Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PETER EN WILCO VOLTOOIEN POPULAIRE ZWEEDSE TOCHT

Vasaloppet met Liempds langlauftintje

Zondagochtend, acht uur. Zestienduizend mensen van ruim zeventig verschillende nationaliteiten verzamelen zich, gewapend met langlaufski's en stokken, op een weiland in de Zweedse plaats Sälen. De rij mensen is ruim een kilometer lang. Helikopters cirkelen boven de sportievelingen en als het startsein klinkt, zetten zij hun stokken in de sneeuw om aan de Vasaloppet te beginnen, 's werelds meest bekende langlauftocht met een lengte van negentig kilometer. Onder de deelnemers waren ook twee Liempdenaren: Peter van der Heijden en Wilco Verkuijlen.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een jeugddroom die al tientallen jaren in zijn hoofd sluimert: zo omschrijft Wilco zijn deelname aan de Vasaloppet. ,,We keken thuis met name naar wintersporten op televisie. Biatlon, langlaufen: ik vond het allemaal fantastisch. Toen ik de start van de Vasaloppet zag, leek het me geweldig om daar zelf tussen te staan. Maar, zoals het met de meeste dromen gaat, heb ik deze een tijd geparkeerd. Uiteindelijk bedacht ik vorig jaar dat het er maar eens van moest komen", legt de Liempdenaar uit. Hij had het erover met dorpsgenoot en hardloopmaatje Peter van der Heijden. ,,Dat is de enige die je voor dit soort uitdagingen kunt bellen", lacht Wilco. Peter nam vorig jaar deel aan de zevendaagse Marathon des Sables: een 254 kilometer lange ultrahardloopwedstrijd door de woestijn van Zuid-Marokko. ,,De Vasaloppet leek me een leuke uitdaging", aldus Peter. ,,Weer iets dat ik van mijn bucketlist af kan strepen..."

ROLSKI'S

Het Liempdse duo schreef zich in oktober in via een reisbureau en kocht rolski's, zodat op Nederlandse bodem aan langlauftechniek gewerkt kon worden. ,,De eerste keer dat ik op die ski's stond, ging ik al onderuit", grinnikt Peter. Hij en Wilco bonden eens per week de rollers onder. ,,Dat trok behoorlijk wat bekijks", vertelt Wilco. ,,Mensen vroegen me echt wat ik aan het doen was." In combinatie met hardlopen en zwemmen bereidden de mannen zich voor op de wedstrijd. ,,We hebben ook enkele lessen gevolgd bij een langlaufvereniging in Noord-Brabant", aldus Wilco. Peter: ,,En onlangs zijn we nog naar Oberhof in Duitsland geweest om in de sneeuw te oefenen. Uiteindelijk hebben we acht keer op langlaufski's gestaan. Toch hadden we allebei het gevoel dat we de Vasaloppet gingen voltooien."

Een kleine week voordat de Vasaloppet op het programma stond, reisden Peter

Tafeltennis

Taverbo-Sabo

Uitslagen week 9
SENIOREN

Taverbo-Sabo 5 - JCV 5        3-7

JEUGD
Hooghei 3 -Taverbo-Sabo 3        3-7

Programma vrijdag 9 maart

SENIOREN

TTCV 2 - Taverbo-Sabo 2        20.00
Belcrum 4 - Taverbo-Sabo 3        20.00
ROTAC '82 1 - Taverbo-Sabo 4        20.00
Taverbo-Sabo 5 - NTTV 1        20.00
Taverbo-Sabo 6 - Veldhoven 9        20.00
Taverbo-Sabo 7 - ROTAC '82 3        20.00
Taverbo-Sabo 8 - Always Fair 3        20.00
Taverbo-Sabo 9 - Een en Twintig 5        20.00

Programma zaterdag 10 maart

US 2 - Taverbo-Sabo 1        17.00

JEUGD

Programma zaterdag 10 maart
Stiphout 2 - Taverbo-Sabo 1        12.30
Budilia 1- Taverbo-Sabo 2        13.30
Veldhoven 3 - Taverbo-Sabo 3        10.30

en Wilco naar Zweden. ,,In enkele dagen verkenden we het parcours, samen met een groep gelijkgestemden. Een gezellige tijd", legt Peter uit. Wilco: ,,We hadden toen wel te maken met barre omstandigheden met temperaturen van min 26 graden Celsius en veel sneeuwval. We hoopten dat dit geen voorbode was voor de wedstrijddag..."

MIERENNEST

De temperatuur was zondag in ieder geval goed met tien graden onder nul, volgens het duo. Met bussen werden alle deelnemers vanaf finishplaats Mora naar de start in Sälen gebracht. ,,De start was behoorlijk indrukwekkend", aldus Wilco en Peter. ,,Je ziet alleen maar langlaufers om je heen. Later hoorde ik dat er een kilometer aan mensen staat. Dat is van de Oude Dijk tot de Hamsestraat, kun je het je voorstellen?" Het duo stond, samen met zesduizend andere deelnemers, in het laatste vak. ,,Het was een behoorlijk mierennest", legt Peter uit. ,,Na een kilometer ga je van veertig naar acht banen, dus iedereen moet inschikken. We hebben daar een uur gewacht tot we verder konden."

Tien seconden na de start waren Wilco en Peter elkaar al kwijt. ,,En uiteindelijk zijn we slechts twee minuten na elkaar geëindigd rond de tienduizendste plek, best uniek eigenlijk", aldus Wilco. Hij en Peter noemen de Vasaloppet 'een indrukwekkende tocht'. ,,Je hebt van tevoren geen idee hoe het gaat aflopen. Toen ik over de helft was, was ik ervan overtuigd dat ik ging finishen. Het leek erop alsof we het ergste stuk hadden gehad", legt Wilco uit. Maar dat viel tegen, vertelt Peter. ,,Tijdens de wedstrijd viel nog behoorlijk wat sneeuw. Hierdoor kun je niet goed glijden. Dat scheelde bij iedere pas zo'n twintig centimeter. Dat is heel veel als je in totaal negentig kilometer aflegt."

VASTBERADEN

Waar Scandinaviërs vanaf hun geboorte worden besmet met het 'langlaufvirus', is dat bij Nederlanders natuurlijker anders. ,,Het is een technische sport en juist aan die techniek ontbreekt het ons", leggen Peter en Wilco uit. ,,Wij moesten dat gebrek compenseren met fitheid. Ook waren we allebei vastberaden om ervoor te gaan. Stoppen was eigenlijk geen optie. Al waren we natuurlijk hartstikke moe na afloop."

Nagenietend van de 'happening' in Zweden, kijkt het duo alweer vooruit naar nieuwe sportieve uitdagingen. Wilco: ,,Ik heb gemerkt dat langlaufen een mooie aanvulling is op het hardlopen en blijf daar zeker mee doorgaan. Ook neem ik graag deel aan trails, hardloopwedstrijden op onverharde ondergronden. Voor komend najaar staat een wedstrijd over 78 kilometer in Luxemburg op de planning." Peter reist in mei af naar Schotland voor de Cape Wrath Trail. ,,En ik hoop voor volgend jaar op de Elfstedentocht..."

FOTO BOVEN: Peter van der Heijden en Wilco Verkuijlen voltooiden zondag de Vasaloppet, een negentig kilometer lange langlauftocht. (Foto: Gerard Schalkx).