Dubbele overweg al jaren bottleneck

Verkeer is 'n splijtzwam

HENK VAN WEERT

Als Boxtel terugkeert op zijn besluit om op de plek van de dubbele overweg een fietstunnel aan te leggen, wordt de gemeente twintig, misschien wel dertig jaar teruggeworpen in de tijd. Dat viel te beluisteren tijdens het verkiezingsdebat dat werkgeversvereniging SPIN vorige week hield. Maar al in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw kopte Brabants Centrum dat de gemeenteraad de spoorwegovergang in de Tongersestraat als bottleneck zag. En dus heeft Boxtel al heel lang een verkeersprobleem. En de noodzakelijke oplossingen zorgen voor aanhoudende verdeeldheid onder de bevolking.

Om een bijdrage van 38 miljoen euro los te krijgen van Rijk en provincie schaarde de gemeenteraad zich in 2010 bijna unaniem achter het voorstel om de dubbele overweg te sluiten en op die plek een fietstunnel aan te leggen. Oppositiepartij Balans zegt openlijk dat zij dat besluit wil terugdraaien om vervolgens op die plek te kiezen voor een autotunnel. Of en zo ja, welke gevolgen dat heeft voor de financiële bijdrage die Boxtel van andere overheden krijgt, wordt niet toegelicht.

Ook het CDA, de andere oppositiepartij in de huidige gemeenteraad, zei lange tijd voorstander te zijn van een autotunnel, maar is inmiddels op haar schreden teruggekeerd en schaart zich toch achter een fietstunnel. De VVD, de enige die destijds tégen de fietstunnel stemde, heeft zich neergelegd bij de democratische keuze, hoewel de liberalen nog altijd van mening zijn dat een autotunnel beter is voor Boxtel. D66 schrijft in haar verkiezingsprogramma dat een tunnel voor fietsers alleen té kostbaar is en dat zij het 'voor elkaar heeft gekregen' dat de onderdoorgang in de toekomst ook door auto's gebruikt kan worden.

Combinatie95, SP, INbox en PvdA/GroenLinks verklaren zich onomwonden voorstander van een fietstunnel. Belangrijkste reden: daarmee wordt doorgaand verkeer van oost naar west en vice versa uit het centrum geweerd. Maar hoe het verkeer tussen Schijndel en Oisterwijk dan Boxtel moet passeren, is nog onduidelijk. PvdA/GroenLinks pleit voor herstel van de derde aansluiting op de rijksweg A2 bij Peters Hoek. Maar die werd in de jaren negentig ingeruild voor de aanleg van de Keulsebaan, weet u nog?

PARALLELWEG A2?

De aanleg van een parallelweg tussen de Schijndelsedijk en afslag 26 (Liempdse Barrière) op de rijksweg is een optie die ook aan bod komt. Maar die discussie is al eerder gevoerd en strandde omdat er geen meerderheid was; niet aan de oostkant (door de groene buurtschap Onrooi) en niet aan de westkant (aan de rand van Boxtels grootste woonwijk Oost).

De aanleg van een noordelijke ontsluitingsweg van bedrijventerrein Ladonk, tussen de straten Colenhoef en Kapelweg, is procedureel in voorbereiding, maar dat is nog geen gelopen race. Om nog maar te zwijgen over de maatregelen die nodig zijn om de noord/zuid-as (Bosscheweg/Brederodeweg/Eindhovenseweg) en de Keulsebaan. Beide hoofdroutes moeten aangepast worden om de toename van autoverkeer veilig te kunnen verstouwen als de dubbele overweg dichtgaat.

Kortom, er staat veel te gebeuren op verkeersgebied in de komende jaren. En de meningen over hoe de problemen opgelost moeten worden zijn niet eenduidig. Verre van dat. Verkeer was, is en blijft de splijtzwam van de Boxtelse samenleving. Dat zal morgenavond, tijdens het debat Stemmen in Boxtel Live dat Brabants Centrum organiseert in de raadzaal, ongetwijfeld wéér duidelijk worden.


POLITIEK OVER 'ZORGSTANDPUNTEN'

Zorg dichtbij is het credo

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Woningbouw, infrastructuur, veiligheid: deelnemers aan de politieke enquête van stichting Brabants Centrum stipten deze onderwerpen veelvuldig aan. Hoe anders is dat met het thema zorg. Slechts een enkeling is van mening dat in de toekomst meer aandacht uit moet gaan naar zorgonderdelen in de gemeente. Dat staat lijnrecht tegenover de politieke partijen, die in hun verkiezingsprogramma's juist uitgebreid aandacht besteden aan zorg. Maar hoe ze de zorg in Boxtel concreet willen organiseren? Dat wordt wellicht duidelijk tijdens Stemmen in Boxtel Live, morgenavond in de raadzaal.

Bij slechts drie procent van de ruim driehonderd respondenten komt zorg als eerste naar boven als er zaken moeten worden genoemd die tot tevredenheid zijn bereikt door de politiek. Op de vragen wat aantrekkelijke en minder aantrekkelijke punten in de gemeente Boxtel zijn, wordt het thema ook maar door een enkeling aangestipt. Iemand geeft aan dat Boxtel beschikt over prima zorginstellingen in de gemeente en dat wordt door drie anderen beaamd. Ook de decentralisatie van het sociaal domein is volgens enkele ondervraagden goed verlopen en ook de waardering voor mantelzorgers vanuit de gemeente zou zijn toegenomen. Minder aantrekkelijk is volgens iemand het minimale aantal voorzieningen op wijkniveau.

Zijn mensen tevreden met de huidige voorzieningen en is het daarom geen punt van aandacht? Of komt de zorg gewoonweg niet in ze op als ze (minder) aantrekkelijke punten in hun gemeente moeten noemen? Feit is dat Boxtel, net als andere plekken in Nederland, vergrijst. Een minimaal deel van de deelnemers aan de enquête vraagt hier aandacht voor door ouderenzorg, mantelzorgers en wijkvoorzieningspunten te noemen als punten die op de politieke agenda zouden moeten.

Daarin vinden zij bijval bij de acht politieke partijen die op 21 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel. Zij hebben allemaal een behoorlijk deel van hun verkiezingsprogramma's ingeruimd om duidelijk te maken hoe de zorg in de gemeente geregeld zou moeten worden. In de verkiezingswijzer die elders in deze krant is gepubliceerd, is daarover meer te lezen. Dat er zorgvoorzieningspunten in de wijken moeten komen, daarover zijn de partijen het eens. Dat geldt ook voor de ondersteuning van mantelzorgers en dat zorg voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Maar hoe de politieke partijen hun standpunten op het gebied van zorg concreet willen doorvoeren en financieren? En hoe ze dit duidelijk willen maken aan de inwoners? Dat wordt niet of onvoldoende duidelijk uit de programma's.

PREVENTIE

Ook lijkt er weinig aandacht te zijn voor preventie, het eerder ingrijpen op problemen. En dat is toch een belangrijk punt bij het thema zorg, zo bleek ook uit het wijkverhaal over Selissen dat eerder in deze krant verscheen. ,,Het is van toepassing op allerlei thema's", stelde voorzitter Jan Pennings van Platform Selissenwal in het artikel. ,,Als een maatschappelijke organisatie zich bijvoorbeeld al bekommert om jongere kinderen, zullen die later mogelijk voor minder overlast zorgen." Voorkomen is altijd beter dan genezen, stelt Combinatie95 zelfs letterlijk in haar verkiezingsprogramma, maar net als in de standpuntoverzichten van andere partijen wordt niet duidelijk wat ze hiermee willen doen.