Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

ONTWERPEN BOXTELSE LEERLINGEN SIEREN PRULLENBAKKEN

Breukelsplein is drie afvalbakken rijker

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Je eigen ontwerp op een afvalbak. Die eer komt Floor Hertog van de Sint-Petrusschool en Meike van der Meijden van de Angelaschool toe. De gemeente Boxtel en wijkplatform Centrum-Breukelen kozen ervoor de tekeningen van deze achtstegroepers op enkele prullenbakken aan te brengen.

Jaren heeft het geduurd, maar deze week komen er drie prullenbakken op het parkeerterrein te staan. Tot grote vreugde van het bestuur van het wijkplatform. ,,We merkten dat er veel prulletjes op het Breukelsplein liggen'", aldus bestuurslid Marjolein Steegs. ,,Dat is ook logisch als mensen hun afval nergens kwijt kunnen. Wij willen het hen gemakkelijker maken." Het wijkplatform ging in gesprek met de gemeente en hetgeen uiteindelijk leidde tot het besluit om afvalbakken te plaatsen.

Er werd besloten een tekenwedstrijd aan het zwerfvuilproject te koppelen, in samenwerking met adviesbureau De Bries. Leerlingen uit groep 8 van de Sint-Petrusschool en de Angelaschool mochten een ontwerp indienen en er werden twee winnaars gekozen: Floor en Meike. Wethouder Herman van Wanrooij onthulde samen met de winnaars de eerste prullenbak op het Breukelsplein, onder toeziend oog van alle achtstegroepers van de Angelaschool en Sint-Petrusschool.

Er is voor gekozen om de voor- en achterkant met de ontwerpen te versieren. ,,Hopelijk zorgt dit ervoor dat vandalen de prullenbakken met rust laten", aldus Steegs. Naast de drie prullenbakken op het Breukelsplein, komt er ook een exemplaar op het schoolplein van de Angelaschool en een afvalbak bij de Sint-Petrusschool. ,,Het is belangrijk dat we kinderen bewust maken dat afval in de prullenbak hoort", aldus Steegs. ,,Zij spreken hun ouders er vervolgens op aan."

FOTO BOVEN: Wethouder Herman van Wanrooij onthulde dinsdag de eerste afvalbak op het Breukelsplein, samen met Meike van der Meijden en Floor Hertog. De Boxtelse leerlingen zorgden voor de tekeningen op de prullenbak. (Foto: Annelieke van der Linden).


SP: aandacht voor verkeer Selissenwal

De SP-fractie hoopt dat het college van B. en W. een kijkje gaat nemen op drie verkeerspunten in Selissenwal waar de veiligheid volgens de partij in het gedrang is.

Het gaat onder meer om de hoek Sint-Jozefstraat/Sint-Severusstraat, die volgens de SP onoverzichtelijk is. ,,Het staat er altijd propvol met geparkeerde auto's en bussen, waardoor er sprake is van een kleine draaicirkel en weinig zicht", schrijft de partij. ,,Dit loopt volgens bewoners van de Sint-Jozefstraat vaak uit op bijna-ongelukken en veel irritaties."

Ook de Van Randerodestraat ter hoogte van de afslag Van der Aastraat komt aan bod: automobilisten zouden de bocht via het trottoir afsnijden. Veel fietsers voelen zich langs de Baanderherenweg bovendien onveilig vanwege het smalle weggedeelte, aldus de partij. De kennis hebben de leden van de SP opgedaan tijdens de buurtenquêtes die zij deur aan deur afnamen. Ze hopen dat het college de situaties tegen het voetlicht houdt én maatregelen neemt.

Politie

Inbraak Voedselbank

Onbekenden hebben tussen dinsdagavond en woensdagochtend ingebroken bij Voedselbank aan de Achterberghstraat in Boxtel. Daarbij zijn onder meer voedingsmiddelen en waspoeder buitgemaakt, zo meldt voorzitter Arjen Witteveen. ,,Vrijwilligers troffen twee geforceerde poorten en een opengebroken deur aan. Al snel werd duidelijk dat behoorlijk wat producten zijn weggehaald." Hij hoopt dat de dader of daders zich melden. ,,Kennelijk is er iets niet in de haak als er grote behoefte is aan voedingsmiddelen. Zij kunnen geholpen worden." Mensen die iets verdachts hebben gezien, kunnen zich melden bij de politie.


