Afbeelding
Foto:

BURGEMEESTER PLEIT VOOR BREDER DRAAGVLAK LOKAAL BESTUUR

'Raadsleden verdienen hoge opkomst'

HENK VAN WEERT

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden, maakte een kleine meerderheid van de stemgerechtigden (53 procent) de gang naar de stembus. ,,En daarom doen we een ultieme poging om de opkomst omhoog te krijgen. Ik zou het erg vinden als het aantal kiezers tot onder de helft daalt. Dan wordt het nóg moeilijker om draagvlak voor de lokale besluiten te krijgen", stelt burgemeester Mark Buijs. ,,Dus: kom naar het stembureau op woensdag 21 maart!"

Buijs heeft waardering voor het werk dat de gemeenteraadsleden verzetten. ,,Ze trekken er het hele jaar door keihard aan om burgers te betrekken bij de besluiten die ze moeten nemen om het beste voor Boxtel te bereiken. En ook tijdens de verkiezingscampagne zijn de partijen creatief om hun standpunten voor het voetlicht te brengen. Kosten noch moeite worden daarbij gespaard. Alleen al om die inzet te belonen, zou je moeten gaan stemmen. Raadsleden hebben behoefte aan de steun van de kiezer."

DECENTRALISATIES

De gemeenten hebben er veel taken bij gekregen van de rijksoverheid. Door decentralisaties heeft het lokaal bestuur het op belangrijke delen voor het zeggen op het gebied van zorg, werk en jeugdbeleid. ,,En dus zou je mogen verwachten dat burgers hierover ook hun zegje willen doen. En dat kan bij uitstek tijdens de verkiezingen. Ik moet er niet aan denken dat straks minder dan de helft van het aantal stemgerechtigden op komt dagen." Maar als dat wel het geval is? ,,Tja, dan heb je


dat te accepteren. Want ook dan moet de gemeente tóch bestuurd worden."

Buijs hoopt dat in de komende vier jaren burgers wel wat meer respect opbrengen voor het werk dat zowel wethouders als raadsleden en ambtenaren verzetten. ,,Kijk, natuurlijk gaat bij de gemeente niet altijd alles goed. Maar heel veel dingen gaan ook wél goed. En ik snap dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Er zal altijd verschil van mening blijven bestaan. Het is echter wel zaak dat we elkaar rationeel én fatsoenlijk blijven benaderen. Helaas merken we steeds vaker dat dit niet het geval is. De maatschappij verhardt en dat gebeurt steeds vaker op stuitende wijze."

BEMENSING STEMBUREAU'S

Waar het elders kruim kost om vrijwilligers te vinden die volgende week de stembureaus bemensen, is dat in Boxtel niet aan de orde, vertelde burgemeester Buijs gisteren. ,,Eerder hebben we besloten dat raadsleden niet meer in aanmerking komen om in een stembureau zitting te nemen. Dat heeft alles te maken met het uitgangspunt dat partijen in een straal van 25 meter rondom het stemlokaal geen reclame mogen maken."

Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen is daarom in Boxtel besloten raadsleden uit te sluiten van de stembureaus. Buijs: ,,Gelukkig is er voldoende animo om stempassen te controleren en stemformulieren uit te reiken volgende week. We zijn als het ware op volle oorlogssterkte. En dat geldt ook voor het handmatig tellen van de stemmen."

Desalniettemin zal het volgens hem een flinke klus worden om op de verkiezingsavond zelf al de voorlopige uitslag bekend te kunnen maken. ,,Te meer omdat dubbel geteld moet worden. Mensen brengen immers ook hun stem uit voor het landelijk referendum over de zogeheten sleepwet, over vergaande bevoegdheden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten."

KANDIDATEN SCREENEN

Landelijk is bezorgdheid geuit over de betrouwbaarheid van kandidaat-raadsleden. De onderwereld zou er via stromannen op uit zijn zeggenschap te krijgen in het lokaal bestuur. ,,Ik heb daarover gesproken met de bestuursvoorzitters van de acht partijen die in Boxtel deelnemen aan de verkiezingen en hen duidelijk gemaakt dat het in eerste aanleg hún verantwoordelijkheid is om verkiezingskandidaten te screenen. Oók om zichzelf en hun partij daarmee te beschermen. Maar het is moeilijk. Vooraf kun je meestal niet zien of iemand het algemeen belang nastreeft of een persoonlijk belang. Gelukkig biedt het ministerie van Binnenlandse Zaken daarbij hulp."

In de raadzaal van het gemeentehuis wordt woensdag 21 maart vanaf 21.30 uur een openbare verkiezingsavond gehouden waar de uitslagen van de verschillende stembureaus bekend worden gemaakt.

FOTO BOVEN: Burgemeester Mark Buijs doet een dringend beroep op Boxtelse kiezers om naar de stembus te gaan. Dat vier jaar geleden een krappe meerderheid van 53 procent op kwam dagen, baart hem zorgen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding