Afbeelding
Foto: Dymph van de Vries

DYMPH VAN DE VRIES (VVD):

'Verkeersplan Move 31? Opnieuw beginnen aub!'

HENK VAN WEERT

Als (enige) 'eenpitter' in de Boxtelse gemeenteraad was het best wel bikkelen, erkent Dymph van de Vries. Maar het VVD-raadslid is blij dat ze er vier jaar geleden mee instemde lijsttrekker voor de Boxtelse liberalen te worden. En dus voert ze opnieuw de verkiezingslijst van haar - danig verjongde - partij aan. ,,Spijt dat we gedoogpartij zijn geworden? Geenszins!"

Van de Vries kijkt tevreden terug op de afgelopen bestuursperiode waarin ze haar debuut in de gemeenteraad maakte. ,,Voorheen was ik politiek actief in raadscommissies, maar het werk als raadslid vergt heel wat meer uurtjes. Temeer omdat ik als eenmansfractie alle dossiers zelf moet lezen. Maar ik doe het graag."

De VVD besloot tijdens de onderhandelingen over de vorming van een nieuw college in 2014 het uit te stippelen beleid van den nieuwe coalitie te steunen. Toetreden tot dat bestuursverbond, zag Van de Vries als nieuwkomer in de raad niet zitten. ,,Als oppositiepartij kun je jezelf natuurlijk wat meer profileren, maar daar staat tegenover dat ik samen met PvdA/GroenLinks (ook gedoogpartner - red.) regelmatig voor overleg werd uitgenodigd door de coalitiepartijen. Op die manier hebben we heel prettig samengewerkt."

Het was wel even slikken toen bleek dat nota bene SP'er Eric van den Broek vier jaar geleden de portefeuille Economische Zaken kreeg, erkent Van de Vries. ,,Maar onze terughoudendheid maakte al snel plaats voor enthousiasme. Al snel na het aantreden van het college kwam Eric met een economisch stimuleringsbudget van één miljoen euro op de proppen. Een geweldig initiatief."

VERSNIPPERD

Terwijl de VVD landelijk nu al geruime tijd de grootste partij is, komt dit lokaal niet uit de verf. Van de Vries heeft niet de illusie dat dit in Boxtel tijdens de verkiezingen op woensdag 21 maart zal veranderen. ,,Mensen die landelijk op onze partij stemmen, kiezen lokaal toch vaak voor iemand die ze kennen uit de familie- of kennissenkring. Op gemeenteniveau zijn mensen minder snel partijgebonden, heb ik het idee. Toch hoop ik wél dat we een zeteltje extra behalen. Met een tweemansfractie werk je nu eenmaal prettiger dan als eenpitter." Dat de Boxtelse gemeenteraad met acht fracties redelijk versnipperd is, vindt Van de Vries jammer. ,,Met vijf fracties zouden we ook prima uit de voeten kunnen, lijkt me. Dan zou efficiënter én goedkoper zijn."

In de komende vier jaren zijn er diverse onderwerpen waaraan Boxtel in de ogen van de VVD hard moet trekken. Burgerparticipatie is er daar één van. Als voorbeeld noemt Van de Vries het nieuwe gemeentelijke verkeers- en vervoersplan Move '31. ,,Dat moet integraal aangepakt worden en dus kunnen de ontwerpers ervan gerust opnieuw beginnen. Nu is het zo dat wordt uitgegaan van de fietser als belangrijkste verkeersdeelnemer, maar dat gaat in onze ogen niet op. We hadden de stille hoop dat de ontwikkeling van Move '31 het prototype zou zijn voor burgerparticipatie, maar niets blijkt minder waar. Burgers die meedenken in werkgroepen haken nu al af. Natuurlijk moet de gemeente lijnen uitzetten, maar wel zó dat inwoners die meepraten daarvoor begrip op kunnen brengen. En daar mankeert het op dit moment nogal aan..."

Qua verkeer gaat de VVD ervan uit dat dubbele overweg daadwerkelijk dicht gaat. Maar de fietstunnel die op deze plek is gepland zou toch echt een autotunnel moeten worden, vindt Van de Vries. ,,En de noord/zuid-as, de hoofdroute door Boxtel, is te druk en daardoor onveilig. Er moet snel geld komen om dit op te lossen." Die oplossing is volgens de liberalen het waarschijnlijk het best te realiseren door de aanleg van een parallelweg vanaf de Schijndelsedijk met aansluiting op de rijksweg A2.

MEER TOERISTEN TREKKEN

Een van de stokpaardjes van de VVD is ook toerisme en recreatie. De liberalen juichen het toe als Boxtel de beschikking zou kunnen krijgen over meer overnachtingscapaciteit, bijvoorbeeld in de vorm van een hotel en een camping. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat hoe meer mensen je trekt, hoe gezelliger het wordt in ons dorp. Bovendien: mensen die op vakantie zijn, geven geld uit. Boxtel moet zijn duurzame, groene identiteit meer benutten om mensen te trekken die een paar daagjes willen fietsen of wandelen. Zeker nu het economisch weer wat beter gaat." In die zin streeft de VVD naar soepelere regelgeving voor ondernemers en afschaffing van de toeristenbelasting.

De Boxtelse VVD heeft de afgelopen jaren een flinke verjonging en vernieuwing ondergaan. Onder het motto 'Gewoon. Doen' is een verkiezingsprogramma geschreven, waarmee lijsttrekker Van de Vries graag de boer op gaat: ,,Ik heb een enthousiaste club achter me staan en dat geeft me energie om er vol tegenaan te gaan. De jongeren die toetraden zijn niet al na de eerste de beste vergadering afgehaakt en hebben heel wat in huis om het beste uit Boxtel naar boven te halen."

FOTO ONDER: VVD-lijsttrekker Dymph van de Vries heeft er geen spijt van dat ze vier jaar als gedoogpartner het collegebeleid steunde. ,,Onze grondhouding is positief-kritisch. Maar als iets tegen ons gedachtegoed indruist, haken we af." (Foto: Peter de Koning).


'Meer veiligheid als autoverkeer beter doorstroomt'

Een betere doorstroming van het autoverkeer verbetert de leefbaarheid in Boxtel, vindt de VVD. Tijdens de enquête die stichting Brabants Centum onder ruim tweeduizend leden hield, reageerde 278 mensen hierop. 80 procent van hen onderschrijft die stelling. Lijsttrekker Dymph van de Vries is blij met deze meerderheid.

,,Met een duidelijke wegenstructuur is die vlottere doorstroming van gemotoriseerd verkeer te bewerkstelligen", stelt Van de Vriens. ,,Dus snelle, veilige hoofdwegen, aangepaste toegangswegen vanuit de wijken naar die hoofdwegen toe en in de wijken zelf een goede mix van auto- en fietsgebruikers."

De lijsttrekker van de Boxtelse liberalen benadrukt daarbij dat het autoverkeer alleen maar beter kan doorstromen als de veiligheid van fietsers gewaarborgd is. ,,Dus waar mogelijk vrijliggende fietspaden aanleggen. En nooit een fietser als 'verkeersremmer' voor automobilisten gebruiken."

Afbeelding