Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• KEUZE IS GEMAAKT • GESPREKKEN IN AFRONDENDE FASE

Cultuurverbinder komt vóór 21 maart

HENK VAN WEERT

Nog voordat op 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, maakt wethouder Marusjka Lestrade de naam bekend van de zogeheten cultuurverbinder in de gemeente Boxtel. Er is al gekozen wie dat moet worden, maar de gesprekken met deze persoon zijn nog niet helemaal afgerond. Op de vacature reageerden 63 mensen; vier van hen werden uitgenodigd voor een gesprek met de sollicitatiecommissie.

De selectieprocedure werd gevoerd door Liesbeth Jans (Brabants Kenniscentrum Kunst & Cultuur, BKKC) uit Tilburg, Nan van Schendel (directeur van de regionale bibliotheek in 's-Hertogenbosch, de Boxtelse dansdocente Lotte Timmermans en gemeenteambtenaar Astrid Kraal.

Hoewel de gemeenteraad eerder instemde om voor twee jaar geld uit te trekken om een cultuurverbinder (die eerder ook wel als stadskunstenaar werd aangeduid) aan te stellen, bleef er discussie bestaan over de noodzaak van zo'n functie. Daarmee is op jaarbasis 40.000 euro gemoeid.

Oppositiepartij CDA noemde het 'stadse fratsen', maar schaarde zich afgelopen dinsdag toch nog achter de benoeming. Alleen niet nu, maar ná de verkiezingen. Dus door een volgend college. Maar dat gaat niet gebeuren.

Ook het pleidooi van kunstenaar Jules van den Langenberg om in plaats van de cultuurverbinder te kiezen voor een tweejarig programma waarin internationale ontwerpers, kunstenaars en architecten zich vermengen met lokale verenigingen, bedrijven en scholen, ziet wethouder Lestrade niet zitten: ,,Over stadse fratsen gesproken..."

FOTO BOVEN: Tijdens de Uitmarkt die jaarlijks in september wordt gehouden bij Podium Boxtel komen diverse vormen van kunst en cultuur samen. Met de aanstelling van een professionele cultuurverbinder hoopt wethouder Marusjka Lestrade nóg meer partijen te laten samenwerken aan innovatieve projecten. (Archieffoto: Peter de Koning, 2013).


Kunstworkshops galerie La Veritá

Kunstgalerie La Veritá aan de Stationsstraat in Boxtel geeft iedere donderdagochtend gratis kunstzinnige workshops. ,,Ik wil mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met kunst", licht eigenaar Rocco Ancarola toe.

De van oorsprong Italiaanse kunstenaar met een achtergrond in architectuur organiseert in zijn galerie onder meer cursussen kunstzinnige vormgeving, therapieën en intuïtief schilderen voor mensen met kanker en hun naasten. Iedereen kan drie keer een gratis kunstzinnige workshop volgen in galerie La Veritá. Die vinden wekelijks plaats op donderdag tussen 09.30 en 11.30 uur. Aanmelden kan op www.laverita.nl/cursussen of via telefoonnummer 06-18 55 86 81.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouden (KBO) in Boxtel heeft de volgende activiteiten op het programma staan.

VRIJDAG 9 MAART

12.45 contactmiddag KBO Selissen in De Walnoot met muzikaal optreden van Tonny Wijnands.

13.30 rikken en jokeren in De Adelaar.

MAANDAG 12 MAART

09.00 bezoek Legrand (Van Salmstraat).

13.30 bezoek hortensiakwekerij P. van de Ven (Selissen 4); aanmelden vóór 9 maart via tel. 06-19 95 39 97 of e-mail: kbo.boxtel@gmail.com.

DINSDAG 13 MAART

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Adelaar.

WOENSDAG 14 MAART

13.30 contactmiddag KBO Oost in De Rots met een muzikaal optreden van Maestro &Co.

DONDERDAG 15 MAART

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 16 MAART

13.30 rikken en jokeren in De Walnoot.

Swanee Bridge Jazzband

Onder het motto 'Horen, zien en... swingen' vertolkt de Swanee Bridge Jazzband zondag 11 maart muziek uit de jaren vijftig en zestig. Het optreden in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 begint om 14.30 uur, de toegang is gratis.