Afbeelding
Foto: BHo

'geen meter asfalt erbij in wijk Oost'

Alle opties open voor parallelweg langs A2

RENS VAN DEN ELSEN

Er komt géén parallelweg in de wijk Oost. Een duidelijke uitspraak die dinsdagavond door een meerderheid van de Boxtelse gemeenteraad werd onderstreept. Maar óf zo'n verbindingsweg tussen de Schijndelsedijk (viaduct Peters Hoek) en oprit 26 van de rijksweg A2 er komt en waar die dan moet komen liggen is nog onduidelijk. ,,Alle opties hiertoe laat ik liever nog even open", aldus verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

Oppositiepartij Balans was er nog niet gerust op. De fractieleden vinden dat een eventuele parallelweg alleen maar aan de Schijndelse kant van de snelweg kan liggen en bracht daarom dinsdag een motie in stelling. ,,Als de weg tussen Oost en de A2 komt te liggen gaat dat ten koste van de leefbaarheid in de wijk. Er heerst al onrust in de wijk en die moet we wegnemen. De enige optie is dus aan de kant van de Dommel", aldus raadslid Mariëlle van Alphen.

Wethouder Van Wanrooij vindt het te vroeg om alle andere mogelijkheden nu al uit te sluiten: ,,Het is weliswaar een goede optie, maar niet de enige. Ik laat daarom liever alles open." De overige fracties waren het hier mee eens. ,,Het is goed dat we zoveel mogelijk verkeer uit de wijk Oost halen, maar dit hoeft niet ten koste te gaan van alle mogelijkheden die we hebben", aldus Vera Brouns namens het CDA. Zij pleitte tevens voor een algehele rondweg waar een parallelbaan onderdeel van kan uitmaken. Nico Bulten (PvdA/GroenLinks) vond het allemaal wat ver gaan om al over locaties en oplossingen te praten: ,,We doen nu net of we verkeersdeskundigen zijn, maar dat zijn we niet. Laten we eerst maar eens goed onderzoek verrichten."

DISCUSSIE

Jos Hegeman (D66) denkt dat de maatschappelijk onrust in de wijk vooral komt door de discussie in de gemeenteraad. Hij diende daarom een voorstel tot een beleidswijziging in waarbij de parallelweg, mits dit de beste oplossing is, niet ten westen van de geluidswal komt. Daarop ontstond enige consternatie in de fractie van Balans. ,,Hiermee geven we een signaal af dat er toch een mogelijkheid bestaat dat de parallelweg aan de bewonerskant van de A2 komt te liggen. Daar schiet de wijk dus helemaal niks mee op." Hegeman reageerde hierop fel: ,,Er komt geen meter asfalt in de wijk Oost bij, maar al aanwezig asfalt zo optimaal mogelijk wordt ingezet. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vluchtstrook."

De CDA-fractie wees de D66'er erop dat hiermee verwachtingen worden geschept die niet waargemaakt kunnen worden en koos daarop alsnog de kant van Balans. Van der Zanden voegde daar nog aan toe: ,,Het gedraai in deze kwestie is nog niet voorbij. Iedereen verkoopt in de verkiezing toch zijn eigen gelijk."

De motie van Balans kreeg uiteindelijk geen meerderheid in de raad.


Kamerlid GroenLinks plaatst bord tegen luchtvervuiling

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren plaatst zaterdag 10 maart een waarschuwingsbord voor luchtvervuiling aan de Baroniestraat in Boxtel. Dit doet ze samen met Pierre van Oord, luchtwacht van Milieudefensie en voorzitter van de Boxtelse fietsersbond.

De Baroniestraat kent door de grote verkeersdrukte een hoge concentratie fijnstof. De op stapel staande maatregelen rondom de dubbele overweg moeten het aantal auto's drastisch terugbrengen en zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Van Tongeren komt naar Boxtel op verzoek van de lokale fractie PvdA/GroenLinks. Ze speelde een prominente rol in de discussie die uiteindelijk leidde tot het afblazen van proefboringen naar schaliegas bij Lennisheuvel. Het Kamerlid onthult het bord om 15.00 uur en gaat daarna in restaurant En Garde! aan de Markt in gesprek over fijnstof en een gasvrij Groningen.

