Dertig vrijwilligers van B-Town zetten gisteravond hun handtekening onder een contract met de gemeente. (Foto: Peter de Koning).
Dertig vrijwilligers van B-Town zetten gisteravond hun handtekening onder een contract met de gemeente. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VRIJWILLIGERS JONGERENCENTRUM ONDERTEKENEN CONTRACT MET DE GEMEENTE

In B-Town Boxtel kan en mag alles weer

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een officieel contract met de gemeente Boxtel hadden de ruim dertig vrijwilligers van B-Town nog niet, maar dat weerhield ze er de afgelopen maanden niet van volop nieuw leven te blazen in het jongerencentrum aan de Baroniestraat. Een onderwijsacademie voor jongeren, huiswerkplek en ruimte om activiteiten als een frisdisco, gameparty of workshop te organiseren: B-Town bruist weer...

Met high fives toonden de vrijwilligers hun enthousiasme over de nieuwe contracten. En dat is niet zo gek, aldus Berdine van de Laak. Zij stuurt samen met Bas Hermans de vrijwilligers van het jongerencentrum aan. ,,B-Town heeft bijna anderhalf jaar stilgelegen. Op het laatst waren we nog maar één avond in de week open en daar hebben we als vrijwilligers enorm voor moeten vechten."

Inmiddels lijkt daar al verandering in gekomen. Eind vorig jaar nam de Boxtelse gemeenteraad de nota jongerenbeleid aan. Een van de onderdelen van deze notitie was dat de gemeente vanaf januari het beheer en de exploitatie van B-Town zou overnemen. ,,In het jongerencentrum kan en mag nu alles weer. Ik ben zo blij dat we ruim dertig vrijwilligers hebben weten te behouden die heel enthousiast zijn", aldus Van de Laak. ,,In de afgelopen maanden is er al veel gebeurd. Zo draait momenteel drie dagen in de week een Jongerenacademie. Dat is een plek voor jeugd die om allerlei redenen geen regulier onderwijs volgt. Er wordt onder meer gewerkt aan vaardigheden die jongeren nodig hebben in de toekomst."

BAND OPBOUWEN

In de muziekruimtes repeteren bandjes en B-Town is weer meerdere malen per week geopend, zodat jongeren kunnen binnenlopen. ,,Een plek voor en door jongeren van 12 tot en met 27 jaar waar alles mogelijk is: zo zie ik B-Town", aldus Van de Laak. ,,Door een band met hen op te bouwen, kun je ze verder helpen als er problemen zijn." Wethouder Marusjka Lestrade, die gisteravond namens de gemeente haar handtekening onder de overeenkomsten zette, was ook blij. ,,Dinsdag heb ik de gemeenteraad een uitgebreide update kunnen geven over B-Town. Ik ben blij dat het zover is en dat het jongerencentrum weer draait."

Momenteel zijn verschillende projectgroepen met vrijwilligers opgestart die zich buigen over de organisatie van activiteiten. Ramon van Eijk, sinds anderhalf jaar betrokken bij het jongerencentrum, maakt onder meer deel uit van de programmacommissie en de werkgroep voorlichting en workshops. ,,Een jongerencentrum is altijd in ontwikkeling. Dat is logisch: jongeren veranderen ook. Ik ben meer dan tevreden met de wijze waarop het nu loopt bij B-Town. In dit vrijwilligerswerk kan ik mijn energie kwijt. Ik zou er mijn nachtrust voor opgeven", vertelt Van Eijk enthousiast.

STEEDS DRUKKER

Mike Ter Beek is sinds een jaar actief als vrijwilliger. ,,Ik begon als bezoeker en sta hier nu wekelijks achter de bar. Ook maak ik foto's en posters van activiteiten. We zijn nu druk met het organiseren van evenementen die in het verleden al plaatsvonden, zoals een tienerdisco. Het is goed dat deze activiteiten weer terugkeren. Het wordt hier ook steeds drukker. Ik zie dat we nieuwe jongeren naar B-Town trekken. Dat is het belangrijkst."

Mensen die als vrijwilliger aan de slag willen in jongerencentrum B-Town, kunnen zich melden via de website www.btown.nl.