Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DE SERENADE REALISEERT EIGEN THEATERACCOMMODATIE

Toneelclub Liempde mag spits afbijten

JOLEEN VAN ROOIJ

Marcel Baijens, voorzitter van Stichting De Serenade, nam vrijdagavond officieel het splinternieuwe theatergordijn in gebruik. ,,Met trots kan ik zeggen dat ik bestuursvoorzitter ben van 'het eerste Liempdse ziekenhuis' en als ik lees wat er in de krant staat over salarissen omtrent deze functie verheugt mij dit", zo luidde zijn openingswoord. Met in het vooruitzicht een optreden van cabaretier Mark van de Veerdonk hoopt de accommodatie aan de Oude Dijk zich door te ontwikkelen tot een kleinschalige, maar volwaardige podiumvoorziening. Toneelclub Liempde beet het spits af met een klucht.

Volgend jaar wordt de huidige theaterverlichting compleet vernieuwd en ook voor de zaal zelf staan er verbeteringen op het verlanglijstje. ,,Vanaf komende week richten zestien studenten van vakschool SintLucas zich op een plan om de zaal voor incidentele en terugkerende projecten een warme sfeer te geven", aldus Bert van Ruremonde, secretaris en penningmeester van De Serenade. ,,Het gaat mij aan het hart te moeten lezen dat verenigingen eerder uit moesten wijken naar bijvoorbeeld Vught om een voorstelling te kunnen houden", geeft Van Ruremonde aan.

WENS

Met de aanschaf van het theatergordijn is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Zowel de spelers van Toneelclub Liempde als het ruim honderdvijftigkoppig publiek keken dan ook verwachtingsvol uit naar het startsein van de voorstelling. Na het onthullen van het nieuwe logo van De Serenade door ontwerpster Petra Overbeek Bloem en wethouder Peter van de Wiel, was het zover. Joep Smits van Stichting Behoud Gemeenschap Liempde en John van Heertum namens Wijkorgaan Liempde mochten uit waardering voor de financiële bijdrage van beide instanties het toneelgordijn openen, waarna het blijspel van de toneelclub losbarstte.

DRUKTE EN CHAOS

In 'Gekkenhuis in het ziekenhuis' overheerste vooral drukte en chaos. Vanwege de verbouwing van een groot ziekenhuis moest 'zaal 13' gereed worden gemaakt voor de opvang van enkele patiënten. Door onderbezetting moest hoofdzuster Riny, gespeeld door Carolien van de Sande, zich redden met de 'verwijfde' verpleger Ernst-Paul, een rol van Joost van Vught, en Mariëlle Strik die de mopperende, onoplettende zuster Bep speelt.

Uit nood werden twee Bossche interieurverzorgsters Janny (Anneke Dolman) en Ilona (Jessie van de Loo) ingelijfd als verpleegsters die voor opmerkelijke taferelen en hilarische uitspraken zorgden, zoals: ,,Zal ik um wasse? Dan mag de gij um zeumen."

UITZONDERLIJK

De beheerste, ietwat excentrieke dokter Bouwer, gespeeld door Stephan van de Vries, maakte regelmatig een rondje door de zaal, maar hiermee nam de verwarring alleen maar toe. De drie patiënten die een plekje kregen in Zaal 13 maakten op zijn zachtst gezegd uitzonderlijke ziekenhuiservaringen mee. 'Mevrouw Visser' wordt overtuigend neergezet door Anouk van Vugt. Zij imponeerde met haar rol als doof, lief oud dametje. Cor van der Eerden had in het eerste bedrijf in zijn rol als Ok-patiënt Cohen geen weet van alle consternatie om hem heen. Patiënt Eduard Kuypers (Harmen Kuppens) daarentegen, domineerde Zaal 13 en was luid en duidelijk aanwezig.

HERKENBAAR

Tijdens de pauzes en na afloop van de tweeënhalf uur durende voorstelling, kon het publiek terecht in het hiervoor sfeervol ingerichte foyercafé: 'De Toneel Club'. Bezoekster Sjan van Acht uit Sint-Oedenrode reageert tevreden: ,,Ik vind het leuk. De werkdruk en de lol onder de zusters is voor mij herkenbaar. Ik geniet enorm van deze avond."

UITVERKOCHT

Het blijspel van Toneelclub Liempde wordt nog op 9 en 10 maart opgevoerd in De Serenade. Beide voorstellingen zijn uitverkocht.

FOTO BOVEN: De twee Bossche interieurverzorgsters Janny en Ilona, gespeeld door Anneke Dolman en Jessie van de Loo, zorgden voor veel hilariteit tijdens de voorstelling van Toneelclub Liempde.

FOTO LINKS: Voordat het blijspel van start ging, werd het nieuwe logo van De Serenade onthuld door wethouder Peter van de Wiel en ontwerpster Petra Overbeek Bloem. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding