Afbeelding
Foto:

HUIZEN REALISEREN BLIJFT UITDAGING

Wat je moet weten over nieuwbouw van woningen

Pål Jansen

Morgenagavond, vrijdag 16 maart vindt Stemmen in Boxtel Live van Brabants Centrum plaats. Met vragen vanuit de verschillende wijken en dorpen in de gemeente gaat journalist Twan van den Brand het gesprek aan met de verschillende lijsttrekkers over vier thema's. Dit is wat het publiek moet weten over woningbouw voordat de verkiezingsshow begint: waar komen we vandaan en waar staan we nu?

Dinsdag 28 juni 2016. Na een fikse bouwcrisis is de achterstand op de woonbehoefte enorm toegenomen. Boxtel heeft op dat moment nauwelijks grond in bezit en de raad discussieert over de visie van de gemeente over woningbouw in de periode 2016-2025. Aan het einde van de rit moeten er 1.475 huizen gebouwd. Ruim duizend huurwoningen waarvan 250 tot 450 sociale en zo'n 150 huizen voor goedkope particuliere verhuur. Ook van de circa 470 te bouwen koopwoningen moet een groot deel gericht zijn op starters en senioren ,,Woningbouw heeft een hele hoge prioriteit voor dit college, dus aan de slag", zei wethouder Peter van de Wiel tijdens de vergadering.

TEGENSLAG

Maandag 26 januari 2018. Wethouder Van de Wiel maakt bekend dat er een overeenkomst is tussen Van Wanrooij Projectontwikkeling uit Geffen en bouwbedrijf Van Peer uit Oss. 465 woningen moeten er vanaf 2019 verrijzen in en rond de buurtschap Selissen. Het is de klapper waar het college van B. en W. op wachtte. Op het project Achter den Eijngel in Lennisheuvel na (85 woningen) zijn er sinds het aannemen van de Woonvisie anderhalf jaar eerder geen bekendmakingen gedaan omtrent grote woningbouwprojecten. Wel zijn er plannen of wordt er gebouwd op diverse plekken, maar dan gaat het om enkele of tientallen huizen.

Diezelfde week krijgt Van de Wiel tegenslag vanuit 'zijn' dorp Liempde. De provincie stemt niet in met het bouwplan van tachtig tot honderd woningen op het perceel Roderweg-Hamsestraat. Veertig is het maximum, misschien iets meer. De terechte angst bestaat bij een grote groep inwoners dat het dure kavels worden. Immers, de grond is niet van Boxtel maar van projectontwikkelaar Janssen/De Jong, die iets wil verdienen aan zijn investering. De vurig gewenste goedkope starters- en seniorenwoningen in Liempde, raken weer uit zicht en de wethouder keert terug naar de tekentafel.

STEEK ONDER WATER

Politieke partij Balans vraagt op dinsdag 6 maart in een motie aan burgemeester Mark Buijs of hij zich extra wil inzetten voor woningbouw voor Liempde. Met de verkiezingen in zicht verdenken raadsleden van andere fracties Balans ervan hiermee de wethouder een steek onder water te geven: de motie wordt dan ook afgewezen. Het benadrukt echter nog maar eens dat de wethouder juist in zijn eigen geboortedorp het lastig voor elkaar krijgt de woningbouw van de grond te krijgen. De achterliggende reden daarvan: de zwakke grondpositie van Boxtel.

Tegelijkertijd klinkt de roep om duurzame huizen. Het zorgt voor een meerprijs op de woningen, wat duidelijk werd bij de plannen op het perceel Kerkheiseweg-Roderweg in Liempde (twintig woningen): prijzen beginnen naar schatting vanaf 225.000 euro, niet bepaald starters- of seniorenwaardig. Hoe het zit met huizen voor die groepen op Selissen, wordt overigens ook niet helemaal duidelijk. Daar moet 'ongeveer de helft in het goedkope en middeldure-segment vallen': welk deel is wat?

Het zijn vast en zeker onderwerpen van gesprek tijdens Stemmen in Boxtel Live. Dat er (mondjesmaat) gebouwd wordt en dat er plannen zijn, is een gegeven. Boxtel is er druk mee aan de slag, maar het komt met horten en stoten. Begrijpelijk gezien de omstandigheden. Maar het wordt een zware kluif om de 1.465 onderkomens mét een groot gedeelte sociale en goedkope woningenbouw vóór 2025 te realiseren. Hoe het college ook is samengesteld...


DUURZAAM, TOERISTISCH EN AANTREKKELIJK

Plannen om de lokale economie aan te jagen

RENS VAN DEN ELSEN

Het is volgens sommigen de motor die de samenleving draaiende moet houden, de lokale economie. De olie van die motor is voor de gemeente Boxtel de diverse winkelcentra en bedrijventerreinen. In de afgelopen raadsperiode zijn er veel plannen gesmeed om de lokale economie aan te jagen. Maar hoe willen de politieke partijen deze uitvoeren?

De afgelopen periode heeft het college veel geld geïnvesteerd om de lokale economie aan te jagen. Een groot deel van het geld ging naar de ontwikkeling van het GreenTech Park op Vorst B met een biomassaplein, maar ook naar regelingen om winkeliers naar het kernwinkelgebied te laten verhuizen. Op dit moment zijn de plannen in voorbereiding voor het project Boxtel Binnen de Bruggen waarin ook de ideeën van onder meer de centrumondernemers en de Stichting Toekomst Stationsstraat samen komen. Allemaal om de lokale economie aan te jagen.

Voor wat betreft het centrum wil de gemeente Boxtel zich in de nabije toekomst richten op een sterk winkelgebied. Daarnaast staat in de begroting voor dit jaar dat de gemeente wil investeren in een optimaal vestigingsklimaat voor bedrijven en wil zij zich aansluiten bij topsectoren als Brainport en Agrifood. Ook op toerisme en recreatie wordt ingezet en dat allemaal zo duurzaam mogelijke.

Iedere politieke partij heeft hier zo zijn ideeën over, maar als we alles naast elkaar leggen is er niet veel verschil te zien.

Vrijwel alle partijen willen een partner zijn voor ondernemers en Boxtel meer promoten als interessante vestigingsplaats. Ook willen alle partijen het centrum versterken door de toevoeging van meer groen. Dat duurzaamheid hierbij het speerpunt moet zijn, wordt ook door alle partijen onderstreept. Er zijn links en rechts wel wat afwijkingen. Zo wil Balans 'luxeprojecten als de Binnendommeltjes' schrappen en voldoende gratis parkeerplekken realiseren. VVD een nieuwe visie op detailhandel en gaat voor PvdA/GroenLinks de verduurzaming nog niet snel genoeg. Die partij zet in het programma vol in op de vergroening van de bedrijventerreinen.

BLOEM TOT BLOEI

Veel plannen hebben betrekking op Ladonk en het centrum. Maar hoe zit het dan met de winkelcentra in de wijken Oost en Selissenwal? Die moeten zich vooral blijven richten op de dagelijkse boodschappen, maar zijn wel aan een update toe volgens de partijprogramma's.

En dan is er nog toerisme en recreatie. Een bloem die nog verder tot bloei mag komen in Boxtel volgens de acht fracties.

Ideeën zijn altijd goed, maar hoe willen de partijen daar de komende vier jaar vorm aan geven? Dat komt niet duidelijk naar voren in de verkiezingsprogramma's. Een goed moment om de lijsttrekkers daarover aan de tand te voelen is tijdens Stemmen in Boxtel Live dat Brabants Centrum deze morgenavond houdt in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis.