Liempdse gidsen wandelen langs kransakkerdorp

Liempde is een zogeheten kransakkerdorp. En om dat te laten zien, nemen de gidsen van Gastvrij Liempde wandelaars zondag 18 maart mee op een excursie.

Een kransakkerdorp is een nederzetting die, vaak in de middeleeuwen, ontstaan is vanuit een buurtschap of een herdgang. De boerderijen liggen daarbij om een akkercomplex. Typisch voor Liempde is, gezien op de kaart, het stratenpatroon dat als een trechter naar het driehoekige Concordiapark loopt. Op dat soort driehoekige pleintjes of veldjes werden in het verleden het vee verzameld.

De gidsen van Gastvrij Liempde trekken met de deelnemers over de akkercomplexen van het dorp. De excursie start zondag om 10.00 uur in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Rond 12.00 uur is de excursie afgelopen. Deelname kost 5 euro, inclusief koffie of thee na afloop. Neem voor meer informatie contact op via e-mail: info@sppill.nl.


NWG Liempde maakt uitstapje naar Zegenwerp

Natuurwerkgroep (NWG) Liempde wandelt zondag 18 maart over landgoed Zegenwerp in Sint-Michielsgestel, een geliefde plek waar dorpsbewoners om te wandelen.

Aanleiding voor de tocht is de Dommel, die door de hoofdplaats in de buurgemeente stroomt. ,,Voordat de rivier door het centrum van Sint-Michielsgestel loopt, passeert de beek enkele schitterende landgoederen, waaronder Zegenwerp", licht een woordvoerder van NWG toe. ,,Wandelaars vangen af en toe een glimp op van het rijke dierenleven, waaronder ree, vos, das, zwarte specht, goudvink, en boomklever."

Voor de gelegenheid zal een gids van Natuurgroep Gestel de Liempdse wandelaars rondleiden. NWG roept deelnemers op te verzamelen om 09.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23. Carpoolend vertrekt de groep naar het startpunt: Medisch Centrum aan de Schijndelseweg in Sint-Michielsgestel. De wandeling duur tot circa 12.00 uur.