Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTELSE 'LUCHTWACHTER' WAARSCHUWT VOOR FIJNSTOF

'De luchtkwaliteit is hier niet goed'

PÅL JANSEN

Pierre van den Oord staat in Boxtel bekend als de 'man van de Fietsersbond'. Maar sinds kort is hij ook 'luchtwachter' namens Milieudefensie. Zijn eerste actie? Samen met leden van PvdAGroenLinks plaatste hij een waarschuwingsbord in de Baroniestraat. ,,Het is hier gewoon te druk met het autoverkeer en de luchtkwaliteit is niet goed."

Een politiek tintje heeft de actie uiteraard wel, bekent Van den Oord: ,,Het is natuurlijk mijn straat en mijn projectje en PvdA/GroenLinks is daar op ingesprongen. Maar het is natuurlijk hartstikke leuk om te doen."

Minder leuk vindt hij echter de vele auto's die dagelijks 'pruttelend' door de Baroniestraat komen. ,,De luchtkwaliteit is hier van een 'kritisch niveau'. Het is gewoon te druk in de straat", aldus de luchtwachter. ,,De ramen worden ook snel vies."

VERKIEZINGEN

Het blijft allemaal binnen de norm, weet Van den Oord, maar 'die is vrij hoog vastgesteld'. ,,Er is veel ongenoegen in de straat vanwege de vele auto's. We hebben het steeds wel over dat die autotunnel moet komen, maar het staat nu al te vol. Dagelijks komen er 6.000 tot 8.000 auto's door de straat", aldus Van den Oord. ,,Het is natuurlijk ook bedoeld als tegensignaal, zo vlak voor de verkiezingen."

ROULEREN

Het bord blijft dan ook niet voor eeuwig langs de weg staan. Althans, in eerste instantie was het de bedoeling dat de waarschuwingsplaat na de gemeenteraadsverkiezingen op de locatie voor Sint-Ursula aan de Baroniestraat werd weggehaald. ,,Maar verschillende bewoners hadden het er al over dat deze op steeds verschillende plekken moet komen te staan. De kruising ter hoogte van De Adelaar werd al genoemd."

In grotere steden staan de waarschuwingsborden van Milieudefensie al geplaatst. De organisatie moet nog kijken of zij dat ook in kleinere plaatsen wil doen, aldus Van den Oord.


FOTO BOVEN: Voor de gelegenheid onthulde fractievoorzitter Patricia Brunklaus van GroenLinks in de Provinciale Staten het waarschuwingsbord aan de Baroniestraat. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks, die eerst zou komen, moest verstek laten gaan. Pierre van den Oord, links op de foto, nam de honneurs als de lokale luchtwachter van Milieudefensie waar. (Foto: Albert Stolwijk).


ARCHITECT MEIJER: 'IN BOXTEL LIGGEN HEEL VEEL KANSEN'

'Nu mooi praatje, straks mooi daadje'

RENS VAN DEN ELSEN

Het processiepark achter de Sint-Petrusbasiliek, het gebied rond de Zwaanse Brug en kasteelpark Stapelen. Allemaal locaties waar volgens landschapsarchitect Frank Meijer van MTD uit 's-Hertogenbosch ontzettend veel kansen liggen om er iets bijzonders van te maken. Dinsdagavond werd de gemeenteraad bijgepraat over het project 'Boxtel Binnen de Bruggen' en de plannen van de centrumondernemers en Stichting Toekomst Stationsstraat.

Ineke van Giersbergen trapte de avond af en maakte de aanwezigen al meteen warm: ,,Als ik aan Amsterdam denk, zie ik de grachten. Bij Eindhoven denk ik aan Philips en sinds kort zien we de glazen boerderij voor ons als we het over Schijndel hebben. Een dergelijk beeldmerk kan Boxtel in de toekomst ook hebben met Binnen de Bruggen."

Iets wat ook architect Meijer onderstreepte in zijn presentatie. De Sint-Petrusbasiliek benoemde hij als 'bijna Engels': ,,De kerk in combinatie met het processiepark is echt bijzonder, dat heeft bijna niemand in Nederland. Doe daar wat mee." De 'ring van parkeerplaatsen rond de kerk' is hem echter een doorn in het oog. Sowieso gaf Meijer te kennen dat auto's op veel plekken in het centrum in positieve en negatieve zin een dominante rol spelen. De architect opperde daarbij om eens na te denken over een parkeergarage.

STAPELEN

Ook in en rond kasteelpark Stapelen liggen volgens de architect veel kansen. Dat deel van het plan is echter nog het meest onzeker. Projectleider Frits Fastenau van de gemeente Boxtel lichtte dat punt nog even toe: ,,Het kasteel en het park staan in de etalage en de vraag is wat een koper hiermee gaat doen. Misschien zet hij er wel een muur omheen. Natuurlijk willen we dat als gemeente voorkomen."

De beste mogelijkheden om het Boxtelse centrum onderscheidend te maken, liggen echter bij de Zwaanse Brug. Meijer: ,,Dat kan écht een plek worden om ansichtkaarten te schieten. Daar ligt de kans om te laten zien dat Boxtel aan een rivier ligt. Want op andere plekken in het centrum is het lastig om de Dommel goed tot zijn recht te laten komen." Fastenau vulde hem daarop aan: ,,We hebben nu een mooi plaatje en praatje. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om te komen tot een mooi daadje."

Bij de raadsleden nam het enthousiasme toe, maar er waren ook zorgen: ,,Als het allemaal te lang duurt, kan dat enthousiasme zomaar omslaan in frustratie", aldus CDA'er Vera Brouns. Meijer haakte hierop in door te stellen dat het aanpakken van de winkelstraat een logische volgende stap is. Van Giersbergen gaf daarop aan: ,,Laten we beginnen om de visie in ons beleid op te nemen."

Voor de zomer moet een complete conceptversie bij de gemeenteraad liggen.