Afbeelding
Foto: Daisy Renders

LEVEN ROND HET SOCIAAL MINIMUM

'De Voedselbank zorgde voor enorme opluchting'

JOLEEN VAN ROOIJ

In Boxtel maken momenteel ruim 120 huishoudens wekelijks gebruik van de Voedselbank. Maar er zijn veel meer huishoudens die in aanmerking komen voor een levensmiddelenpakket: 1.480 huishoudens, zo blijkt uit cijfers van de gemeente Boxtel. Tijdens de opening van het nieuwe pand van de hulporganisatie aan de Achterberghstraat werd in oktober een dringende oproep gedaan om aandacht te schenken aan zogeheten 'stille armoede'. Wat betekent het om te leven rond het sociaal minimum en hoe wordt de voedselhulp ervaren? Deze week het eerste portret in de reeks 'De Schaamte Voorbij': Anita Brouwer.

Stichting Brabants Centrum heeft een groot aantal cliënten van de Voedselbank bereid gevonden om hun ervaringen en achtergrond in het openbaar te delen. Een artikelenreeks werpt een licht op het dagelijks leven van mensen die rond moeten komen van een laag inkomen en daarbij de steun van de Voedselbank goed kunnen gebruiken.

TEGENSLAG

Tegenslag is Anita Brouwer uit Boxtel niet vreemd. Momenteel zit ze vanwege de gevolgen van haar aandoening noodgedwongen thuis: ,,Ik belandde twee jaren geleden drie keer op de intensive care vanwege een ernstige ontsteking aan mijn alvleesklier. Ik heb toen vier maanden in het ziekenhuis gelegen en werd vanwege deze opname ook nog eens financieel gekort", geeft Anita aan.

In 2013 had Anita nog een parttime baan in de horeca, maar ze kwam na een scheiding in grote financiële problemen. ,,Op een bepaald moment liep ik enorm achter met het betalen van de rekeningen en moest ik het ene gat met het andere zien te dichten", vertelt ze.

De Boxtelse kwam onder bewindvoering te staan en verhuisde naar een eenpersoonskamer in een pension, in de praktijk een plek waar ruim dertig mensen leven die allemaal financiële ondersteuning nodig hebben om ergens te kunnen wonen. ,,Voor nood is dit een prima oplossing", vertelt Anita. ,,Ik heb een dak boven mijn hoofd en betaal nu een huur van ongeveer driehonderd euro per maand inclusief gas, water en licht."

Toen Anita financieel in de sores kwam, kon ze terecht bij de Voedselbank: ,,Dat was een enorme opluchting. Ik ben alle mensen van de Voedselbank die zich voor ons inzetten en alles voor ons regelen ontzettend dankbaar."

Vlak voordat Anita twee jaar geleden in het ziekenhuis belandde, gebeurde er echter ook iets positiefs: zij ontmoette haar huidige partner die destijds in een vergelijkbare situatie zat. Het stel leeft momenteel van zestig euro in de week en tien euro om een wasje te kunnen draaien in het pension. ,,Het is wat het is", vertelt ze. ,,Je wordt er heel creatief van hoor en je leert hierdoor uitstekend plannen."

Nee, er is geen geld om iets te kopen. Verjaardagscadeautjes zijn er niet bij en uitjes naar de stad niet mogelijk. Bovendien is het lang geleden dat de twee een terrasje hebben gepikt. Maar het creatief omgaan met geld heeft Anita inmiddels helemaal in de vingers. Zelfs op keukenrollen en tissues bespaart ze: ,,Wij gebruiken bijvoorbeeld textielen zakdoeken; niks mis mee. Gebakken spekjes dep ik af met een filterzakje of toiletpapier en er is geen geld voor kleding. Er zijn inderdaad heel veel dingen die niet mogelijk zijn. Maar wanneer het lekker weer is, smeren we thuis een boterhammetje, nemen we de koelbox mee en genieten van een heerlijke middag in park Stapelen. Prachtig toch?"

Inmiddels heeft Anita ook geleerd om goed te plannen zodat zij een hele week vooruit kan met het pakket van de Voedselbank. ,,Om enigszins variatie in de maaltijden te kunnen aanbrengen, probeer ik weleens iets creatiefs uit."

Of het vermoeiend is om iedere dag bezig te moeten zijn met planning en budgettering? ,,Het is een uitdaging!'' zegt de Boxtelse ferm. ,,Ik zag zojuist bij een winkel een aanbieding van toiletpapier. Zo meteen ga ik berekenen wat me dit precies kost, hoe lang we er ongeveer mee doen en wat dit inhoudt voor ons leefgeld per week."

BUDGETEXPERT

Ondertussen is Anita een expert op het gebied van leven met een budget: ze helpt anderen met invullen van formulieren en geeft advies aan mensen in vergelijkbare situaties. ,,Door mijn eigen ervaringen kan ik de mensen gericht helpen. Het willen helpen zit nu eenmaal in mijn aard."

'Wie goed doet, die goed ontmoet' is het motto van de Boxtelse. En dat blijkt ook uit te komen: zij kan terecht in de schuldsanering waardoor na drie jaar haar schulden afgelost zijn en er is zicht op een nieuwe woning. Anita, opgewekt: ,,Dat zou ik echt geweldig vinden! Het betekent dat ik een nieuwe start kan maken met een schuldenvrij bestaan in het vooruitzicht."

Anita heeft alle hulp met beide handen aangepakt en adviseert dan ook aan anderen om dit te doen, óók bij de Voedselbank: ,,Mensen hoeven zich hier niet voor te schamen, ben blij dat het er is! Iedereen die bij de Voedselbank komt, zit in hetzelfde schuitje maar wordt er uiteindelijk enorm door geholpen."

FOTO ONDER: Immer opgewekt gaat Voedselbank-klant Anita Brouwer uit Boxtel door het leven. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding