Klumpkesbrood in nieuw boek van Wim Daniëls

PÅL JANSEN

In het boek 'Koken met Taal' van de bekende Neerlandicus Wim Daniëls dat donderdag 8 maart werd gepresenteerd, is ook het Liempdse Klumpkesbrood opgenomen. Mét de naam van bakker Jos van Eijndhoven.

De Liempdse bakker liet de betreffende passage samen met zijn vrouw Ine met gepaste trots zien. ,,We onderhouden al enige tijd contact met Wim. Ik ben altijd veel met taal bezig.", vertelt Jos.

Hij vervolgt lachend: ,,Eens stond er een vrouw in de winkel die zich zorgen maakte over haar zus. Die was weduwe, maar had een nieuwe vlam gevonden. Toen zei die vrouw aan de balie: 'Als een auw schuur in de fik staat, kredde 'm nie meer uit'. Als ik dat soort lokale of streekgebonden uitspraken hoor, stuur ik die naar hem op. Zo is dat contact ontstaan."

In het boek heeft de in Aarle-Rixtel geboren Daniëls spitsvondige woorden en zinnen opgetekend waarvan veel uit Brabant. 'Koken met taal' staat vol met gerechten en specialiteiten die een bijzondere naam hebben, maar ook met eigenaardige termen als 'omoseksueel': iemand die een sterke voorkeur heeft voor alles wat schoon is. Het boek is verkrijgbaar in reguliere boekhandels en online te bestellen via Bol.com en Libris.


Repair Café Gemonde

Dorpstafel Gemonde organiseert woensdag 28 maart van 10.00 tot 12.00 uur weer een Repair Café. In 't Schufke aan de Dorpstraat staan die ochtend een naaister, elektricien en algemeen reparateur klaar om spullen een tweede leven te geven. Zij repareren de spullen op vrijwillige basis en op volgorde van binnenkomst. De reparaties zijn gratis; mensen wordt gevraagd eventueel benodigde materialen zelf te vergoeden.