GEDEPUTEERDE DENKT MEE MET BOXTEL

'Denk ook aan gefaseerd bouwen in het gebied'

PÅL JANSEN

Het bezoek van gedeputeerde Erik van Merrienboer van gisteren aan Liempde werd door wethouder Peter van de Wiel en partijgenoot Joep Schalkx (Combinatie95) beschouwd als sympathiek. Inzet is de beoogde bouw van 80 tot 100 woningen op het perceel Roderweg-Hamsestraat. Van Merrienboer heeft ook woningbouw in zijn portefeuille en ziet de noodzaak van bouwen voor 'eenpersoonshuishoudens' voor Noord-Brabant. ,,Bedenk ook dat je gefaseerd kan bouwen", gaf hij de wethouder mee.

Het gefaseerd bouwen werd echter al door het college van de hand gedaan. Ook Schalkx gaf dat plan weinig kans. ,,Dat neemt ook een groot risico met zich mee voor de projectontwikkelaar", vertelde hij. ,,Maar ik merkte dat de gedeputeerde wel goed op de hoogte is van het gebied en meedenkt, dus dat is positief."

,,We kijken niet alleen op papier maar ook in het gebied zelf", verklaarde Van Merrienboer zijn bezoek. ,,De petitie zet nog maar eens kracht bij dat ook hier een grote groep is die behoefte heeft aan woningen."

De vraag blijft alleen nog steeds hoe die woningen gerealiseerd kunnen worden. De gedeputeerde gaf wethouder Van de Wiel nog mee om 'integraal' naar het gebied te kijken. In zoveel woorden wil dat zeggen dat de omliggende natuur rondom de wijk beter betrokken moeten worden bij een nieuw bouwplan dat de gemeente Boxtel aan provincie gaat voorleggen. Momenteel is Van de Wiel in overleg met Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte en het Groen Ontwikkelfonds om tot dat plan te komen.

Inzet is ook de verhuizing van de kassen die in het gebied staan, waar zowel de provincie, de gemeente als de eigenaar positief tegenover staan. Van de Wiel: ,,Dat zou een enorme kwaliteitswinst voor het gebied betekenen."

Momenteel ziet de gedeputeerde ruimte voor veertig huizen. Maar met een beter (groen) bouwplan kunnen dat er meer worden, wat ook zou betekenen dat er meer ruimte komt voor starters- en seniorenwoningen waar veel behoefte aan is.


BALANS RUZIET MET D66 EN COMBINATIE95

'Motie over woningbouw Liempde onder de gordel'

Een motie van Balans zorgde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering voor hoofdbrekens bij het college. De fractie verzocht in haar voorstel de burgemeester om zijn kennis en netwerk binnen de provincie in te zetten om groen licht te krijgen voor de 80 tot 100 nieuwbouwwoningen die de gemeente Boxtel voor ogen heeft op het perceel Roderweg/Hamsestraat in Liempde.

Tot verbazing van de fractieleden van Balans werd de motie afgewezen. Volgens D66 en Combinatie95 was het voorstel een steek onder water. Jos Hegeman (D66): ,,Het verzoek suggereert dat de burgemeester zijn netwerk niet nu al inzet." Peter Manniën (Combinatie95): ,,Waarom komt die motie? De verkiezingen zijn in aantocht en het suggereert dat de wethouder het niet alleen kan en er een grote jongen bij gehaald moet worden om de woningbouw voor elkaar te krijgen. Onder de gordel: wethouder Peter van de Wiel werkt zich kapot voor die huizen."

Burgemeester Mark Buijs stond in eerste instantie positief tegenover het verzoek van Balans: ,,We willen met zijn allen bouwen en samenwerking is daarin belangrijk. Op alle woningbouwlocaties die er zijn, wordt gebouwd of er zijn plannen. Dat gaat om geloof ik 1.000 woningen. Ik ben altijd bereid mee te kijken, dat doe ik al, dus het antwoord op uw vraag is: ja."

Maar na een overleg tussen burgemeester en wethouders tijdens een schorsing, kwam Buijs terug op de motie van Balans. ,,Als college kunnen we het niet ondersteunen omdat de bewoordingen die in de brief staan, suggereren dat het niet vanzelfsprekend is dat er al volop ingezet wordt. Dat we binnen het college elkaar ondersteunen en integraal werken is vanzelfsprekend."

Fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) begreep de veranderde houding van de burgemeester niet. Hegeman nam het echter op voor Buijs. ,,U vraagt hem om zich in te zetten, terwijl de burgemeester zich al keihard inzet. Je moet je afvragen of dat gepast is."

Van der Zanden had echter 'vraagtekens bij het handelen van de burgemeester'. Hij vond het 'moeilijk in verband met de onafhankelijkheid die we nodig hebben'. Manniën: ,,De strekking is het onderuit halen van de wethouder, dat ondersteunt de burgemeester niet en dat zou hij ook nooit doen." Alleen CDA en Balans stemden uiteindelijk voor, de rest van de fracties (een meerderheid) was tegen.