Wethouder Peter van de Wiel (links) plaatst zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf aan de Mijlstraat. Daarbij krijgt hij hulp van leverancier Hans Maassen (midden, Solartricity) en ambtenaar Johan van den Biggelaar. (Foto: Albert Stolwijk).
Wethouder Peter van de Wiel (links) plaatst zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf aan de Mijlstraat. Daarbij krijgt hij hulp van leverancier Hans Maassen (midden, Solartricity) en ambtenaar Johan van den Biggelaar. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL STREEFT NAAR ENERGIE-NEUTRALITEIT IN 2030

Dak gemeentewerf vol zonnepanelen

In haar streven om in 2030 energie-neutraal te zijn, is de gemeente Boxtel volop bezig haar eigen gebouwen duurzamer te maken. Maandag werd gestart met het plaatsen van in totaal 220 zonnepanelen op de gemeentewerf aan de Mijlstraat. Daarmee kan 75 procent van het benodigde energieverbruik zelf worden opgewekt, meldt projectleider Johan van den Biggelaar.

De installatie van de zonnepanelen kost 75.000 euro. Van het Rijk krijgt Boxtel uit het programma Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) verspreid over vijftien jaar een bijdrage van ongeveer 67.000 euro. ,,Dit bedrag kan fluctueren omdat het afhankelijk is van het aantal opgewekte kilowatts en de energieprijzen. Het verschil tussen deze twee bedragen betaalt de gemeente Boxtel", aldus een woordvoerster.

In een later stadium wordt nog bekeken welke maatregelen nog meer genomen kunnen worden om uiteindelijk tot een volledig energie-neutrale gemeentewerf te komen, stelt wethouder Peter van de Wiel. Hij klom maandagmiddag met projectleider Van den Biggelaar en leverancier Hans Maassen van Solartricity het dak op om symbolisch het startschot te geven voor de plaatsing van de panelen. Volgende week kan het totale systeem naar verwachting opgeleverd worden. Eerder werden al zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis geplaatst. En vorig jaar oktober startten Helicon-studenten een onderzoek naar manieren waarop Boxtelse ambtenaren energiezuiniger kunnen werken.