Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KLUSSEN IN DE TUIN, LUNCH VERZORGEN OF ZWERFVUIL OPHALEN

Vrijwilligers volop bezig tijdens NLdoet

Liefst twaalf vrijwilligersactiviteiten werden er op vrijdag en zaterdag in de gemeente Boxtel georganiseerd in het kader van NLdoet. Tijdens het evenement van het Oranje Fonds worden overal in Nederland klusjes gedaan voor een goed doel.

Zo werd er volop gewerkt in de buurttuin aan de Baandervrouwenlaan op initiatief van Platform Selissen. Samen met bewoners van het appartementencomplex van zorgorganisatie Cello legden leden van het wijkplatform en buurtbewoners een tuin aan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er werden onder meer oude planten weggehaald, poortjes en bankjes gevlochten voor de stiltetuin en stukken grond weggegraven.

Bovendien verzorgde Cello meer acties. Zo werd een groep mensen met een beperking verwend middels een heuse fotoshoot in het complex van de instantie aan de Molenstraat. Ook bakten bewoners van Bracbant lekkere taarten en maakten zij bloemstukjes voor ouderen in Simeonshof.

LUNCH

Maar ook op andere plekken zetten vrijwilligers zich extra in. Scholieren van het Baanderherencollege verzorgden op hun school een lunch voor vijftig ouderen van De Zonnebloem. De speelplaats van Hub Boxtel aan de Tijvert werd gepimpt. De buitenverblijven van de kinderboerderij aan het Apollopad werden geschilderd en het Oertijdwoud aan de Bosscheweg kreeg groot onderhoud.

Er werd bovendien ook nog eens flink schoongemaakt in Boxtel. Zo kreeg het Muziekhuis aan de Passage Riche 4 een flinke poetsbeurt van een groepje vrijwilligers en leden van D66 haalden tien vuilniszakken zwerfvuil op dat rondslingerde door het dorp. Ook de Geitenwei ziet er weer spic en span uit: de stallen, de vijver en de wei zelf werden grondig aangepakt. Bij scouting Boxtel werden alle binnendeuren en kozijnen voorzien van een nieuwe laklaag.

FOTO'S BOVEN: In de buurttuin aan de Baandervrouwenlaan gingen leden van het wijkplatform Selissen en buurtbewoners aan de slag met het vlechten van een bankje. Het resultaat is op de kleine foto te zien die Ad van Esch instuurde. (Foto: Gerard Schalkx).


Voorjaar dient zich aan met
een vierling...

Het leek afgelopen weekeinde al volop lente. De zachte temperaturen lokten velen naar buiten voor een wandeling of fietstochtje. Zo niet de familie Spitters. Achter hun woning aan de rand van landgoed Sparrenrijk waren André, Jessica, Sam en Job samen met oma Gemma druk in de weer om lammetjes op de wereld te zetten. Zaterdag werd zowaar een vierling geboren...

De familie Spitters heeft het druk: momenteel moeten zo'n tachtig ooien lammeren. Maar dat een vierling wordt geboren is bijzonder, vertelt André. ,,Het is de tweede keer dat we het meemaken. Meestal werpt een schaap één of twee jonkies. En heel soms drie." Onder de warmtelampen maken de borelingen het prima. ,,Maar de kleinste moeten we met de fles bijvoeren. Een schaap heeft immers maar twee spenen en dus is het 'vechten' om de melk." (Foto: familie Spitters).


HARMONIEËN EN FANFARES BOXTEL LUIDEN NOODKLOK

'Sterfhuis zonder subsidie muziekopleidingen'

De vier muziekverenigingen in de gemeente Boxtel vrezen voor hun voortbestaan door de nieuwe manier waarop het gemeentebestuur de opleidingen die zij verzorgen wil gaan subsidiëren. Met ingang van 2019 wordt volgens de voorzitters de subsidie van 48.000 euro geschrapt die de korpsen nu jaarlijks voor muziekopleidingen ontvangen. Volgens cultuurwethouder Marusjka Lestrade blijft het bedrag beschikbaar, maar moeten de harmonieën en fanfares (kortweg HaFa's) wel met een ontwikkelplan over de brug komen voor muzieklessen buiten schooltijd om.

De discussie over (muziek)subsidie is in volle gang, stellen Paul van Alphen (Boxtel's Harmonie), Paul Hermans (fanfare Sint-Arnoldus Lennisheuvel), Jan de Koning (Gildenbondsharmonie) en Hans Vermeulen (fanfare Concordia Liempde). De vier voorzitters zijn van mening dat het door het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente Boxtel voor hun clubs wel 'heel erg moeilijk' wordt om nog opleidingen voor kinderen te faciliteren. ,,Althans zonder dat ouders daarvoor de 'hoofdprijs' moeten betalen", zegt Van Alphen mede namens zijn drie collega's. De subsidiëring van de cultuursector ging de afgelopen jaren op de schop omdat er 600.000 euro bezuinigd moest worden.

In de zomer van 2015 ging MIK Kunsteducatie failliet omdat de aangesloten gemeenten hun subsidie aan de instelling stopzetten. ,,De HaFa's hebben toen de muziekopleiding voor hun leerlingen zelf opgepakt. Met aanzienlijk minder subsidie is daaraan vorm en inhoud gegeven. Daarnaast is met eigen bijdragen en veel vrijwilligerswerk in onze verenigingen een haalbaar aanbod van muziekeducatie gerealiseerd. Gaandeweg zijn daarin, mede op vraag van de gemeente, vernieuwingen doorgevoerd in samenwerking met andere organisaties", zegt Van Alphen.

ELITAIR

Volgens de muziekkorpsen heeft wethouder Lestrade hen onlangs laten weten dat de subsidiekraan dichtgaat en dat alleen een basissubsidie overblijft. Van Alphen: ,,De rest van de subsidie moet dan 'verdiend' worden door projecten te organiseren en per project een subsidie aan te vragen die dan ook apart beoordeeld gaat worden." De HaFa-voorzitters verwachten dat muziekonderwijs op termijn weer elitair wordt. ,,Wie kan en/of is bereid om zo'n slordige 650 euro per jaar per kind te betalen voor muziekonderwijs? Dit gaat wel de praktijk worden als we de wethouder haar gang laten gaan. Dit wordt een sterfhuisconstructie", betoogt Van Alphen.

De suggestie elders op deze pagina, in de ingezonden brief van Jan Spijkers (bestuurslid van fanfare Sint-Arnoldus), dat de komst van de veelbesproken cultuurverbinder ten koste gaat van de subsidie voor muzieklessen, wijst wethouder Lestrade af. ,,Sterker nog, met diens komst verwachten wij dat er uiteindelijk meer projecten op het gebied van muziekeducatie worden opgezet. Met het huidige kunst- en cultuurbeleid hebben wij inmiddels 2.130 leerlingen bereikt met muzieklessen en waren er zo'n 10.500 contactmomenten met hen."

Volgens Lestrade is dat veel meer dan MiK én de harmonieën en fanfares ooit konden en kunnen bereiken: ,,Wij hebben aan de HaFa's gevraagd om een ontwikkelplan op te zetten om lessen buiten schooltijd te organiseren voor alle kinderen uit Boxtel. Daar staat bijna 50.000 euro voor, naast de reguliere subsidies die de muziekverenigingen al krijgen. Dat plan heb ik nog niet ontvangen, maar verwacht ik op korte termijn."

Afbeelding
Afbeelding