Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

EXTRA CACHET AAN 35-JARIG BESTAAN

Reddingsbrigade haalt NK Lifesaving binnen

LINDA VAN DE WIEL

Hinderniszwemmen, vervoersestafette met een duikpop, lijnredding met tuigje en estafette met torpedoboei. Voor leken zijn dit onbekende termen. Dat geldt echter niet voor de leden van Reddingsbrigade Boxtel, voor wie deze onderdelen bijna dagelijkse kost zijn. En dat komt goed van pas, want in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 maart organiseert de vereniging in Het Dommelbad aan de Schijndelseweg in Boxtel het Nederlands kampioenschap Lifesaving Teams 2018.

,,Dit zwemseizoen bestaat Reddingsbrigade Boxtel 35 jaar. Om hierbij stil te staan worden diverse activiteiten met, voor en door de leden georganiseerd", vertelt Harald van der Ven, die samen met Willem-Mathijs van der Aa en Jeroen Aarts het feestcomité vormt. ,,Inmiddels is de workshop auto te water geweest, hebben verschillende leden deelgenomen aan de Nieuwjaarsduik in recreatieplas De Langspier en was er voor de kinderen een spectaculaire spelinstuif." Het volgende evenement dat op de agenda staat, is het Nederlands kampioenschap Livesaving voor teams. Van der Ven: ,,We hebben er alles aan gedaan het evenement voor de tweede keer naar Boxtel te halen en dat is dus gelukt. Ik vind het een mooie manier om ons 35-jarig bestaan wat extra cachet te geven. En om onze vereniging bekend te maken in Boxtel en bij onze zusterverenigingen."

DIVERSE ONDERDELEN

Het NK Lifesaving Teams is een wedstrijd in zes verschillende leeftijdscategorieën. Een ploeg bestaat uit minimaal vier en maximaal zes deelnemers. ,,Er wordt in teamverband aan diverse onderdelen deelgenomen, zoals hinderniszwemmen en lijnredding met tuigje. Dit laatste is een grote technische en fysieke uitdaging, doordat de zwemmers snel in en uit een tuigje moeten kunnen. Enkele zwemmers duiken zo in dat tuigje, maar als dat misloopt, verlies je veel tijd", legt Van der Ven uit.

PROLONGEREN

De wedstrijdteams van Reddingsbrigade Boxtel nemen ook deel aan deze wedstrijd. Van der Ven: ,,En er zijn kanshebbers. Tijdens de editie van 2017 hebben onze 'masters', de deelnemers in de oudste leeftijdscategorie, de eerste prijs binnengesleept. In eigen huis proberen zij hun titel natuurlijk te prolongeren." Zaterdag 24 maart vinden de wedstrijden plaats van 12.00 tot 18.00 uur, zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

De wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

FOTO LINKS: Reddingsbrigade Boxtel maakt zich op voor het NK Lifesaving. (Foto: Linda van de Wiel).