Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Versterking voor rondleidingen in en rond Boxtels museum

MuBo installeert drie nieuwe gidsen

Museum Boxtel (MuBo) installeerde zondag de gidsen Ben Ophof, Joop Schuller en Willem Wittenberg. Het drietal gaat rondleidingen organiseren in en rondom MuBo. Deze zijn gebaseerd op de plaatselijke canon, de geschiedenis van Boxtel aan de hand van 49 vensters.

Het drietal brengt naast vermakelijke uitstapjes door Boxtel voor publiek ook de nodige ervaring met zich mee. Ophof en Schuller verzorgen beiden als VVV-gids al historische wandelingen door Boxtel. Wittenberg is bovendien historicus die samen met Ophof eerder al een serie van lezingen gaf over de lokale geschiedenis.

De canon waar de rondleidingen op gebaseerd zijn, beschrijft de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken uit de geschiedenis van Boxtel: van prehistorie tot heden. De 49 thema's die hierin aan bod komen, zijn tevens verbeeld en verwoord op de eerste en tweede verdieping van MuBo aan de Baroniestraat 18.

TIEN VENSTERS

De eerste rondleidingen van het museum, die ongeveer één uur duren, beginnen zaterdag 24 maart om 14.00 uur. Er zijn drie verschillende bezichtigingen. Voor 3,50 euro krijgen deelnemers een rondgang binnen MuBo waarbij de gids tien verschillende vensters van de Boxtelse canon selecteert en daar toelichting op geeft. Bovendien is er een tour voor 5 euro per persoon met onderwerpen die bezoekers zelf mogen selecteren. Deze zijn te vinden op www.muboboxtel.nl.

Voor hetzelfde geld is er de mogelijkheid om een rondleiding te volgen die deels in het museum plaatsvindt en deels buiten in de directe omgeving van MuBo.

Naast 24 maart, worden de rondgangen ook op 14 april, 2 juni, 30 juni, 28 juli, 8 september, 27 oktober en 24 november gehouden. Aanmelden of meer informatie verkrijgen kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16 04 18 98.

PALMPAASSTOKKEN

Een week vóór de eerste rondleiding, zaterdag 17 maart, kunnen kinderen in MuBo palmpaasstokken versieren. Bij de kraam die medeorganisator Boxtel Vooruit in het museum heeft staan, zijn de stokken tussen 12.00 en 13.00 uur gratis af te halen. Vanaf 13.00 uur kunnen de kinderen deze versieren met knutselmateriaal en snoepgoed dat aanwezig is.

De jeugdige deelnemers dingen mee naar de prijs van mooist versierde stok tijdens de 58e editie van de palmpaasoptocht die zondag 25 maart in Boxtel plaatsvindt. Onder begeleiding van een volwassenen kunnen kinderen gratis meedoen aan de activiteit, die om 17.00 uur weer is afgelopen. Twee vrijwilligers van MuBo geven tijdens de middag tekst en uitleg te geven over het versieren van de palmpaasstokken.

FOTO BOVEN: De drie nieuwe gidsen van MuBo beginnen zaterdag 24 maart met het verzorgen van rondleidingen. Van links naar rechts: Ben Ophof, Willem Wittenberg en Joop Schuller. (Foto: Gerard Schalkx).