ONLINE KIESKOMPAS BIEDT HULP BIJ KEUZE

Gemonde mag kiezen uit zeven politieke partijen

Inwoners uit Gemonde hebben wat te kiezen op woensdag 21 maart. Zeven partijen nemen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Michielsgestel: Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA), DorpsGoed, De Gestelse Coalitie, CDA, D66, VVD, PvdA en GroenLinks. Hun kieslijsten tellen weinig Gemondenaren. Wat willen de partijen voor het dorp bereiken? Een overzicht.

De Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA) omarmt de stappen die worden genomen om te komen tot een nieuw dorpshuis voor Gemonde. Daarnaast zet de partij zich in voor de bouw van zo'n dertig nieuwe woningen, met name voor de jeugd en jonge gezinnen.

In het verkiezingsprogramma van DorpsGoed wordt niet specifiek over Gemonde gesproken. Wel stelt de partij onder meer dat alle dorpen in de gemeente 'vitaal en karaktervol' moeten blijven, dat het verenigingsleven ondersteuning krijgt en dat lokale ondernemers belangrijk zijn voor de levendigheid.

De Gestelse Coalitie stelt dat het niveau van maatschappelijke voorzieningen in Gemonde achterblijft ten opzichte van andere kernen. Volgens de partij moeten een nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) en de ontwikkeling van sportpark De Laat voortvarend worden opgepakt, evenals passende woningbouw.

CDA vindt dat basisschool Sint-Lambertus de ruimte moet krijgen om zich te ontwikkelen. Daarnaast vindt de partij het belangrijk dat het dorp een volwaardige ontmoetingsplek behoudt, dat er 25 woningen worden gebouwd, dat er een verkennende studie wordt uitgevoerd naar de lokale verkeerssituatie en dat uit een jaarlijkse dorpsschouw door bestuurders een actieplan voor het dorp ontstaat.

In Gemonde is behoefte aan een goede mfa, stelt D66. De gemeente moet zorgen voor het gebouw, de gemeenschap voor de exploitatie. Daarnaast is gemengd bouwen voor alle inkomensgroepen essentieel, moet de natuur in de gemeente worden behouden en versterkt en moet er één aanspreekpunt komen voor alle inwoners die zorg nodig hebben.

Volgens VVD zijn mensen de basis van de samenleving. Een goed leven begint met een opleiding en een veilige omgeving. De gemeente heeft volgens de partij een rol in het zorgen voor goede sport- en culturele voorzieningen. Daarnaast moet Sint-Michielsgestel 'trots en zuinig zijn op ondernemers' en zorgen voor voldoende, betaalbare woningen zijn.

PvdA wil alle dorpen in staat stellen op hun eigen niveau een gemeenschapsvoorziening te behouden. Niet het gebouw, maar de functie staat voorop. Op het gebied van verkeersveiligheid moet er speciale aandacht zijn voor de Sint-Lambertusweg.

Ruimte geven aan initiatieven die dorpen eerlijker, mooier en schoner kunnen maken, extra natuur, meer hergebruik, voorkomen dat kinderen op de basisschool met een achterstand beginnen, zijn enkele punten van GroenLinks.

KIESKOMPAS

Inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel en dus ook Gemonde kunnen nog tot 21 maart gebruik maken van een online Kieskompas. Deze elektronische stemhulp laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende politieke partijen voor staan.

Zij hebben ook de inhoud van het Kieskompas bepaald. Zo ontstaat er een beeld van de meningen van de diverse partijen. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat de lokale partijen het niet met elkaar eens zijn of er geïnvesteerd moet worden in een glasvezelnetwerk in het buitengebied en of er landbouwgrond opgeofferd mag worden voor extra natuurgebieden. Bouwen in het buitengebied is voor vrijwel alle partijen, behalve de VVD, uit den boze.


ONTMOETINGSPLEK VOOR JONG EN OUD

'Huis van Gemonde': plek voor álle inwoners

WENDY VAN LIJSSEL

Scholenstichting Skipos, stichting Leefbaarheidsgroep Gemonde en de gemeente Sint-Michielsgestel sloten, met steun ook van de Parochiële Caritas Instelling (PCI), een intentieovereenkomst over de realisatie van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in de Sint-Lambertussschool. Afgelopen weken werden werden de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd.

Dorpshuis De Kei sloot met ingang van het nieuwe jaar voorgoed de deuren. Voor alle verenigingen en organisaties die er in een eerder stadium nog hun 'thuis' hadden, was toen al een andere plek gevonden. Tijdelijk, als het even meezit, want er wordt gewerkt aan het realiseren van een nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) in de Lambertusschool.

Een nieuw dorpshart of zoals Jos Geerts uit Gemonde het verwoordt: 'Het Huis van Gemonde voor alle inwoners'. Geerts vormt samen met Jean-Sebert van der Doelen, Theo Verbruggen, Tiny Schellekens en Gerrit van Oirschot de groep die vanuit het Dorpsoverleg Gemonde (DOG) samen met vertegenwoordigers van Skipos, de Lambertusschool en de gemeente Sint-Michielsgestel zeer nauw betrokken zijn bij de plannen.

De mfa moet een plek worden die naast de basisschool, kinder- en buitenschoolse opvang gaat fungeren als centrale ontmoetingsplek voor jong en oud. Met ruimtes om te vergaderen, te repeteren, lezingen, presentaties en workshops te houden, maar ook een plek waar optredens gehouden kunnen worden.

VOOR ZOMER

Twee externe projectleiders hebben zich de afgelopen gebogen over het haalbaarheidsonderzoek. Zij maakten afgelopen week hun bevindingen openbaar. ,,De conclusie is dat het realiseren een behoorlijke investering wordt en een sluitende exploitatie een moeilijk verhaal", aldus Geerts. ,,Ondanks dat was de gemeente bij monde van wethouder Koos Loose toch positief. De gemeente wil in elke kern een dorpshuis en weet dat een kleine gemeenschap als Gemonde dat nodig heeft om het dorp leefbaar te hebben en houden. Als het er komt, moeten ook nieuwe activiteiten ontplooid gaan worden." Hoewel de eerste tekenen gunstig lijken, moet de gemeente nog een officiële klap op de plannen geven. Geerts: ,,Als het vóór de zomer door de gemeenteraad behandeld wordt en daarna gestart kan worden, zou dat heel mooi zijn."