Afbeelding
Foto:

Nog te vullen tekstvak


'Overschot jeugd en Wmo naar algemene reserve'

PÅL JANSEN

In het programma OnsBelang van AvroTros dat donderdag 1 maart werd uitgezonden, zegt fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) dat 'Boxtel 1,3 miljoen euro overhoudt op het gebied van jeugd en de Wmo en vervolgens gaat dat naar de algemene reserve'. Wethouder Eric van den Broek reageerde verbolgen op zijn Facebookpagina. ,,Geld dat over is op de Wmo wordt voor het allergrootste deel gestort in een reserve sociaal domein van één miljoen euro." Wie heeft er gelijk?

Over het jaar 2016 had de gemeente Boxtel een overschot van 4,3 miljoen euro op de totale begroting. Van dat geld was er 1,6 miljoen euro over van de jeugdzorg. Van de gelden voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) werd 800.000 euro niet besteed.

De meerderheid van de raad nam op 20 juni 2017 het besluit om het overschot in de algemene reserve te stoppen. Van der Zanden zei in het tv-programma over die algemene reserve dat dit geld onder meer is te gebruiken voor lantaarnpalen te kopen of een weg te repareren.

SOCIAAL DOMEIN

Echter, tegelijkertijd werd het besluit genomen om de reserve sociaal domein op te hogen van 1 miljoen naar 2,5 miljoen euro. Dat geld werd weer uit de algemene reserve gehaald. Van den Broek: ,,Geld uit deze reserve kan niet gebruikt worden voor lantaarnpalen, maar alleen voor jeugdzorg, inkomensvoorziening, minimaondersteuning, participatietrajecten en de Wmo over het algemeen maar ook hulpmiddelen, collectief vervoer, huishoudelijke hulp en begeleiding."

Maar óf het geld dat Boxtel ontvangt in het kader van de Wmo allemaal is gestopt in het potje sociaal domein, kon Van den Broek niet precies achterhalen: ,,Toen de raad besloot om de stand van de reserve met 1,5 miljoen euro te verhogen, is geen uitsplitsing gemaakt naar de hierboven genoemde producten. Het is niet precies terug te traceren welk deel van het overschot van de Wmo nog gestort is in de reserve sociaal domein."

HET BESLUIT

Navraag bij Van der Zanden leert dat hij deze conclusie trekt vanwege het raadsbesluit van 20 juni 2017. De raad besloot toen om alle overschotten in de algemene reserve te stoppen en vervolgens weer geld uit die pot te halen. Dus 4,3 miljoen euro ging erin, vervolgens werd er weer 1,5 miljoen naar de reserve sociaal domein overgemaakt. Oók ging er 1,7 miljoen euro naar de begroting van Boxtel voor 2017 én drie ton naar sociale woningbouw.

Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken kwam er na dat besluit 800.000 euro extra in de algemene reserve. Dus de uitspraak van Van der Zanden in het programma klopt niet volgens het raadsbesluit. De fractievoorzitter blijft echter bij zijn verhaal. Dat er lantaarnpalen gekocht kunnen worden van geld uit de algemene reserve klopt wel. Maar vanuit deze pot kan er óók meer geld gestoken worden in de Wmo en de jeugdzorg als dat nodig is.

Tegelijkertijd is het de vraag of wethouder Van den Broek gelijk heeft dat het 'allergrootste deel van het overschot Wmo naar de reserve sociaal domein' gaat: het is niet te controleren. Van den Broek,,Maar we hebben een fikse reserve sociaal domein (2,5 miljoen euro dus - red.), wat ons voldoende vlees op de botten geeft om onze sociale doelstellingen waar te maken."

Afbeelding