Afbeelding
Foto: We Are Electric

EERSTE VERKIEZINGSDEBAT IN HAAREN

Opsplitsen: pijn lijden, maar ook goed luisteren

CARRY DIRKX

De lijsttrekkers van de vier politieke partijen in de gemeente Haaren gingen vrijdag voor het eerst met elkaar in debat. De naderende opsplitsing was een terugkerend thema, want deze gemeenteraadsverkiezingen zijn de laatste waarbij de dorpen Esch, Biezenmortel, Helvoirt en Haaren samen een gemeente vormen. Opsplitsen wordt 'pijn lijden' en gaat veel energie kosten, daar waren alle partijen het over eens.

Het verkiezingsdebat in het dorpshuis in Haaren trok zo'n vijftig bezoekers, voornamelijk de achterban van de vier politieke partijen. Lijsttrekkers Ans Beijens (CDA), Carine Blom (Progressief '96), Boy Scholtze (VVD) en Johan van den Brand (Samenwerking '95) kruisten de degens met elkaar. De laatste twee partijen vormden de afgelopen vier jaar de coalitie.

Alle partijen brachten een vooraf bedachte stelling in, die ze vervolgens mochten toelichten. De andere lijsttrekkers konden erop reageren. Echt vuurwerk ontstond er niet. Het grootste thema, de opsplitsing van de gemeente, is immers een feit en hoe die opsplitsing precies gaat verlopen: daarover is nu nog niet zoveel bekend.


Deel Esch
wil liever bij
Vught horen

Inwoners van Esch die ten noordwesten van de Essche Stroom en ten noorden van de Broekleij wonen, willen in de toekomst niet bij Boxtel, maar bij Vught horen. Zij hebben afgelopen week hun burgerinitiatief met bijlagen aangeboden aan de colleges van Haaren, Boxtel en Oisterwijk. De overhandiging aan het gemeentebestuur van Vught staat gepland.

De buurtbewoners kiezen voor Vught, omdat ze gericht zijn op het dorp vanwege onder meer onderwijs, boodschappen. sport- en cultuurvereniging. ,,Ook de wens om de sterke sociale cohesie binnen het gebied te bewaren, telt mee", aldus Maurits van Bouwdijk Bastiaanse en Eric van Roosmalen namens de buurt. Volgens het duo ondersteunt vrijwel elk adres het initiatief ,,De bal ligt nu bij de gemeente Haaren die voor het herindelingsproces een regisseur heeft aangetrokken." Haaren heeft de inwoners laten weten dat het plan van aanpak voor eind april gereed is en dat de voorgestelde wijzigingen na de zomer in de gemeenteraad besproken worden.

Maar het wordt 'een zware taak', zei Van den Brand. De andere lijsttrekkers lieten zich in soortgelijke woorden uit. ,,Opsplitsen wordt pijn lijden", zei Blom. Alle partijen deden vervolgens de belofte vol energie te gaan werken aan een zo soepel mogelijke opsplitsing, met woorden als 'de dorpen goed doorgeven' en 'het karwei in Haaren goed afmaken'. Progressief '96 benoemde daarin de meeste concrete punten. Zo vindt deze partij dat grote opdrachten als vergunningen en bestemmingsplannen vast 'geadopteerd' kunnen worden door de ontvangende buurgemeenten. Ook wil ze dat er een meldpunt komt voor inwoners, als er dingen misgaan in het proces van opsplitsen. ,,En vooral goed luisteren naar wat bewoners willen, zonder vooringenomenheid", zei Blom. Het CDA sloot zich hierbij aan en omschreef het als 'punten ophalen bij de bewoners'. Samenwerking '95 noemde het behoud van de leefbaarheid van de dorpen het belangrijkste thema.

NIEUWBOUW SCHOOL

De VVD bracht enige reuring door de discussie over de dorpsgrenzen aan te zwengelen. Waar de overige partijen bij opsplitsing kiezen voor 'uitgaan van de historische dorpsgrenzen', maken de liberalen hierop enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld in Esch. Daar hebben de bewoners van de omgeving Ruiting/Haarenseweg al aangegeven liever naar Vught dan naar Boxtel te willen. De VVD sluit zich aan bij die wens. De andere partijen zeggen over dit soort grensgebieden dat 'de bewoners aan zet' zijn' en dat de grenzen onderhandelbaar zijn als er 'goede argumenten' komen.

Concrete Essche thema's werden deze avond niet veel genoemd, behalve de nieuwbouw van de school en het dorpshuis. Die staat bij alle partijen op de kaart. ,,Want Biezenmortel en Esch zijn wat achtergebleven in deze zaken, in vergelijking met andere dorpen", vond Beijens. Zondag 18 maart is er opnieuw een verkiezingsdebat in dorpshuis Den Domp in Haaren. Het begint om 14.00 uur. De ouderenverenigingen in de gemeente Haaren zijn dan organisator.


Sint-Willibrordus

In dorpshuis De Es vindt zaterdag 10 maart om 19.30 uur een uitwisselingsconcert plaats tussen Sint-Willibrordus en harmonie Sint-Lucia uit Mierlo. De Essche vereniging verzorgt voor het eerst een optreden onder leiding van Hans Broers. Onder meer Black Granite, The Baron van Dedem, Gloria Estafette en Symphonic Highlight from Frozen komen voorbij. Sint-Lucia brengt onder meer Forest Gun Suite en Arsenal ten gehore. De toegang is gratis.