Afbeelding
Foto: Henk van Weert

GEMEENTE LANCEERT IDEEËN VOOR 'BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN'

'Centrum moet zich onderscheiden'

HENK VAN WEERT

Het centrum van Schijndel is momenteel in trek bij het winkelend publiek. En in Best en Vught wordt volop gewerkt om het dorpshart aantrekkelijker te maken. En dus kan Boxtel niet achterblijven, vindt wethouder Peter van de Wiel. Vandaag presenteert het gemeentebestuur de aanzet tot een inspiratieplan om een impuls te geven aan de Rechterstraat en Stationsstraat, de zogeheten economische as. Maar ook ondernemers en bewoners hebben zo hun ideeën en die wil Van de Wiel graag meenemen bij de uitwerking, want: ,,Boxtel moet onderscheidend worden."

Het is alweer zes jaar geleden dat de gemeenteraad de nota 'Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum' vaststelde. Sindsdien is er het nodige gedaan aan met name de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen. De herinrichting van de Markt die vanaf augustus (na de kermis) drie maanden in beslag neemt, vormt de afronding van die plannen. En dus is het tijd voor een volgende stap onder de naam: Boxtel Binnen de Bruggen.

Was het vorige centrumplan vooral gericht op toegankelijkheid en verkeer, deze keer komen vooral stedenbouwkundige aspecten aan bod, vertelt projectmanager Frits Fastenau van de gemeente. De structuur van de Binnendommeltjes, het open riool dat in de vorige eeuw werd gedempt, is in het stratenplan nog herkenbaar en daarmee kan Boxtel zich volgens wethouder Van de Wiel onderscheiden. Vandaar ook de naam: Boxtel Binnen de Bruggen; het centrum was tot in de jaren dertig alleen via bruggen te bereiken. Het is niet de bedoeling dat de waterpartijen op de exacte locaties overal moeten terugkeren, benadrukt de wethouder. Maar waar het kan, zoals langs het parkje Indenhof aan de Mgr. Bekkersstraat of in het processiepark, zou het mooi zijn. De aanleg zou deels gefinancierd kunnen worden door overheidssubsidies die beschikbaar zijn voor retentiegebieden: plekken om overtollig hemelwater op te vangen.

'GLAZEN BOERDERIJ'

Een jaren geleden al geopperd en weer ingetrokken plan om de Zwaanse Brug een open karakter te geven, in combinatie met ontwikkeling van beide Dommeloevers achter de bibliotheek zou in de ogen van de gemeente tot een impuls voor het centrum kunnen leiden. Wethouder Van de Wiel noemt daarbij de Glazen Boerderij die op de Markt in Schijndel verrees, als voorbeeld. ,,Zoiets, maar dan heel anders, zou je kunnen plaatsen op het parkeerterrein achter Meneer van Dommelen, waar de auto's dan moeten verdwijnen. Fastenau benadrukt dat het slechts ideeën zijn te inspiratie, geen concrete plannen. Ook het verfraaien van gevels vormt onderdeel van Boxtel Binnen de Bruggen, het gemeentebestuur heeft daarvoor 100.000 euro beschikbaar.

BURGERINITIATIEVEN

Maar het gemeentebestuur is niet de enige partij die een aantrekkelijker centrum nastreeft. Dat doet ook stichting Centrummanagement via haar werkgroep Sfeer & Beleving. Die heeft daarvoor, net als de gemeente, het Bossche MTD Landschapsarchictecten in de arm genomen. Zo'n tachtig ondernemers hebben het voorstel omarmd. Daarnaast hebben bewoners van de Stationsstraat zich verenigd en een eigen voorstel ingediend.

De gemeente waardeert beide burgerinitiatieven, zegt wethouder Van de Wiel. Door gezamenlijk op te trekken moet het leiden tot een integrale visie. Hij licht de plannen dinsdag 13 maart toe tijdens een beeldvormende openbare vergadering van de gemeenteraad; de laatste bijeenkomst van de fracties in de huidige samenstelling. 'Boxtel Binnen de Bruggen' moet mede voeding geven aan de vorming van een beleidsprogramma van het nieuw te vormen college van B. en W.

BOVENSTE FOTO: De omgeving van de Zwaanse Brug biedt een uitgelezen kans om uit te groeien tot een ontmoetingsplek. (Foto: Henk van Weert).

KLEINE FOTO: Artist impression van de Zwaanse Brug uit het plan om te komen tot centumplan Boxtel Binnen de Bruggen. (Illustratie: MTD Landschapsarchitecten).


OPENINGSACTIVITEIT BIJ BRUNA

Boek & Bal in teken van natuur

Natuur is dit jaar het thema van de nationale Boekenweek. Tijdens Boek & Bal op zaterdagavond 17 maart om 20.15 uur in Podium Boxtel wordt dit onderwerp dan ook naar voren gebracht. Zo worden op ludieke wijze de schrijvers en boeken over Het Groene Woud in de schijnwerpers gezet. Zang en dans zal ook niet ontbreken dankzij optredens van aanstormende Boxtels talenten: de Podium Toppers. Zaterdag 10 maart wordt bij boekhandel Bruna aandacht gevraagd voor de Boekenweek.

Schrijvers, podiumtalenten, liefhebbers van zang, literatuur en natuur komen samen tijdens Boek & Bal in Podium Boxtel. Kaarten voor Boek & Bal à tien euro zijn verkrijgbaar via de website www.podiumboxtel.nl of bij cadeauwinkel Hebbes, Jumbo Oosterhof, bloemsierkunst Marimba en Drogisterij Bewust Beter in Liempde.

Zaterdag 10 maart kunnen kinderen zich van 13.00 tot 15.00 uur in boekhandel Bruna aan de Rechterstraat laten schminken. Met deze activiteit wordt aandacht vraagt voor Boekenweek en Boek & Bal.

Afbeelding