Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JRL debatteert in raadzaal

Straks een studielening afsluiten? Volg de politiek

PÅL JANSEN

Een groep van veertig tot vijftig leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) kroop maandag in de huid van Boxtelse politici. In de raadzaal van het gemeentehuis werd een praktijkles lokale democratie gehouden. De scholieren kregen al veel les over landelijke politiek, maar op lokaal niveau nog niet. De gemeenteraadsverkiezingen zijn echter in aantocht, een mooi moment voor een praktijkles. Helemaal voor Anika Zafar die op 21 maart voor het eerst mag stemmen.

Of alle scholieren even politiek geëngageerd zijn, is nog de vraag. Voor Anika Zafar geldt die twijfel niet. De op 1 december 2000 geboren Boxtelse weet al precies op welke partij en zelfs op wie ze gaat stemmen: ,,Sohib Iftikhar, de nummer zeven van D66. Hij is een kennis. Maar ook wat D66 voor de euthanasiewet doet, vind ik erg belangrijk. En hoe de partij staat voor onderwijs spreekt me aan."

Anika volgt de landelijke politiek via het NOS-journaal en online media. Soms zelfs door de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer terug te kijken. ,,Dan weet ik waar ik aan toe ben. De Donorwet bijvoorbeeld: als ik me niet uitschrijf, ben ik automatisch donor. En straks ga ik studeren, hoe zit het met collegegeld? Lenen kan, maar dan weet ik ook dat ik straks in de problemen kom als ik met een studieschuld zit. Met een hypotheek bijvoorbeeld."

STANDPUNTEN INNEMEN

De lokale politiek is voor Anika echter nog een relatief nieuw terrein. Ook voor haar klasgenoten, vertelt docent Simon van Kordelaar. ,,We hebben vooral veel landelijke politiek in de klas behandeld, maar de gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht en dus was dit een uitgelezen kans om de leerlingen te laten zien hoe de politiek op lokaal niveau in elkaar steekt."

De JRL-scholieren vertegenwoordigden de lokale partijen VVD, Combinatie95, CDA, Balans en PvdA/GroenLinks. Zij moesten standpunten innemen en argumenten bedenken over waarom er in het centrum wel of geen cameratoezicht moet komen.

DE PARTIJLIJN

Voor gelegenheids-VVD'er Nine van Hemert was het standpunt van haar partij nog even moeilijk te volgen: ,,Dat is toch hypocriet? Aan de ene kant zeggen we dat cameratoezicht niet hoeft omdat er politie is tijdens uitgaansavonden, maar met carnaval is het weer wel nodig. Zet dan extra agenten in..."

De partijlijn moest echter strak worden gehouden, want enkele momenten later werden de standpunten tegenover de rest van de 'gemeenteraad' verdedigd. Wat betreft het uitgangspunt voor cameratoezicht was Nine het niet eens ('Waarom kunnen we niet bij partijen ingedeeld worden waar je het mee eens bent'), maar desalniettemin leerzaam, legde docent Van Kordelaar aan zijn leerling uit: ,,Je moet het partijbelang voorop zetten. En zo leer je debatteren, ook als je het niet eens bent met een standpunt."

DISCUSSIE

Een vlammend (en hilarisch) politiek betoog kwam van Liempdenaar Lars Jennissen in de rol van een Combinatie95-raadslid: ,,Het kost su-per-veel geld. O ja, en schijnveiligheid. Iedereen denkt dan: we zijn lekker veilig omdat er overal camera's hangen, maar dat is dan niet. Mensen worden toch in elkaar geslagen. Al die camera's worden ook gemold door dronkenlappen. Die moeten weer vervangen worden en het onderhoud kost ook geld."

Inhoudelijk kwam PvdA/GroenLinks daar sterk op terug: ,,Geld is niet de hoogste prioriteit. Al kan er maar één gevecht mee gestopt worden, dan is het zijn geld al waard." Het CDA voegde daaraan toe: ,,Als je iets niet moet neerzetten omdat het vernield kan worden, kunnen we niets meer in de openbare ruimte plaatsen."

Zowel de partijen die voor of tegen waren, legden heldere argumenten neer, maar uiteindelijk telde gelegenheidsvoorzitter Dymph de Vries (gemeenteraadslid van de VVD) een krappe meerderheid voor het voorstel. Als het aan deze JRL-leerlingen ligt, komt er cameratoezicht op de Boxtelse Markt.

FOTO ONDER: Scholieren waren druk bezig om argumenten te bedenken voor het standpunt van de VVD. Even later gingen zij met de 'fracties' van Combinatie95, CDA, Balans en PvdA/GroenLinks in discussie. (Foto: Albert Stolwijk).