Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BEWONERS BREUKELEN EN WEST WILLEN WEL EENS DUIDELIJKHEID

'PHS: oneindig voortslepend proces'

HENK VAN WEERT

Als je inwoners van de wijken Breukelen, Kalksheuvel en bedrijventerrein Ladonk vraagt naar hetgeen de voorbije jaren onvoldoende is gerealiseerd door de gemeente Boxtel, komen verkeersonderwerpen het meest bovendrijven. Niet verwonderlijk, want in dit gebied is de te sluiten dubbele overweg in de Tongersestraat de verbindende factor.

In aanloop naar het beslissing om de dubbele overweg te sluiten, werden in 2012 tijdens brainstormsessies met inwoners ruim veertig varianten aangedragen als alternatief voor deze spoorwegovergang. Sluiting is onontkoombaar volgens het Rijk en ProRail vanwege de toename van het treinverkeer waardoor de spoorbomen meer dicht dan open zijn.

Uiteindelijk koos de gemeenteraad in november 2013, enkele maanden vóór de vorige verkiezingen, voor de aanleg van een fietstunnel op die plek in de Tongersestraat. Sindsdien wordt veel gesproken over de gevolgen die de sluiting van de dubbele overweg heeft voor de infrastructuur elders in Boxtel. En dus lijkt het volgens diverse deelnemers aan de enquête op alsof er aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) concreet weinig vervolg wordt gegeven. 'Een duidelijke visie ontbreekt', geeft een van de deelnemers aan.

SPIJKERS MET KOPPEN

Een ander stelt dat gevolgen van PHS niet

Boxtel

WensAmbulance

Klanten van Albert Heijn Boxtel hebben in de maand februari 248,85 euro ingezameld met statiegeldbonnetjes. Dit bedrag gaat naar de Stichting WensAmbulance Brabant zodat zij kosteloos de ritten voor Brabantse en Zeeuwse terminaal zieke mensen kunnen blijven uitvoeren.

doorberekend zijn naar de diverse wijken in Boxtel. Weer een ander noemt het 'een zich oneindig voortslepend proces' waarin niet voor de meest optimale oplossingen wordt gekozen en waarin buurgemeenten van Boxtel veel meer daadkracht tonen. Veel mensen geven aan dat de komende vier jaar nu eindelijk eens spijkers met koppen moeten worden geslagen.

Vijftig mensen reageerden op de de vragen en stellingen in de enquête die stichting Brabants Centrum onlangs hield onder ruim tweeduizend leden. Dat gebeurde met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen. In de reacties op de vraag van wat de afgelopen jaar niet of onvoldoende is bereikt, klinkt regelmatig door dat de geplande tunnel voor fietsers beter geschikt kan worden gemaakt voor auto's.

Opmerkelijk is dat slechts twee geënquêteerden aangeven dat het een goede zaak is dat de dubbele overweg dichtgaat. Ook opvallend: de verkeersdruk in de Baroniestraat, die er mede toe heeft geleid om te kiezen voor een fiets- in plaats van autotunnel in de Tongersestraat, wordt eveneens door slechts twee personen aangekaart...

BLAUWE ZONES

De invoering van blauwe zones wordt door meer mensen als positief beoordeeld. Wethouder Herman van Wanrooij koos voor deze oplossing nadat hij werd overladen met kritiek op een voorstel om een stelsel met parkeervergunningen in te voeren. De maatregelen werden ingegeven door de overlast die met name bewoners in de Stationsbuurt ervaren van forenzen die hun voertuigen in de woonstraten parkeerden. Slechts een enkeling prijst het initiatief om het Stationsplein een meer groen karakter te geven.

LUISTEREN

Het wijkorgaan Centrum-Breukelen zegt geen politiek te willen bedrijven en onthoudt zich dan ook van een mening aangaande bijvoorbeeld de dubbele overweg. ,,In de wijk zijn er voor- en tegenstanders van de fietstunnel. Hoe het probleem ook wordt opgelost, is ons als wijkorgaan eigenlijk om het even. Als er maar naar de inwoners wordt geluisterd, dáár gaat het ons om. En we constateren dat de gemeente steeds meer en steeds beter met burgers praat", zegt bestuurslid Marjolein Steegs.

Ze wijst bijvoorbeeld op de plannen die bewoners hebben opgesteld om de Stationsstraat levendiger te maken. Steegs: ,,Die inbreng wordt serieus genomen door de gemeente en dat vinden wij als wijkorgaan een goede zaak."

FOTO BOVEN: De dubbele overweg in de Tongersestraat verbindt de wijken Breukelen en Boxtel-West. Door de toename van het treinverkeer moet de spoorwegovergang worden gesloten. De gemeenteraad koos eind 2013 voor de aanleg van een fietstunnel op deze plek. (Archieffoto: Albert Stolwijk).