Afbeelding
Foto:

LEDEN DUIDELIJK OVER POLITIEKE AGENDA:

'College, ga aan de slag met verkeersproblemen'

RENS VAN DEN ELSEN

De taak voor de nieuw te vormen gemeenteraad is volgens de leden van stichting Brabants Centrum duidelijk. De komende vier jaar moet zij grote stappen zetten in het verkeersvraagstuk dat Boxtel boven het hoofd hangt. Infrastructuur was hét thema dat naar voren kwam in de vraag wat er op de politieke agenda moet komen. Ver daarachter komt pas woningbouw en het aanzicht van de gemeente.

In de afgelopen weken heeft de redactie van deze krant alle wijken en (kerk)dorpen van de gemeente Boxtel uitgelicht in een serie artikelen. Het uitgangspunt was de enquête die ruim 350 leden van de stichting hebben ingevuld. Terugkijkend op deze verhalen, is te zien dat het verkeersthema in vrijwel alle wijken in Boxtel aan bod komt. Natuurlijk wordt de op handen zijnde sluiting van de dubbele overweg en de aanleg van een fietstunnel daarbij vaak genoemd. Maar ook het onderhoud aan wegen, de ontsluiting bij Peters Hoek en de problematiek op de Keulsebaan komen vaak voorbij. Het geeft aan dat Boxtelaren zich hier zorgen om maken.

Ondanks dat de gemeenteraad in 2010 al heeft besloten dat er een fietstunnel komt op de plek van de dubbele overweg, zijn veel geënquêteerden het hier niet mee eens. Zo wordt relatief vaal geopperd om toch nog te kiezen voor een autotunnel. Er wordt zelfs gepleit om de spoorwegovergang open te houden.

Ook het ontlasten van de noord/zuid-as komt regelmatig aan 'bod' in de antwoorden. In welke vorm, daarover is bij de ondervraagden geen duidelijke lijn te trekken. De een kiest voor een extra afslag op de rijksweg A2. De ander ziet liever een rondweg om Boxtel. Samenvattend geeft een respondent aan: ,,Zorg voor een noordelijke ontsluiting, anders blijft het chaos op de weg."

WONINGBOUW

Het staat in de grafiek onder dit artikel met 'slechts' 14,9 procent op de tweede plek, woningbouw. Het is een thema dat ook zeker op de politieke agenda moet komen in de nieuwe raadsperiode. Er wordt veel gesproken over woningbouw voor senioren en wat minder voor de jeugd. Maar dat is te verklaren door de leeftijd van de respondenten. Ruim 90 procent van de leden die de enquête hebben ingevuld, is ouder dan 44 jaar. Een aantal ondervraagden is daarnaast benieuwd hoe de transitie naar aardgasloos wonen in Boxtel gerealiseerd gaat worden. De huidige gemeenteraad heeft onlangs nog ingestemd met een motie van PvdA/GroenLinks om de gasaansluiting bij alle nieuwe bouwprojecten geen verplichting meer te laten zijn. ,,In veel gevallen is de keuze om gasloos te bouwen zelfs al ingebouwd", gaf verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel toen aan.

Waar de politiek ook naar zou kunnen kijken, is het omzetten van bestaande bedrijfspanden naar woningen. Zoals de leegstaande winkels aan de Stationsstraat. Een aantal leden vindt dat het college best sneller een bestemming van een pand aan mag passen. Dit zou ook de aanloop naar het centrum ten goede komen.

AANZICHT

Als derde mag de gemeenteraad zich volgens de leden gaan buigen over het aanzicht van de gemeente. Vooral het onderhoud aan fiets- en wandelpaden mag opgepakt worden. Daarnaast vinden de ondervraagden het belangrijk dat er een groter aanbod aan winkels komt in het centrum. Dat antwoord lijkt in te druisen tegen de mening van deskundigen die al hebben aangegeven dat het winkelgebied van Boxtel juist compacter moet worden om aantrekkelijk te blijven. Centrummanager Berry Dankers gaf vorige week in deze krant ook aan dat er écht geen winkels meer bij gaan komen. ,,Dat idee moeten we laten varen", gaf hij aan in het wijkartikel dat zich richtte op het centrum.

MINDER VOOR DE HAND

Naast de drie hoofdthema's die uit de enquête nadrukkelijk naar voren zijn gekomen, brengen de geënquêteerden ook onderwerpen in die minder voor de hand liggen. De hoogte van de hondenbelasting is voor iemand bijvoorbeeld een heikel punt, maar ook de leefbaarheid in de wijken en de bewaking van het grondwaterpeil in de wijk Oost worden genoemd. Bijzonder is ook dat zorg en welzijn relatief laag op de 'ranglijst' staat, ondanks de lastige transitie van de landelijke naar de lokale overheid.

Al met al is er in Boxtel de komende raadsperiode genoeg te doen, zoals blijkt uit de antwoorden op de vragenlijst. Woensdag 21 maart zijn de kiezers aan zet om te laten zien wat zij van het beleid in de afgelopen vier jaren vonden en hoe zij de plannen voor de volgende bestuursperiode beoordelen. De stembussen zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Tegen middernacht wordt de uitslag verwacht en kan de verdeling van de zetels beginnen.

GRAFIEK ONDER: Met kop en schouders steekt infrastructuur boven de andere thema's uit die leden van stichting Brabants Centrum graag op de politieke agenda zien de komende vier jaar.


Liefde centraal bij FilmPodiumScopia

Wat liefde vermag. Dat is het thema van de komende drie films die FilmPodiumScopia onder auspiciën van Podium Boxtel vertoont. Het drieluik start maandag 19 maart. In Muziekhuis Boxtel is dan 'In The Mood For Love' (Fa Yeung Nin Wa) te zien.

Twee buren in Hong Kong komen elkaar af en toe op de gang bij hun appartementen of bij de plaatselijke markt tegen en er ontwikkelt zich een vriendschap tussen hen. Die wordt gesterkt door de constante afwezigheid van hun beide partners. Tot hun schrik ontdekken ze dat die partners er een relatie met elkaar op na houden.

'In The Mood For Love' wordt om 20.15 uur ingeleid door Wim van Liempt. Kaartjes à 7,50 euro zijn vooraf verkrijgbaar in Boxtel bij cadeauwinkel Hebbes (Markt), supermarkt Jumbo (Oosterhof), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat). Op de filmavond zelf zijn voor aanvang ook entreebewijzen te koop. Pinnen is daar niet mogelijk.