AVOND OVER STEUNPUNT CONTOURDETWERN

'Mantelzorg: dat overkomt je'

LINDA VAN DE WIEL

Bijnen Uitvaartzorg in Boxtel organiseert met regelmaat bijeenkomsten voor nabestaanden. Dinsdag 20 maart vindt een samenkomst plaats, ditmaal met gastspreker Marjon van den Meerendonk. Zij is werkzaam bij ContourdeTwern als coördinator van Steunpunt Mantelzorg.

ContourdeTwern is een welzijnsorganisatie die in Boxtel actief en de regio actief is op het gebied van onder andere maatschappelijk werk en mantelzorg. ,,De reden van de samenkomst is dat veel nabestaanden vrijwillige mantelzorgtaken hebben uitgevoerd", legt Van den Meerendonk uit. ,,Het Steunpunt Mantelzorg kan op veel manieren ondersteuning bieden. Veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte."

CHRONISCH ZIEK

Bekendheid geven aan de mogelijkheden die er zijn, is dan ook de insteek die Van den Meerendonk kiest tijdens de informatieve bijeenkomst. ,,Het steunpunt biedt korte en ondersteuning aan mantelzorgers. Zo is er de mogelijkheid individueel steun te krijgen wanneer de mantelzorger lange tijd onbetaalde zorg biedt. Denk hierbij aan zorg voor een naaste die chronisch ziek of gehandicapt is." Deze zorg wordt uitgevoerd door geschoolde vrijwilligers en bestaat uit het bieden van een luisterend oor, het geven van advies en het fungeren als vraagbaak.

Er zijn ook groepsbijeenkomsten voor mensen die langdurig mantelzorg bieden. ,,Wij noemen deze mensen mantelzorgveteranen. Voor hen - denk aan partners, familieleden en vrienden én de getroffene zelf - zijn het 'Alzheimercafé' (gericht op dementie) en Café Brein (gericht op niet-aangeboren hersenletsel) in het leven geroepen", aldus de mantelzorgcoördinator.

HULP ORGANISEREN

ContourdeTwern is daarnaast verantwoordelijk voor de uitvoering van het mantelzorgcompliment. Dit is een bedrag dat door de gemeente aan mantelzorgers uitgekeerd wordt als blijk van waardering. Van den Meerendonk: ,,Ook kunnen wij huishoudelijke hulp organiseren voor de mantelzorger die een zware taak heeft. Want is het goed dat mensen weten dat mantelzorg wat anders is dan vrijwilligerswerk. Voor vrijwilligerswerk kies je, mantelzorg overkomt je."

Daarnaast biedt het Steunpunt Mantelzorg nog andere mogelijkheden. Van den Meerendonk: ,,Al deze en nog meer activiteiten en taken behoren tot ons pakket. Tijdens de bijeenkomst bij uitvaartonderneming Bijnen hopen we de bezoekers herkenning en erkenning te kunnen bieden. En hen de weg richting ondersteuning te wijzen, mocht daar behoefte aan zijn."

De gezamenlijke bijeenkomst van Bijnen Uitvaartzorg en ContourdeTwern vindt plaats op dinsdag 20 maart tussen 19.15 uur en 21.15 uur. Bezoekers zijn welkom bij Bijnen aan de Baroniestraat 53 in Boxtel. De toegang is gratis.