Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's up, Sem?

Salto's, backflips en flikflaks. De meesten krijgen al bijna spierpijn bij het idee. Maar voor Sem Haase (7) geldt dat niet. Hij doet namelijk aan wedstrijdturnen bij de Vughtse atletiekvereniging Prins Hendrik. En dat doet hij behoorlijk goed.

Sem, waarom ben je begonnen met turnen? ,,Mijn zus Evi turnt en ik vond dat altijd al heel cool. Maar ik heb eerst nog een tijdje op voetbal en hockey gezeten. Toen zei ik tegen mama dat ze me nog allerlei sporten kon laten proberen, maar dat ik wilde turnen. En dat doe ik nu al bijna drie jaar."

Wat is er zo leuk aan deze sport? ,,Het is heel afwisselend. Je kunt springen, zwaaien en allerlei trucjes doen. Ik vind de reuzendraai aan de rekstok leuk. En je wordt heel lenig en ook sterk van turnen."

Welke toestellen zijn er allemaal bij het turnen voor jongens? ,,Je hebt de brug, de rekstok, de ringen, sprong, vloer en voltige. Voltige is het zogenoemde 'paard' waarop je een oefening turnt. Daar ben ik volgens mama heel goed in. Ik vind de rekstok het leukst."

Wat wil je later worden? ,,Ik wil heel graag topsporter worden. Het liefst word ik net zo goed als Epke Zonderland. Maar er zijn meer goede turners hoor. Ik weet niet of ik naar een speciale school voor topsporters wil, maar ik wil wel veel trainen. Ik turn nu al drie keer per week drie uur."

Je hebt twee weken geleden een prijs gewonnen. Kun je daar wat meer over vertellen, Sem? ,,Ik heb de eerste prijs gewonnen bij de regiokampioenschappen. Daaraan doen kinderen uit Noord-Brabant, Limburg en Zeeland mee. En nu mag ik meedoen aan het Nederlands kampioenschap. Dat is op 26 mei in Groningen. Dus we moeten heel ver rijden."

Nog één vraag Sem, wat zeg je tegen kinderen die zeggen dat turnen een sport voor meisjes is? ,,Ik vraag dan of ze al die stoere mannen kennen die turnen. En of ze weleens op hun spierballen hebben gelet. Want die hebben turners. Ik ook trouwens, dus als ze willen vechten komen ze maar op. Ik ben heel sterk." (Foto: Peter de Koning).