CDA: 'Hellingbaan fietstunnel Boxtel wordt veel te steil'

Een hellingbaan van 5 procent voor de fietstunnel die staat gepland op de plek van de dubbele overweg is volgens de CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad veel te steil. De christendemocraten wijzen naar de Ossenpadtunnel (ook voor fietsers) waarvan het meest steile hellingvlak 3,5 procent is.

Wethouder Herman van Wanrooij is het met het CDA eens dat een helling van 5 procent te steil is voor fietsers. Op de tekentafel wordt volgens hem momenteel bestudeerd hoe met de tunnel zodanig kan worden 'geschoven' dat een vlakkere hellingbaan mogelijk is: ,,Daarin zijn we redelijk beperkt omdat we geen bocht in de tunnel willen creƫren." Iemand die straks de onderdoorgang inrijdt, moet ook het einde van de tunnel zien in het kader van de sociale veiligheid, aldus de wethouder.

Deze week stuurde CDA-raadslid Vera Brouns een brief naar het college van B. en W. Daarin kaart ze niet alleen de hellingbaan van de toekomstige fietstunnel aan, maar ook de voorgenomen verkeersmaatregelen in de buurtschap West. Daarbij wil Brouns ook weten wat eventuele woningbouw in die buurtschap voor gevolgen heeft voor de aanpassingen van het wegennet.

Bovendien dringt CDA er in haar brief op aan om de inbreng van klankbord- en werkgroepen openbaar te maken die werden ingesteld om na te denken over de maatregelen als gevolg van het zogeheten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Sinds begin 2017 zijn er geen verslagen meer op de website van de gemeente geplaatst, constateert de oppositiepartij.