Monsieur Harpagon, ofwel De Vrek (links, gespeeld door Annelies van Haaren) ligt regelmatig in de clinch met de knappe Cléante (rechts), vertolkt door Mark Verhoof. Beiden zijn namelijk verliefd op de frêle Marianne (Christel Kloks). (Foto: Hans van Doorn).
Monsieur Harpagon, ofwel De Vrek (links, gespeeld door Annelies van Haaren) ligt regelmatig in de clinch met de knappe Cléante (rechts), vertolkt door Mark Verhoof. Beiden zijn namelijk verliefd op de frêle Marianne (Christel Kloks). (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

TONEELSTUK DE VREK BOEIT MEDE DANKZIJ SLIMME INBRENG VAN SLAPSTICK-VIDEO'S

'Van de etensresten kon je nog soep trekken'

LINDA VAN DE WIEL

In een uitverkocht gemeenschapshuis Orion ging vrijdag theaterstuk 'De Vrek' in première. De toneelspelers van Teejatergroep Orion haalden onder de kundige leiding van regisseur Minke van Hoof het beste uit zichzelf en elkaar naar boven in een komisch spel vol gierigheid, egoïsme en natuurlijk liefde.

Karaktercomedy De Vrek stamt uit 1668 en is geschreven door de Franse toneelschrijver, regisseur en acteur Jean Baptiste Poquelin, ofwel Molière. Het vertelt het verhaal van de enorm gierige Monsieur Harpagon, ofwel De Vrek.

Harpagon wordt gespeeld door Annelies van Haaren, die deze mannenrol met een groot gevoel voor autoriteit, drama en humor ten tonele brengt. Zijn gierigheid wordt op meerdere momenten in het stuk duidelijk door uitspraken als: ,,Afval is een woord dat niet bestaat. Van de etensresten die je weggooide, kon je gemakkelijk nog soep trekken." Zelfs Harpagons eigen kinderen (zoon Cléante en dochter Elise) zet hij in voor eigen materieel gewin.

KOMISCHE MOMENTEN

De geldverbrassende Cléante (een komische rol van Mark Verhoof) is tot over zijn oren verliefd op de frêle en arme Marianne (Christel Kloks), die samen met haar zieke moeder verderop in hetzelfde dorp woont. Omgekeerd is ook Marianne verliefd op de knappe Cléante.

Cléante weet echter niet dat zijn vader verliefd is op hetzelfde mooie meisje. Omgekeerd is Harpagon niet op de hoogte van de stille liefde van zijn zoon. Deze benarde situatie zorgt, mede door inbreng van koppelaar Madame Frosien (Wilma Janssen), die als huisbaas van de arme Marianne uit is op financieel gewin, voor de nodige komische momenten.

Ook Monsieur Simon, een mannenrol gespeeld door de debuterende Monique van den Brekel, draagt als succesvol notaris en tevens rechter zijn steentje bij aan de verwarrende situatie. Evenals de ontslagen en op wraak beluste La Flèche (Gerrie Klijn-Janssen).

Zus Elise, gespeeld door Rina Janssen, is tot slot verliefd op de eveneens arme wees Valere (Paul van de Sande). Beiden weten dat hun liefde nooit goedgekeurd zal worden door Harpagon, die bulkt van het geld en weigert een cent uit te geven. De geliefden bedenken daarom een plan om toch bij elkaar te zijn.

Elise: ,,Ga werken voor mijn vader, zeur niet om geld en geef hem altijd gelijk. Op deze manier kunnen we hem inpalmen en accepteert hij wellicht onze liefde."

Wat de geliefden niet weten, is dat Harpagon andere plannen voor zijn dochter heeft. Omdat hij wil trouwen met Marianne die geen bruidsschat in kan brengen, wil hij zijn dochter later huwen met de rijke Monsieur Simon.

PLOTWENDINGEN

Zoals een komisch theaterstuk betaamt, zijn er de nodige plotwendingen. Daarnaast is er aan de decors en kostuums duidelijk aandacht besteed. Hetzelfde geldt voor de fijnzinnige dialogen waarin zinsneden als 'Elise, mijn brandingsrots in stille zee' (Cléante) én 'Ik hoor iets, er zit weer iemand aan mijn geld' (Harpagon) verwerkt zijn. Verrassend zijn ook de 'stomme' filmpjes die de spelers van Teejatergroep Orion opgenomen hebben en die aan de komische slapsticks van Laurel en Hardy doen denken. Deze fragmenten zorgen voor een soepele en geestige overgang van de ene naar de andere scène.

En het einde? Degenen die het komische stuk kennen, weten dat eenieder zijn grootste liefde vindt. Of dit nu in de vorm van een persoon of geld is….

MET VERVE

Hoofdrolspeelster Van Haaren, die de rol van vrek Harpagon speelt, was na afloop content over de uitvoering: ,,De Vrek is een superleuk stuk om te spelen." Collega-toneelspeler Van de Sande was het hiermee eens en vulde aan: ,,Annelies speelt haar rol met verve. Mensen die niet komen kijken, krijgen er zeker spijt van."

Ook bezoekster Pleuni van Laarhoven was positief over de toneeluitvoering: ,,Vooral de filmpjes waren een geslaagde onderbreking. En de twee decors stonden er mooi bij."

De Vrek is te zien op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Aanvang: 20.15 uur. Er zijn nog enkele kaarten à 12,50 euro te koop bij bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en supermarkt Jumbo Oosterhof. Bestellen kan ook via ellenkeesloo@gmail.com of tel. (0411) 67 44 85.