Afbeelding
Foto: Pål Jansen

TWINTIGERS OP GOEDE PLEKKEN VOOR GEMEENTERAAD

Hoe maak je stemmen interessant?

PÅL JANSEN

Een flinke groep twintigers maakt dit jaar kans om in de gemeenteraad te komen. Vier daarvan lijken zeker te zijn van een zetel, voor een paar wordt het kantje boord. Maar met een beetje goede wil en fantasie kan de gemeenteraad na 21 maart in één klap voor een kwart uit twintigers bestaan. Acht jonge politici van verschillende partijen kwamen dinsdagavond samen om te bespreken wat alle politiek overstijgt: stemmen!

Sinds 1978 is de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen landelijk trend-


matig gedaald: van 78 procent toen naar 54 procent tijdens de laatste verkiezingen in 2014. In Boxtel kwam toen 52 procent van de inwoners opdagen. De gemeente heeft dit jaar als doelstelling om minimaal op dat percentage uit te komen. Maar hoe moet dit dan in de toekomst? En hoe representatief is de gemeenteraad straks nog voor de bevolking als minder dan de helft komt opdagen? Met dit soort vragen zitten ook de jonge politici.

VERSCHILLEN

Wiebe de Leijer (D66): ,,Juist lokaal kan je stem een belangrijk verschil maken. De verschillen zijn erg klein." Jet Winkler (PvdA/GroenLinks): ,,Ik geloof dat je met 150 voorkeursstemmen in Boxtel al in de raad kunt komen."

Als de opkomst in Boxtel ongeveer gelijk blijft, ligt dat aantal zelfs lager. Zo kwam Marije van Kuijk van de SP in 2014 in de gemeenteraad met 143 voorkeursstemmen.

BETROKKENHEID

Desalniettemin ligt de betrokkenheid onder jongeren om te gaan stemmen, historisch gezien laag. Maar in het algemeen neemt de wil om te stemmen af, niet alleen bij de jeugd. Dus hoe dat te doorbreken? Joep Schalkx (Combinatie95): ,,Mijn vader zat ook in de politiek en die heeft mij geleerd alles zo concreet mogelijk te maken. We hadden een keer een gastspreker uitgenodigd voor een lezing over Tiny Houses. Daar komen veertig tot vijftig mensen op af die de mini-woningen gewoon leuk vinden."

De jeugd van de PvdA/GroenLinks, INbox, Balans, CDA, Combinatie95, D66 en de VVD (de SP liet verstek gaan) waren niet met hun eigen partijlijn bezig, maar zochten gezamenlijk naar ideeën om te ontplooien. Van alles werd besproken: aanspreken van jongeren, media-gebruik, manifesten houden.

ENERGIE

Van politiek was nauwelijks sprake omdat het gezamenlijke belang helder was: zorgen dat meer inwoners gebruik maken van hun stemrecht. ,,Het leuke aan deze bijeenkomst is dat het de partijbelangen overstijgt", vond Rick de Jong (Balans), wat erkend werd door de rest.

De club besloot daarom gezamenlijk op te trekken. De jonge politici gaan na de verkiezingen weer bij elkaar zitten en een plan van aanpak bedenken om de politieke betrokkenheid onder de inwoners vanuit hun eigen rol weer aan te wakkeren.

FOTO BOVEN: Dinsdagavond was er een overleg onder de twintigers van de lokale fracties dat de 'partijbelangen oversteeg'. Van links naar rechts: Joep Schalkx (Combinatie95), Rick de Jong (Balans), Gijs van der Heijden (CDA), Nelly Cloïn (Balans), Heleen de Koning (INbox), Jet Winkler (PvdA/GroenLinks) met daarachter Wiebe de Leijer (D66) en Rick van Eijndhoven (VVD). (Foto: Pål Jansen).