Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEZIN UIT ESCH IN FILM OVER GEVOLGEN DRUGSVERSLAVING

'Als je je verhaal deelt, open je deuren'

CARRY DIRKX

Twee jaar geleden overleed Roland Timmermans uit Esch aan de gevolgen van zijn drugsverslaving. Hij was toen 35 jaar oud. Zijn ouders Desiree (62) en Jos (63) en zus Deborah (38) werden kort daarna benaderd hun verhaal te doen. Dat mondde uit in de documentaire 'The day Roland met Renee'. De film vertelt over Roland, zijn verslaving en vooral: de impact op de rest van het gezin. Parallel wordt het verhaal van de Amsterdamse Renee verteld, die haar verslaving wel te boven kwam. Om de documentaire af te kunnen maken, hebben de filmmakers nog 10.000 euro nodig. Daartoe is een crowdfunding gestart.

Vooral Desiree en Deborah zijn aan het woord tijdens het interview voor dit artikel. ,,Ons pap komt er bijna nooit tussen", zegt Deborah lachend. Maar Jos Timmermans neemt nadrukkelijk het woord om te vertellen waarom de familie meewerkte aan de documentaire. ,,Ik wil redden", zegt hij. ,,Redden is een groot woord, maar voor mij zegt het alles. Andere families redden, andere Rolands redden. Niet om ze daadwerkelijk van drugsverslaving te redden, want dat kan niet. Maar wel om alles eromheen draaglijker te maken."

Jos, Desiree en Deborah willen alle drie het grote verdriet over het verlies van Roland omzetten in actie, in iets positiefs. Ze hopen dat de film ingezet gaat worden voor voorlichting en preventie rond drugs en drugsverslaving. En ze hopen dat door de documentaire andere families, die hetzelfde meemaken, beseffen dat ze niet de enige zijn. ,,Wij hebben lang gedacht dat we er alleen voor stonden", zegt Deborah. ,,Ook omdat we zelf niet open waren over Rolands verslaving. We schaamden ons dood! Ik zat netjes op het vwo en dacht dat ik de enige was die zoiets meemaakte. Maar daardoor leidden we een dubbelleven. Toen we er open over werden, voorbij de schaamte, kwam er van allerlei kanten begrip, steun en herkenning. Als je je verhaal deelt, kwetsbaar bent, open je deuren voor anderen." Ze vindt het nog steeds eng en kwetsbaat om het verhaal van Roland te vertellen. Maar ook hard nodig. ,,Om het taboe te doorbreken rond drugs en verslaving, om meer openheid te creëren. Want het probleem is groot en overal."

VLUCHTEN

Roland was een jongen vol dualiteiten. ,,Hij kon je hart winnen en het daarna weer breken. Hij was superlief en een lastpost. Op school was hij het ettertje én het lievelingetje. Hij zat vol angsten, maar hij had wel het lef om drugs te gebruiken", zegt Desiree. Een geliefd, energiek jongetje, dat volop sportte en daar zijn ei kwijt kon. Deborah: ,,Hij kon niet goed omgaan met te veel prikkels, was heel gevoelig en kwetsbaar, maar zocht tegelijkertijd ook prikkels en grenzen op. En hij was beïnvloedbaar." Rond zijn zestiende jaar rookte hij zijn eerste joint. Het was het begin van een verslaving die steeds erger werd. Hij gebruikte onder andere GHB, alcohol, medicijnen en cocaïne. Deborah denkt dat hij drugs gebruikte als 'zelfmedicatie', om zijn angsten en gevoelens te dempen; om zich beter te voelen. Jos vult aan: ,,Vluchten, vluchten, vluchten. Hij was altijd aan het vluchten. Door de drugs kon hij alles loslaten. Dan hoefde hij niks meer te voelen." Wat was voor hen het moeilijkst? ,,De wanhoop en de angst", zegt Desiree. ,,Iedere dag waren we bang dat het verkeerd zou aflopen; dat hij dood zou gaan."

Meer dan tien keer probeerde Roland af te kicken, met professionele hulp. Juist in het jaar voordat hij overleed, was iedereen positief gestemd dat het zou gaan lukken. Roland wilde heel graag zijn leven veranderen. ,,Hij heeft in 2015 bij Pierpaolo Flesia gewoond", vertelt Desiree. ,,Pierpaolo is diaken in de Heilig Hartparochie en zorgt voor opvang op zijn boerderij in Liempde, voor mensen die nergens anders terecht kunnen." Op die plek krabbelde Roland op en maakte een positieve ontwikkeling door. Dat bracht rust voor iedereen. Hij besloot zijn verslaving aan te pakken en liet zich opnemen voor een intensief traject bij Novadic-Kentron. Hij wilde een eigen huisje en een hond. Op een maandag in maart 2016 zou hij op intake gaan voor een begeleid wonen-traject. De zondag ervoor werd hij echter niet meer wakker.

BIJZONDER

In de leefgemeenschap van Pierpaolo ontmoette Roland filmmaker Paolo Rosi. Samen met Omar El Araby vatte Rosi het plan op voor de documentaire 'The day Roland met Renee'. Ze wilden een film maken over drugsverslaving. Over twee verschillende mensen, Roland en Renee, die daar allebei mee worstelden, waarbij de een eraan ten onder ging en de ander niet. De filmmakers wilden daarbij vooral de familie en andere geliefden aan het woord laten. ,,We zijn er maar gewoon voor gegaan, ook al was het vaak moeilijk", zegt Deborah. De belangrijkste drijfveer voor de familie: deze documentaire kan iets opleveren voor andere families. Zodat er meer begrip komt over drugsverslaving, meer steun en betere hulpverlening, ook voor families. Deborah: ,,Roland was een bijzondere jongen. En nu wordt zijn bijzondere verhaal verteld. Niet alleen over zijn verslaving, maar ook over de jongen achter de verslaving, over zijn strijd, over hoe hard hij gewerkt heeft. Hij verdient het dat zijn verhaal verteld wordt."

BENEFIETCONCERT

Om de documentaire af te maken, hebben de filmmakers nog 10.000 euro nodig. Daartoe is een crowdfunding gestart. Doneren kan via: cinecrowd.com/nl/rolandmetrenee. Het Essche vrouwenkoor Innovation organiseert een benefietconcert ten behoeve van deze crowdfunding. Op dinsdagavond 27 maart vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Es in Esch. De toegang is gratis. Ter plekke kan geld gedoneerd worden.

Naschrift: In het gezin Timmermans groeiden drie kinderen op: Deborah, Roland en Floris. Floris werkte niet mee aan de documentaire. Hij is net zo betrokken bij Rolands verhaal, maar kon en wilde destijds niet voor de camera zijn verhaal vertellen.

FOTO BOVEN: Desiree en Deborah Timmermans. (Foto: Peter de Koning).