FOTO ONDER: Liesbeth van Tongeren is fel tegenstander van schaliegas. (Foto: Babet Hogervorst Fotografie).


'KRACHTIG SIGNAAL RICHTING GRONINGEN'

Gasloos bouwen wordt de norm in Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel gaat voortaan bij elke nieuwe bouwlocatie voor gasloos. Een oproep daartoe van PvdA/GroenLinks vond dinsdagavond voldoende steun in de Boxtelse gemeenteraad. De optie om ook bij al lopende projecten gasloos te bouwen te verplichten werd te opdringerig gevonden. ,,In veel gevallen hebben we de keuze om geen aansluiting op het gasnet te maken namelijk al ingebouwd", aldus verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel.

Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) wil met haar motie een 'krachtig signaal geven richting Groningen'. ,,Laat als gemeenteraad zien dat de situatie aldaar geen ver-van-mijn-bedshow is. We willen als Boxtel al koploper zijn op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Wij roepen de raad dan ook op om te gaan voor een gasvrije gemeente."

Hier had een meerderheid van de fracties wel oren naar. Al moet het niet ten koste gaan van de keuzevrijheid van huizenkopers vond Dymph van de Vries (VVD): ,,Laat gezinnen zelf beslissen of ze een huis willen bouwen met of zonder gasaansluiting. Een verplichting gaat ons te ver. Het is nu ook al een vrije keuze, laten we daar niet te veel aan tornen. We moeten oppassen dat woningbouw hierdoor geen vertraging oploopt." Van den Einden wees Van de Vries erop dat er nu niet altijd een vrije keuze is. ,,Een gasleiding ligt er vaak al, weghalen kost extra geld."

De wethouder, die al vaker heeft aangegeven een voorstander te zijn van duurzaam bouwen, gaf in een reactie aan dat de motie van PvdA/GroenLinks een hoge ambitie heeft, maar ook realistisch is doordat het alleen gaat om de optie gasloos in te brengen bij bestaande en nieuwe projecten. ,,Het afdwingen van bouwen zonder gas gaat niet, dat staat in het bouwbesluit."

Rianne van Esch (Balans) plaatste nog een kanttekening: ,,Als we gasloos bouwen niet voor de volle honderd procent af kunnen dwingen, stelt het ook niet veel voor." De oppositiepartij stemde, samen met CDA en VVD, tegen de motie. De andere fracties stemden voor.


Meer clubs in aanmerking voor energiesubsidie

Niet alleen sportclubs uit Boxtel kunnen straks subsidie ontvangen om hun panden energiezuinig te maken. Ook andere verenigingen kunnen dit aanvragen. De gemeente zet hiervoor het geld in dat over is uit het potje van boorbedrijf Cuadrilla.

Volgens wethouder Herman van Wanrooij is er nog 76.000 euro van het potje beschikbaar. ,,Ik sta zeker open voor uitbreiding van de aanvragen." D66 en Combinatie95 brachten dit naar voren middels een motie in de laatste raadsvergadering. Zij stellen dat verenigingen als de scouting en Hobby Centrum Boxtel ook interesse hebben in de subsidie, maar deze nu niet kunnen aanwenden. Het verzoek werd door alle fracties aangenomen.

Cuadrilla betaalde eerder 150.000 euro aan Boxtel om naar schaliegas te kunnen boren. Dit bedrag hoefde niet te worden terugbetaald, waarna Boxtel in 2015 besloot dit geld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen bij sportclubs.

Op dit moment subsidiëren het Rijk en de gemeente samen zestig procent van de maatregelen voor een club. De rest dient uit de eigen middelen te komen.