Na de herinrichting van de Markt keert de ambulante handel weer terug op het plein.
Na de herinrichting van de Markt keert de ambulante handel weer terug op het plein. Foto: Piet van Oers

GEMEENTE BOXTEL WIJST TIJDELIJKE PLEK OP BREUKELSPLEIN AF

Weekmarkt verhuist tóch naar Oost

De kramen die elke vrijdag in Boxtel staan, worden in het najaar, tijdens de herinrichting van de Markt, tijdelijk opgebouwd op de Hendrik Verheeslaan in Oost. En dus niet op parkeerterrein Breukelsplein, waar stichting Centrummanagement een fervent voorstander van was. Reden? De wijk Breukelen kan de parkeerdruk niet aan.

Eind vorig jaar werd een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van de weekmarkt op het Breukelsplein. Op die plek zou de ambulante handel haar rol als economische trekker van het centrum behouden, redeneerde stichting Centrummanagement. Het merendeel van de marktkooplieden én het gemeentebestuur stonden positief tegenover dit idee.

Enkele gemeenteraadsleden vroegen zich echter vorig jaar al af waar automobilisten zouden moeten parkeren op vrijdag. Na de invoering van het nieuwe parkeerbeleid is het Breukelsplein de enige plek in het centrum waar nog vrij geparkeerd kan worden. ,,We willen de wijk Breukelen niet overbelasten, daarom gaat de weekmarkt tijdens de herinrichting toch naar de Hendrik Verheeslaan", zei wethouder Eric van den Broek deze week. ,,Deze locatie is al jaren een uitstekende uitwijkmogelijkheid."

'TOCH JAMMER'

Centrummanager Dankers begrijpt de afweging van de gemeente, maar noemt het 'toch jammer'. De reconstructie van de Markt start in augustus, na de kermis, neemt ongeveer drie maanden in beslag.

FOTO BOVEN: 10 mei 1990, voor het eerst staan er weer marktkramen op de destijds heringerichte Markt. Na bijna dertig jaar gaat het plein opnieuw op de schop. (Foto: Piet van Oers).


Schijndemocratie en hobbypolitiek

Ik ga op 21 maart niet stemmen, want stemmen doet er niet toe. Het besturen van een gemeente is zo complex geworden dat ongekozen ambtenaren een steeds grotere invloed hebben op de besluitvorming. Deze ambtenaren zijn technocraten die hun machtspositie ontlenen aan hun kennis, deskundigheid, contacten en grote informatievoorsprong op de gekozen amateurpolitici. En uitdijende technocratisering leidt onherroepelijk tot marginalisering van de politiek.

Het overwicht van de ambtenarij in onze gemeente bleek evident in 2015 bij het besluit om ambtelijk te fuseren met Sint-Michielsgestel. In de aanloop naar dat besluit hield toenmalig gemeentesecretaris Jan Fraanje een gepassioneerd betoog over de voordelen van zo'n fusie, vooral over de forse kostenreductie.

Daarna heb ik onze politici de obligate voordelen die Fraanje toen oplepelde, gedwee horen na-papegaaien. Wetenschappelijk gefundeerde nadelen, waaronder grote financiële risico's, verdere machtsverschuiving van politici naar ambtenaren en daling van de betrokkenheid van burgers, werden domweg genegeerd. Zij hebben zich door eigen incompetentie op dit onderwerp volledig door ambtenarenbaas Fraanje laten inpakken.

Najaar 2016 vroeg ik een der fractievoorzitters naar de kosten en baten van de fusie tot dan toe. Hij had geen flauw idee en verwees mij naar de ambtenarij. Mijn WOB-verzoek ter zake werd vervolgens door diezelfde ambtenarij afgewezen! Van de beloofde kostenreductie is natuurlijk niets terechtgekomen.

Tot grote ergernis van heel veel Boxtelaren bedrijven onze gekozen politici intussen 'hobbypolitiek'. Problemen worden niet opgelost, maar gesubsidieerd. Denk bijvoorbeeld aan het hopeloze, geldverslindende 'bruisend centrum' en aan stokpaardjes als toerisme, eco-fetisjisme, gevelkunst, het biomassaplein en godbetert een stadskunstenaar! Tezelfdertijd gaan ambtenaren over de WOZ-waarde van uw huis, over bijstandsuitkeringen, subsidies, bouwvergunningen, thuiszorg etcetera.

Kun je hier überhaupt nog spreken van lokale democratie? Nee, want als de ambtenarij het voor het zeggen heeft, is de democratie dood. Ik ga niet stemmen, omdat mijn stem niet alleen deze schijndemocratie, maar ook de hobbypolitiek zou legitimeren. Voor mij als trouwe stemmer voelt niet stemmen onwennig. Maar ik troost me met de uitspraak van de filosoof Élisée Reclus: 'Het hebben van stemrecht is een teken van waardigheid, het weigeren om te stemmen is een teken van scherpzinnigheid.'

        HANS PEL


Esschenaren: laat je stem horen

Op 4 oktober vorig jaar vond een burgerpeiling plaats in de gemeente Haaren. In totaal kregen 11.908 personen de gelegenheid om hun mening kenbaar te maken. Slechts 5.159 mensen maakten van deze mogelijkheid gebruik. Helaas kozen 2.893 personen voor een vrijwillige opsplitsing, dit waren slechts 729 stemmen meer dan de 2.164 personen die kozen voor een zelfstandig voortbestaan van Haaren.

Omgerekend heeft dus een groep van slechts 24 procent het lot bepaald van de gemeente Haaren; nog geen kwart van de potentiële stemmers. Jammer dat meer dan 50 procent zijn stem ongebruikt heeft laten liggen. Maar we moeten verder.

Woensdag 21 maart zijn er opnieuw verkiezingen, voor de gemeenteraad deze keer. Mogelijk denkt die zwijgende meerderheid van meer dan vijftig pocent, die het in oktober liet afweten, dat deze gemeenteraadsverkiezingen niet meer van belang zijn omdat Haaren toch wordt opgesplitst. Het tegendeel is waar. De komende drie jaar zijn van cruciaal belang voor de huidige inwoners van de gemeente Haaren.

Er moeten nog heel, heel veel zaken geregeld worden. Wie gaat waar naartoe, waar komen de nieuwe grenzen te liggen, wie krijgt wat mee naar de nieuwe gemeente, welke voorzieningen moeten worden getroffen om de dorpskernen gezond en duurzaam leefbaar over te kunnen dragen aan de buurgemeenten en hoe wordt de erfenis verdeeld, of moeten we zeggen, hoe wordt de buit verdeeld.

Ook nu geldt weer, nog meer zelfs: laat van je horen, laat je stem niet verloren gaan, ga stemmen en kies daarbij voor Esch (zodat Esch zelf nog mee kan beslissen over die nabije toekomst van Esch) en die toekomst begint nu bij u. Ja, ook bij u. Ga stemmen op 21 maart en laat uw stem niet verloren gaan.

        CHRISTIEN PIJNENBURG