Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EERSTE PLANTMOMENT OP DE KLEINE AARDE OP 10 MAART

Voedselbos: plek biedt volop kansen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een extra impuls geven aan de natuurwaarden, mensen leren en inspireren over eetbare gewassen én planten, dieren en schimmels met elkaar laten 'samenwerken': dat zijn de doelen van het voedselbos op De Kleine Aarde. Vrijdag werd het perceel officieel 'geopend'. Het eerste plantmoment vindt zeer binnenkort plaats, meldde Marianne Galema van de initiërende vereniging Kleine Aarde Netwerk (KAN).

Ondanks de kille (gevoels)temperatuur kwamen behoorlijk wat belangstellenden op de opening van het voedselbos af. Onder hen ook voorzitter Yvo Kortmann van Streekraad Het Groene Woud en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Van beide organisaties heeft KAN subsidies ontvangen voor de aanleg van het bos. ,,Subsidies verstrek je omdat het goede initiatieven zijn. En ik denk dat dit voedselbos heel goed bij Boxtel past", aldus Van de Wiel. ,,Vanwege het duurzame en educatieve karakter van het initiatief omarmen we dit project graag." Kortmann onderstreepte de woorden van de wethouder. ,,Naast grootschalige projecten is het belangrijk dat Het Groene Woud óók kleinschalige initiatieven blijft ondersteunen."

Kruisbessenstruiken, wallen met kruiden, boomstammen waar paddenstoelen op worden gekweekt, een 'moerasachtig' perceel: het voedselbos wordt een veelzijdig stuk grond, aldus Galema. ,,We hopen mensen met het voedselbos ook te inspireren om eetbaar groen in hun tuin te planten." Daarnaast is het de bedoeling dat zo'n honderd schoolgroepen per jaar een bezoek gaan brengen aan het voedselbos, zei Patricia van Rooij van KAN. ,,Op onderzoek gaan naar de planten die hier groeien, kookworkshops met eetbaar groen: er is veel mogelijk. En De Kleine Aarde is een prachtige plek om dit soort lessen te verzorgen."

Zaterdag 10 maart krijgen vanaf 10.00 uur de eerste bomen en struiken een plek. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.kleineaardenetwerk.nl kan aanmelden.

FOTO ONDER: Een boom planten was vanwege de vorst niet mogelijk, dus mochten voorzitter Yvo Kortmann van Streekraad Het Groene Woud en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel vrijdag het nieuwe infopaneel van het voedselbos onthullen. (Foto: Peter de Koning).