jaar moet de bestuursovereenkomst er liggen."

15 KILOMETER

Volgens de wethouders draait de noodzaak van de fietssnelweg met name om mensen die in hun eigen regio werken. ,,70 procent van de autoritten vindt plaats in een straal van vijftien kilometer van iemands leefomgeving", aldus Van Wanrooij.

De verwachting is dan ook niet dat het fietspad files op de rijksweg A2 zal oplossen. De route moet uiteindelijk meer fietsgebruik en minder autogebruik bevorderen. Van de Loo: ,,De e-bike zie ik als een concurrent voor de auto, vooral op afstanden tot zo'n vijftien kilometer."

FOTO BOVEN: De toekomstige inrichting van rotonde De Goor is met de komst van een snelfietsroute weer onderwerp van gesprek. (Foto: Peter de Koning).