Ierse Sessie

In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel houdt zondag 18 maart weer de Ierse Sessie. Dit keer staat Saint Patrick's Day centraal dat de Ieren een dag eerder vieren. Tijdens de gratis middag worden van 13.30 tot 16.30 uur Ierse ballads gespeeld en meegezongen.

Waar blijft het bordje van de Geitenwei?

Zeuren wil beheerder Anky Moonen van de Geitenwei Boxtel allerminst. Reeds 31 jaar wordt het parkje in de wijk Selissenwal gerund worden door vrijwilligers. Maar 'bij de inboedel van Boxtel horen' heeft soms zo zijn nadelen: de gemeente belooft al acht jaar wegwijzers te plaatsen, maar die bordjes blijven maar uit...

Aanleiding voor dit artikel is een opmerking die Moonen plaatste onder een bericht op de Facebook-pagina van deze krant over de vrijwilligersacties in het kader van NLdoet van het Oranje Fonds. Daarin was de schoonmaakactie op de Geitenwei over het hoofd gezien. 'En weer worden we vergeten', reageerde de beheerder. Het blijkt bij meer 'kleine dingetjes' voor te komen. Gelukkig kan Moonen er nog een beetje om lachen. ,,We hebben ook geen tuinkaboutertje van het CDA gekregen, haha." Maar soms lacht ze als een boer met kiespijn. ,,Ik denk dat wij er al te lang zijn. We horen bij de inboedel van Boxtel. We vallen niet meer op", aldus Moonen.

Zo is acht jaar geleden al gevraagd aan de gemeente Boxtel om een verwijsbordje op een paal te hangen. Om beter op te vallen. ,,Het loopt gewoon lekker op de wei. Als je weinig te zeuren hebt, vergeten ze soms dat je er ook nog bent met een grote groep vrijwilligers en veel activiteiten." De gemeente Boxtel was niet in de gelegenheid te reageren.


Palmpaasoptocht

Stichting Boxtel Vooruit houdt zondag 25 maart de Palmpaasoptocht voor de jeugd; die start om 12.00 uur vanaf het Molenpad. Onder muzikale begeleiding lopen kinderen met hun versierde palmstokken naar het gemeentehuis voor een ontvangst door burgemeester Mark Buijs. Zaterdag 17 maart zijn tussen 12.00 en 13.00 uur snoeistokken af te halen bij MuBo aan de Baroniestraat.

Veroordeling na bedreiging burgemeester

De man die eerder dit jaar burgemeester Mark Buijs, wethouder Marusjka Lestrade én een politieagent ernstig bedreigde is maandag door de rechter in 's-Hertogenbosch veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van zestig uur. Bovendien krijgt hij een proeftijd van twee jaar en in die periode geldt een contactverbod met de mensen die hij bedreigde en is hem de toegang tot gemeentehuis en politiebureau ontzegd.

Burgemeester Buijs maakte gisteren bekend dat hij samen met wethouder Lestrade aangifte heeft gedaan na de bedreiging. ,,Het ging hier om een heel erge vorm van agressie. Bedreigingen aan het adres van onze medewerkers vinden meerdere keren per jaar plaats, maar deze keer overschreed het alle toelaatbare grenzen."

Inhoudelijk wil Buijs niet ingaan op die bedreigingen. Wel zei hij geschokt te zijn door de mededeling van de dader op sociale media dat de bedreigden het risico liepen 'teruggevonden te zullen worden in de kofferbak van een uitgebrande auto'.

NIET TOLEREREN

,,Dit gedrag is niet te tolereren en leidt tot niets, dat moeten mensen begrijpen. Van dienstverleners blijf je af. Aangifte doen in zo'n geval is het enige dat helpt. Ik ben blij dat politie en justitie dit snel opgepikt hebben en dat ook rap een veroordeling is gevolgd", aldus Buijs. ,,Je hoeft het natuurlijk niet altijd met elkaar eens te zijn, maar dan kun je iemand nog wel respectvol benaderen.

Teamchef Erik Wanders van politieteam Meierij zegt dat wetenschappelijk is aangetoond dat deze vormen van agressie erger worden als er geen aangifte wordt gedaan. ,,De veroordeling toont aan dat dit soort geweld wel degelijk kan worden ingedamd. We moeten als samenleving een vuist maken tegen ondermijnend gedrag."