Afbeelding
Foto:

INTERACTIEVE BIJEENKOMSTEN IN LIEMPDE OP VRIJDAG 23 MAART

College Tour over café 't Groene Woud

Enkele maanden geleden werd op feestelijke wijze stilgestaan bij het feit dat de familie Sanders een eeuw lang verbonden was aan café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. Om nogmaals aandacht te besteden aan het eeuwfeest wordt op vrijdag 23 maart de activiteit 'Sien d'r Oge' georganiseerd: een interactieve College Tour met tal van (historische) wetenswaardigheden over het café en de buurtschap Kasteren.

In 1881 wordt Petrus Peijnenburg eigenaar van het café, tien jaar later neemt Sien Peijnenburg de zaak over. En nog altijd staat 't Groene Woud in de volksmond bekend als café Sien Peijn. In 1918 namelijk ging Janske van der Heijden als dienstmeisje aan de slag in het café aan


Boseind: breder
onderzoek naar
veilige oversteek

RENS VAN DEN ELSEN

Wethouder Herman van Wanrooij gaat het onderzoek naar een veilige fietsoversteek bij de rotonde Boseind uitbreiden. Hij gaat daarbij ook kijken naar mogelijkheden in de nabijheid van het verkeersplein. ,,Ik hoor ook de onvrede die er speelt bij de inwoners van Lennisheuvel, want ik heb mijn oren en ogen ook niet in mijn zak zitten. Daarom gaan we nu zeker verder kijken dan onze neus lang is."

De wethouder is echter wel van mening dat de tijd begint te dringen omdat er vóór de zomer een plan moet liggen. Hij heeft zijn ambtenaren echter al aan het werk gezet. ,,Het wordt krap, maar het moet lukken."
Op de vraag van Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) of er nu dan wel geld voor uitgetrokken kan worden gaf Van Wanrooij geen eenduidig antwoord. ,,Als alle opties er liggen wordt ook duidelijk wat de kosten zijn. Die kunnen we dan bespreken."

Het plan was vooralsnog om een gelijkvloerse kruising met stoplichten aan te leggen. Deskundigen vinden dat van alle rotondes op de Keulsebaan, want daardoor zou de doorstroming van gemotoriseerd verkeer beter te reguleren zijn als straks de dubbele overweg gesloten is en de verkeersdrukte toeneemt. Een fietstunnel, -brug of bypass zou op de locatie bij Lennisheuvel geen optie zijn vanwege de te hoge kosten of effecten op het verkeer.
De gemeenteraad was het er echter unaniem over eens dat er ook wordt gekeken naar de directe omgeving van de rotonde Boseind.


Open dag De Munsel

Tijdens de week van Zorg en Welzijn opent woonvorm De Munsel in Boxtel op zaterdag 17 maart de deuren van 12.00 tot 16.00 uur. Hier wonen 24 cliënten met een meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH), in de leeftijd vanaf vijfentwintig tot eind zestig jaar. Tijdens de open dag kan men een kijkje komen nemen hoe het leven binnen een woonvorm eraan toegaat. Er is onder meer een film te zien over wat de cliënten op de dagbesteding doen. Daarnaast is het mogelijk om je als vrijwilliger aan te melden, bijvoorbeeld als maatje van een cliënt.

het Duits Lijntje. Ze bestierde 't Groene Woud met haar man Kees Sanders en later, toen hij overleed, met zoon Jan. Uiteindelijk kwamen Adriaan, een andere zoon, en zijn echtgenote Tonny aan het roer van het café en twee jaar geleden namen Jos en zijn vrouw Miranda 't Groene Woud over.

TWEE BIJEENKOMSTEN

Tijdens 'Sien d'r Oge' komt amateurhistoricus Jan van de Sande uit Liempde aan het woord. Hij brengt allerlei Kasterense wetenswaardigheden voor het voetlicht. Ook voormalig kruidenier Christ Putmans verzorgt een presentatie. Hij had veel met het café te maken, zowel als klant en als leverancier. Tussen de verschillende voordrachten door vertolkt troubadour Jan van der Heijden op Kasteren of het café doorspekte teksten.

Samen met de inbreng van al of niet spontaan opkomende herinneringen bij het aanwezige publiek hopen de organisato-


Ruilbeurs

De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) houdt zondag 11 maart een ruilbeurs van 10.00 tot 13.00 uur in gemeenschapshuis De Walnoot. Op deze beurs kunnen bezoekers onder meer postzegels en munten ruilen. Iedere editie is er ook een speciaal thema. Dit keer is dat het vijfjarig bestaan van de Plus spaaracties. De entree bedraagt één euro. Kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang.

ren op twee bijeenkomsten waarin 'zienderogen' meer bekend wordt over het café. De eerste College Tour vindt plaats om 14.00 uur. Later die dag, om 19.00 uur, wordt de activiteit herhaald. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden via e-mailadres info@tgroenewoud.nl of via telefoonnummer (0411) 63 12 91. (Foto: collectie café 't Groene Woud).


Jan Juffermans spreekt tijdens jubileum WFBN

Boxtelaar Jan Juffermans houdt woensdag 14 maart een lezing tijdens de lustrumviering van de Wereldfederalisten Beweging Nederland (WFBN) in Den Haag. Zijn toesprak volgt na het artikel 'Naar Footprint Justice: het recht op een Eerlijk Aarde-aandeel' dat hij schreef voor het blad Eén Wereld dat is uitgebracht vanwege het 70-jarig bestaan van WFBN.

In zijn artikel pleit Juffermans voor een eerlijke verdeling van de Aarde onder haar inwoners en hoe dit aansluit op het liberale gedachtegoed. De viering van WFBN begint op 14 maart om 14.30 uur en vindt plaats in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten 10. Naast Juffermans zijn ook oud-minister Jan Pronk en burgemeester Aat de Jonge van Dronten de gastsprekers.