Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERKEER HOUDT GEMOEDEREN BEZIG

SPIN-debat: niets mooier dan lokale democratie

HENK VAN WEERT

Als ondernemers de politici uitnodigen voor een verkiezingsdebat, weet je bij voorbaat welke onderwerpen er aan snee komen. Verkeer en de bereikbaarheid van bedrijventerrein Ladonk vormden dan ook de rode draad in de levendige discussie tussen lijsttrekkers onderling én publiek. Na afloop maakte presentator Charles Groenhuijsen de balans op: ,,Het is 4-0 voor Boxtel."

Is er nog toekomst voor ondernemend Boxtel? Dat was het thema van het politiek debat dat werkgeversorganisatie SPIN donderdagavond hield in de zaal van grand café Rembrandt. Alle partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart hadden hun lijsttrekker afgevaardigd. Met uitzondering van het CDA; dat werd vertegenwoordigd door wethouderskandidaat Vera Brouns.

IEDEREEN DOET MEE

Dat het aantal vrouwen en mannen onder de deelnemers aan het debat gelijkelijk verdeeld was, betekende volgens presentator Groenhuijsen dat het op voorhand 1-0 was voor Boxtel. ,,Het is vandaag Internationale Vrouwendag en dan valt menigmaal te beluisteren dat het evenwicht tussen mannen en vrouwen in de politiek gelijk zou moeten zijn." Maar de voormalige Amerika-correspondent van de NOS viel meer op: ,,Aan het NOS-debat doet niet elke partij mee; hier wel. Zélfs een splinterpartij als de VVD. Dus is het wat mij betreft al 2-0 voor Boxtel." De opmerking leidde tot gegrinnik in de zaal. Want de liberalen zijn nationaal immers de grootste, maar in Boxtel komen ze vooralsnog niet verder dan één zetel. Dat nagenoeg iedereen in de zaal al wist voor welke partij hij of zij gaat stemmen, bracht Groenhuijsen ertoe dat de stand voorafgaand aan het debat al 3-0 voor Boxtel was.

Namens het SPIN-bestuur opende Silvan Hexspoor de bijeenkomst en zette meteen de toon. Hij gaf aan dat zijn organisatie eindelijk eens serieus genomen wil worden door het gemeentebestuur. ,,Ladonk is 250 hectare groot, er zijn 250 bedrijven gevestigd met gezamenlijk circa achtduizend arbeidsplaatsen en zo'n 875 miljoen euro omzet." Dat de economische portefeuille in het huidige college van B. en W. momenteel is verdeeld over liefst vier personen, werkt in de ogen van de ondernemers niet bevorderlijk voor de voortgang en ontwikkeling van projecten, aldus Hexspoor.

TERUG IN DE TIJD

Aan de hand van drie stellingen kwamen diverse verkeersthema's aan bod. De huidige oppositiepartij Balans drong aan om de geplande fietstunnel op de plek van de dubbele overweg in de Tongersestraat in te ruilen voor een autotunnel. Maar terugkeren op eenmaal genomen besluiten, betekent in de ogen van wethouder Peter van de Wiel, lijsttrekker van Combinatie95, dat Boxtel weer twintig jaar teruggeworpen zou worden in de tijd. ,,En we brengen dan de 38 miljoen euro in gevaar die het Rijk en de provincie op tafel leggen voor de oplossing van het verkeersprobleem."

Zijn collega Eric van den Broek, samen met Dave van de Ven aanvoerder van de SP, merkte bovendien fijntjes op dat het besluit voor de fietstunnel tussen 2010 en 2013 is voorbereid door de toenmalige Balans-wethouder Wim van der Zanden. ,,En ook Balans stemde in 2008 vóór een fietstunnel, alleen de VVD was toen tegen." Lijsttrekker Mariëlle van Alphen van Balans verdedigde haar standpunt voor een autotunnel met de opmerking dat sindsdien veel is veranderd en het verkeer aanzienlijk is toegenomen. Dymph van de Vries (VVD) zei dat haar partij het democratisch besluit voor de fietstunnel respecteert. CDA'er Brouns gaf aan dat haar partij zich inmiddels ook achter een fietstunnel schaart om het verkeer uit het centrum te weren. Wel drong zij aan om eerst een proefafsluiting te houden.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij, die de kandidatenlijst van INbox aanvoert, gaf aan dat er 'nergens anders' een stad of dorp is te vinden waar doorgaand verkeer nog dwars door het centrum voert. Hij kreeg daarin bijval van Herre van der Meer, bewoner van de Baroniestraat die opvoerde dat dagelijks 7.500 voertuigen door zijn straat rijden van en naar de dubbele overweg. Hij is de overlast beu, net als de te hoge concentratie fijnstof dat het verkeer veroorzaakt. Afsluiting van de dubbele overweg is dan ook een must, aldus Van der Meer.

BURGERPARTICIPATIE

Tijdens het debat kwam naast verkeer ook burgerparticipatie aan bod. SPIN is van mening dat beleidsmakers hun eigen gang gaan en zich niks gelegen laten liggen aan burgers die mogen meepraten in klankbord- en werkgroepen. Met als gevolg dat mensen die hun vrije tijd opofferen om mee te denken over problemen gefrustreerd afhaken. Jos Hegeman (D66) vroeg zich af of de nu gehanteerde vorm van inspraak, waarbij iedereen zijn zegje mag doen, nog wel van deze tijd is. ,,Misschien moeten we alleen belanghebbenden mee laten praten?"

Debatleider Groenhuijsen prees de open discussie tijdens de verkiezingsavond en kwam hierbij tot zijn 'eindstand' van 4-0. ,,Hier blijkt maar weer eens dat er niets mooier is dan lokale democratie." Wel vond hij het zorgelijk dat in Boxtel inwoners afhaken tijdens burgerparticipatie. ,,Blijkbaar gaat het ergens dan toch mis. Dat moet de politiek zich aantrekken."

FOTO ONDER: Voormalige Amerika-correspondent van de NOS Charles Groenhuisen was door werkgeversvereniging SPIN ingehuurd om het verkiezingsdebat met woordvoerders van de acht Boxtelse partijen in grand café Rembrandt in goede banen te leiden. Dat deed hij met verve. (Foto: Peter de Koning).